Με ευλάβεια και πάσα επισημότητα τιμήθηκε ο εορτασμός του πολιούχου της Σύρου και προστάτη των ναυτιλλομένων από πλήθος κόσμου, το οποίο συνέρρευσε στον Ι. Ν. του Αγίου Νικολάου και στους δρόμους της Ερμούπολης.
Οι λειτουργικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν χτες με τον Μέγα Εόρτιο Αρχιερατικό Εσπερινό, ενώ σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β’, παρουσία του Καθολικού Επισκόπου κ. Πέτρου Στεφάνου.
Κατά τη διάρκεια του σύντομου χαιρετισμού του, ο κ. Δωρόθεος Β’ ευχήθηκε σε όλους τους εορταζόμενους και οι ναυτικοί μας να έχουν καλές θάλασσες, ενώ τόνισε πως ο Άγιος Νικόλαος θα είναι ευχαριστημένος – όπως και ο ίδιος – από την πολυπληθή παρουσία του πιστού κοινού που κατέκλυσε τον Ι.Ν.
Πριν το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης βράβευσε στο πρόσωπο του προέδρου Μάρκου Βουτσίνου το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων, που φέτος συμπλήρωσε 100 χρόνια ζωής.
Αμέσως μετά ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας και του αποτμήματος των ιερών λειψάνων του Αγίου Νικολάου, συνοδευόμενα από σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού της Σύρου με το καραβάκι τους, αντιπροσωπείας της Ναυτικής Βάσης των Αγκαθωπών, μαθητών από διάφορες σχολικές μονάδες του νησιού, παιδιών των Κατηχητικών Σχολείων, αντιπροσωπείας του Λυκείου Ελληνίδων, της Φιλαρμονικής του Δήμου, προσκόπων, σύσσωμου του ιερού κλήρου, εκπροσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του νησιού καθώς και εκπροσώπων συλλόγων και σωματείων.
Η λιτανεία ακολούθησε την πορεία: Άγιος Νικόλαος, Θέατρο «Απόλλων», Πλατεία Μιαούλη όπου αναπέμφθηκε δέηση υπέρ των ναυτιλλομένων και ακούστηκε το εόρτιο άγγελμα από τον δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης Νίκο Λειβαδάρα, Ακτή Πέτρου Ράλλη, Πλατεία Κανάρη, όπου ρίφθηκαν στεφάνια στη θάλασσα στη μνήμη όλων ναυτικών που χάθηκαν από τον Μητροπολίτη και τον πρόεδρο της Ένωσης Απόμαχων Ναυτικών Γιώργο Μηλιό, ενώ διάφορα πλοιάρια απέδιδαν τιμές με σειρήνες και βεγγαλικά.