Η ΙΣΤΟΡΊΑ ξεκίνησε από τον εκπεφρασμένο διακαή πόθο ενός ατόμου με Ειδικές Ανάγκες προς τον Αντρέα Γιαλόγλου: «Μωρέ Αντρέα καημό τόχω να πάω στην Άνω Σύρο να πιώ ένα καφέ»!

ΚΙ Ο Αντρέας το μετέφερε στον δήμαρχο και στον  αρμόδιο επί του θέματος αντιδήμαρχο Μηνά Αληφραγκή.

 ΌΤΑΝ ρώτησα τον κ. Αληφραγκή πώς προέκυψε η αγορά αναβατορίου για  ΑΜΕΑ μου απάντησε: «Άσε, όταν σου πω θα κλάψεις. ..»

ΚΑΙ με διακοπές από τη συγκίνηση μού εξιστόρησε το γεγονός.

Ο ίδιος το συζήτησε με υπαλλήλους των Τεχνικών Υπηρεσιών και άρχισαν ομού να ψάχνουν για τον τρόπο ανάβασης ΑΜΕΑ σε κτήρια και σημεία όπου το καροτσάκι δεν μπορούσε να φτάσει.

ΒΡΗΚΑΝ το συγκεκριμένο αναβατόριο σκαλοπατιών για άτομα με κινητικά προ­βλήματα με το οποίο θα δίνεται η δυνατότητα πρό­σβασης των ατόμων αυτών σε χώρους που δεν είναι δυνατόν να επισκεφθούν, όπως εκκλησίες, ιστορικά δημόσια κτίρια, κλπ.

ΚΑΙ από εκεί ξεκίνησε το κυριότερο σημείο της ιστορίας.

Η εύρεση χρημάτων.

ΑΠΟ το δήμο οι γραφειοκρατικές διαδικασίες απίστευτα χρονοβόρες.

ΈΤΣΙ σκέφτηκαν την απαντοχή του κάθε ανθρώπου που βρίσκεται σε δύσκολη θέση και αναζητά λύση.

ΤΟΝ Μητροπολίτη Δωρόθεο Β’.

 Ο οποίος συμφώνησε χωρίς δεύτερη σκέψη να διαθέσει η Μητρόπολη το ποσόν των 4.000 ευρώ που απαιτείτο για την απόκτηση αναβατορίου.

ΤΟ αναβατόριο αυτό, θα βρίσκεται στη βάση της Άνω Σύρου προκειμένου να εξυπηρετεί  τους  ανθρώπους  που θέλουν να επισκεφτούν τον ιστορικό οικισμό και τις ομορφιές του.

ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι θα μεταφέρεται και στην Ερμούπολη για παρόμοιες περιπτώσεις .

ΘΕΩΡΩ, ότι χρειάζονται, όπως βλέπουμε και στη μεγάλη φωτό  και χειριστές.

ΠΑΝΤΩΣ  το ζήτημα βρίσκεται στο στάδιο των τελικών διαδικασιών και είναι θέμα ημερών να το δούμε να δίνει χαρά στα Άτομα με Αναπηρία.

ΑΥΤΟ ήταν το στίγμα της νέας Δημοτικής Αρχής, αρχής γενομένης από την πρώτη στιγμή ορκωμοσίας της.

ΠΟΤΕ αυτό δεν έχει ξαναγίνει.

ΞΑΦΝΙΚΑ ο δήμος σηματοδοτούσε κοινωνικό πρόσωπο. Κοντά στον απλό άνθρωπο, τον ανήμπορο, τον ανίσχυρο.

ΜΗ ξεχνάμε άλλωστε ότι ο ένας από τους πέντε αντιδημάρχους είναι ο αγαπημένος μας άνθρωπος με κινητικά προβλήματα που ψηφίστηκε για μια ακόμη φορά από τα συριανό λαό- παρόλες της προεκλογικές και όχι μόνο λοιδορίες από πλευράς Παράταξης Γιώργου Μαραγκού- πρώτος σε ψήφους.

ΤΟ κλίμα στην τελετή ορκωμοσίας της νέας δημοτικής αρχής ήταν κλίμα αισιοδοξίας και προσμονής.

Ο κόσμος που είχε κατακλύσει το Δημαρχιακό Μέγαρο ήταν πολυποίκιλος.

