Λίγο μετά τις 11.30 το βράδυ της Λαμπροτρίτης αφίχθη στη Σύρο ένα πλεούμενο το οποίο μετέφερε παράνομα πάνω από 60 πρόσφυγες από την Τουρκία προς την Ελλάδα (άγνωστος ακόμη ο ακριβής αριθμός καθώς μέχρι τώρα δεν έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρησή τους). Οι πρόσφυγες έχουν καταγωγή από το Αφγανιστάν, τη Σρι Λάνκα ενώ κάποιοι είναι Ιρακινοί με κουρδική καταγωγή.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το πλεούμενο εντοπίστηκε περί τις 18.30 το απόγευμα μεταξύ της θαλάσσιας περιοχής Σίφνου και Πάρου. Αμέσως κινητοποιήθηκε πλωτό του Λιμενικού από τον Πειραιά, το οποίο κατάφερε να εντοπίσει το πλοιάριο με τους πρόσφυγες περί τις 20.00 και να τους οδηγήσει μετά από συνεννόηση στη Σύρο.
Συνοδεία ενός ακόμη πλωτού του Λιμεναρχείου Σύρου, το πλοιάριο με τους πρόσφυγες πρόσδεσε στην περιοχή της ΜΕΤΚΑ, όπου και άρχισε η διαδικασία της συλλογής στοιχείων και καταμέτρησης.
Στο μεταξύ, στο Λιμεναρχείο οδηγήθηκαν 3 άτομα ουκρανικής καταγωγής, οι οποίοι θεωρούνται ότι ήταν οι διακινητές, ενώ τουλάχιστον δύο πρόσφυγες οδηγήθηκαν στο Νοσοκομείο για παροχή πρώτων βοηθειών.
Στο σημείο τους περίμενε ένα πούλμαν που μετέφερε σε δυο γκρουπ τους πρόσφυγες στον Άγιο Παύλο της Ποσειδωνίας, όπου θα διαμείνουν το βράδυ.
Στην πλειοψηφία τους, οι πρόσφυγες, μερικοί από τους οποίους βρέθηκαν κυριολεκτικά κλεισμένοι στο αμπάρι του πλοιαρίου, δεν είχαν σοβαρά ιατρικά προβλήματα, πέρα από την ταλαιπωρία και το κρύο που αντιμετώπισαν στη θάλασσα.
Σύμφωνα με την συνήθη διαδικασία, αύριο το πρωί θα εξεταστεί η υπόθεση από την Εισαγγελία, η οποία μάλλον δεν θα ασκήσει διώξεις, με αποτέλεσμα την υπόθεση να αναλάβει η Αστυνομία η οποία θα προχωρήσει στη μεταφορά των προσφύγων σε hot spot νησιού του Νοτίου Αιγαίου.
Την όλη διαδικασία επιβλέπει ο λιμενάρχης Σύρου Γιάννης Βαμβακούσης, παρουσία του κ. Γκύζη και μεγάλης δύναμης του Λιμεναρχείου, ενώ στο σημείο παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Γιώργος Μαραγκός, ο πρόεδρος του ΔΣ Γιώργος Δούναβης, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Δημήτρης Κοσμάς, υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου και της Περιφέρειας, η διοικήτρια του Νοσοκομείου Σύρου Μ. Μπουραντά με τον γιατρό κ. Ιωαννίδη κ.ά.