Ως πιστός θεματοφύλακας των λαϊκών παραδόσεων  το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου αναβίωσε και φέτος το έθιμο του Άγιου  Ανδρέα του «Τρυποτηγανά» ΄ ή  «Τρυποτηγανίτη»,  με μεγάλη προσέλευση κόσμου αλλά και μαθητών των τμημάτων διδασκαλίας του.

«Αναβιώνουμε το έθιμο  που επιτάσσει  ανήμερα της εορτής του Αγίου Ανδρέα να φτιάχνουμε λουκουμάδες προκειμένου να γλυκάνουμε τον καιρό, ώστε αυτός να μην αγριεύει πολύ και πιάσει κρύο» δήλωσε χαρακτηριστικά στο logotypos.gr η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου Χριστίνα Λιγοψυχάκη.

Ωστόσο φέτος ο καιρός μάλλον αποδείχτηκε τζαναμπέτης και προφανώς δεν ξεγελάστηκε από το «φίλεμα» των κυριών του ΛΕΣ με αποτέλεσμα το κρύο να είναι έντονο και η μέρα βροχερή.

Το γεγονός αυτό όμως δεν στάθηκε αποτρεπτικός παράγοντας για τον κόσμο, ο οποίος καθ΄όλη τη διάρκεια της μέρας συνέρρεε  στην αίθουσα του Λυκείου Ελληνίδων προκειμένου, αφενός να γευτεί τους γλυκύτατους μελωμένους λουκουμάδες και αφενός να συνδράμει στην αναβίωση του πατροπαράδοτου εθίμου.

«Τα παιδιά είναι πάρα πολλά. Είναι ευτυχής συγκυρία που φέτος συνέπεσε Παρασκευή ο εορτασμός.  Έτσι  μέχρι αργά το βράδυ η προσέλευση του κόσμου ήταν ανελλιπής» δήλωσε  η κα Λιγοψυχάκη, σημειώνοντας ότι για την κατασκευή των λουκουμάδων συνέργησαν, η έφορος χορού Ρίτα Ζαρμπώνη, η έφορος ιματιοθήκης κ. Άννα  Κουκή με τη συνέφορο κ. Αιμιλία Αμπατζή, και την ευγενική βοήθεια της κ. Στεφανίας Τσιτσώνη  η οποία μέχρι πρότινος ήταν αντιπρόεδρος του Λυκείου.

«Είμαστε πολλοί ευτυχισμένες που για ακόμη μια χρονιά είδαμε πολύ κόσμο μέσα στο ΛΕΣ, να μας συμπαρίσταται, να μας τιμά και να μας αγαπά» τόνισε καταλήγοντας.

 

Πώς προέκυψε όμως το θιμο?

Ο Ιησούς βρίσκεται σε περιοδεία με τους μαθητές του διδάσκοντας και κηρύττοντας. Βρίσκονται λοιπόν στο χωριό του αποστόλου Ανδρέα, πεινασμένοι και διψασμένοι.

Ο Ανδρέας τον προσκαλεί στο σπίτι του μαζί με τους υπολοίπους. Φτάνοντας όμως εκεί, η γυναίκα του τον ενημερώνει ότι δεν υπάρχει τίποτε άλλο παρά νερό, αλεύρι, λάδι και μέλι.

Ο Ανδρέας ανησυχεί, αλλά αμέσως σκεπτόμενος τι μπορεί να γίνει πρότεινε στη γυναίκα του μαζί με όλα αυτά που υπάρχουν να φτιάξει τηγανίτες, για να φάνε ο Ιησούς και οι μαθητές του. Το περιστατικό αναφέρεται σε κάποιο κείμενο απόκρυφου ευαγγελίου.