 ΆΝΘΡΩΠΟΙ απλοί που πήγαν μόνο να συγχαρούν και να δείξουν τον ενθουσιασμό τους, αγκάλιαζαν και φιλούσαν ο ένας τον άλλον, συνάδελφοι του δημάρχου και συνεργάτες από το νοσοκομείο, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, φίλοι καρδιακοί συμβούλων και συγγενείς, φυσικά οι εκπρόσωποι των δυο εκκλησιών Ορθόδοξης και Καθολικής, ο Περιφερειάρχης και Αντιπεριφερειάρχης.

ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ και ο πρώην  δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης (τα τελευταία χρόνια είχαμε λησμονήσει την ακριβή ονομασία του δήμου μας όπου κατά λάθος και εξεπίτηδες άφηναν στα αζήτητα το δεύτερο όνομα του δήμου δηλαδή της Ερμούπολης, Γιάννης Δεκαβάλλας .

Ο Γιάννης Δεκαβάλλας έλεγε ότι ήταν η πρώτη φορά από το 1982 που παραβρέθηκε σε ορκωμοσία δημοτικής αρχής και δεν ορκίστηκε ο ίδιος αφού από 26 ετών ορκιζόταν ως δημοτικός σύμβουλος και μετά σερί ως δήμαρχος.

ΔΕΝ έλειψαν και οι εκπλήξεις προς τον Νίκο Λειβαδάρα  ο οποίος στην είσοδο του προθάλαμου της αίθουσας των δημοτικών συμβουλίων όπως υποδεχόταν ζεστά τους προσερχόμενους βλέπει ένα παλιό συμφοιτητή του της Ιατρικής με τον οποίο είχε από τότε να συναντηθεί.

Ο συμφοιτητής του επισκέφτηκε τη Σύρο και όταν έμαθε ότι ορκίζεται δήμαρχος- χωρίς να του πει λέξη- βρέθηκε ξαφνικά μπροστά του να τον συγχαίρει ανάμεσα στον κόσμο. Το τι ακολούθησε γίνεται αντιληπτό .

ΩΣΤΟΣΟ δεν ήταν που επικράτησε στην τελετή το αδιαχώρητο.

ΉΤΑΝ το κλίμα ζεστασιάς, εμπιστοσύνης και ελπίδας.

ΉΤΑΝ η απόλυτη ανάγκη αλλαγής από τα πικρά και οπισθοδρομικά για τον τόπο και τους κατοίκους του  χρόνια, της Δημοτικής Αρχής Μαραγκού.

ΟΥΚ ΟΛΙΓΟΙ ομολογούσαν -σαν και μένα άλλωστε – ότι είχαν να πατήσουν το πόδι τους στο ναό αυτόν του λαού, το δημοτικό μέγαρο, πέντε  χρόνια εξ αιτίας απαξιωτικών, άνισων και άδικων  συμπεριφορών τόσο του πρώην δημάρχου όσο και πολλών πρωτοκλασάτων στελεχών της παράταξής του.

ΉΤΑΝ λοιπόν φανερό  ότι η κοινωνία, απηυδισμένη, είχε έντονη επιθυμία να ακουμπήσει κάπου για να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό.

ΈΔΩΣΕ ψήφο απόλυτης εμπιστοσύνης  στην νέα Δημοτική Αρχή  στέλνοντας παράλληλα μήνυμα συμμαχίας για να αλλάξει η πορεία του τόπου.

ΝΑ σταματήσει ο κατήφορος. Να εδραιωθούν και να πάψουν να είναι ζητούμενο, η αξιοκρατία και η δικαιοσύνη.

ΝΑ υπάρξει ήθος και όραμα .

ΉΔΗ ο δήμαρχος την πρώτη μέρα που ανέλαβε πήγε στη θέση του 7.30 το πρωί.

ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ (στο γελαστικό ) ότι στο δημαρχιακό μέγαρο ήταν εκείνος κι ο Βαφιαδάκης (δηλαδή το άγαλμά του).

Η κοινωνία είναι αυτή που έβαλε ψηλά τον πήχη και γέμισε έτσι με ευθύνες ανείπωτες τούτη τη Δημοτική Αρχή.

ΕΙΝΑΙ αλήθεια ότι ο Νίκος Λειβαδάρας δεν έδωσε προεκλογικά υποσχέσεις που δεν μπορούν να υλοποιηθούν.

ΔΕΝ έταξε να κάνει και ποτάμια.

ΤΟ επανέλαβε άλλωστε και στην ομιλία του εκείνο το βράδυ. «Δεν παρουσιαστήκαμε ως μάγοι που θα λύσουν όλα τα προβλήματα».

Η αναγγελία από τον ίδιο- ελάχιστα λεπτά μετά τον όρκο που έδωσε-  αγοράς αναβατορίου άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του, ήταν πράξη συμβολική.

 ΕΜΟΙΑΖΕ λίγο σαν γρανάζι που θηλυκώνει καλά και περιστρέφεται συντονισμένα με τα άλλα που θα ακολουθήσουν.

ΟΙ σύμβουλοι της πλειοψηφίας  δοκιμασμένοι οι περισσότεροι φαίνονται να ξεκλειδώνουν τη διάθεσή τους, να απελευθερώνουν τη δημιουργικότητά τους.

Η αναγγελία λειτουργίας αναβατορίου μαλάκωσε την ψυχή και ημέρεψε τη σκέψη σε καιρούς δύσκολους όπου οι αντοχές είναι περιορισμένες.

ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ως πρώτη αίσθηση τα  προβλήματα, να μπουν πιο απαλά στη συλλογική μας συνείδηση.

ΔΙΟΛΟΥ τυχαίο που ήδη έχουν εκφράσει την επιθυμία τους εθελο­ντές για το χειρισμό τού αναβατορίου .

ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ άπαντες ελπίζουμε να μην απογοητευτούμε . Να μη μετανιώσουμε για την εμπιστοσύνη που δείξαμε .

Η πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου έδωσε πρώτα δείγματα σύμπνοιας και  φάνηκε αναγκαστικά να ακολουθεί και η παράταξη Μαραγκού αυτό το κλίμα.

ΔΙΟΛΟΥ τυχαίο που ορίστηκε η Τετάρτη, ως ημέρα του δημότη, και οι πόρτες  του γραφείου δημάρχου που ήταν 5 χρόνια ερμητικά κλειστές και δια… ολίγους, σήμερα ανοίγουν διάπλατα.

ΓΙΑΤΙ πέρα από κάθε προσδοκία το ζητούμενο είναι η λειτουργία της δημοκρατίας.

ΤΩΝ επαίνων, αν αυτοί αξίζουν να δοθούν, και της καλοπροαίρετης κριτικής σε λάθη και παραλήψεις.

ΔΕΝ περνά απαρατήρητη η τοποθέτηση της Μαρίας Καζαντζάκη ως επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

ΜΕ τον γνωστό πολιτικό της λόγο σηματοδότησε τη γραμμή που θα ακολουθήσει λέγοντας ότι  θα υποστηρίζει με τη θετική της ψήφο  κάθε προσπάθεια για το καλό του νησιού και θα  καταψηφίζει οτιδήποτε εκτιμά ότι βαίνει προς την αντίθετη κατεύθυνση.  Κι εμείς που την παρακολουθούμε, ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει αυτό !

ΣΤΟ ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της  ελάσσονος μειοψηφίας Νικόλας Καϊλης, ο οποίος υπογράμμισε ότι θα στηρίξει τον άνθρωπο τον οποίο ο Κλεισθένης έχει  απομακρύνει από τα κοινωνικά δρώμενα .

Η άλλη άποψη λοιπόν οφείλει να υπάρχει και να εκφράζεται γιατί, όπως πολύ σωστά είπε ο Νίκος Λειβαδάρας «θέλουμε να ασκείτε κριτική για να διορθωνόμαστε»  .

ΤΟ αντίθετο δηλαδή από αυτό που συνέβαινε με το Γιώργο Μαραγκό όπου όποιος είχε αντίθετη με αυτόν άποψη γραφόταν στα μαύρα κατάστιχα.

ΌΣΟ για το νεύμα του Γιώργου Χατζημάρκου, έχω να παρατηρήσω ότι αλλάζουν οι σχέσεις Δήμου και Περιφέρειας.

ΟΙ αντιπαραθέσεις, οι βολές, οι ξιφουλκήσεις κάνουν βήμα πίσω. Επιτέλους!

 «ΣΤΗΝ Περιφέρεια Ν. Αιγαίου θα βρείτε συνεργάτες κ. Δήμαρχε.. Είμαστε επιβάτες στο ίδιο σκάφος. Θα πετύχουμε μαζί ή θα αποτύχουμε μαζί το υπηρεσιακό προσωπικό, οι υπηρεσιακοί παράγοντες και το πολιτικό προσωπικό της Περιφέρειας θα είναι εκεί. Με ανοιχτό μυαλό, και πάνω απ’ όλα ανοιχτή καρδιά, πρόθυμοι, σταθερά προσηλωμένοι στην αξία της συνεργασίας και της παραγωγής έργου προς όφελος της κοινωνίας.» είπε ο Περιφερειάρχης με εγκαρδιότητα στο δήμαρχο (μικρή φωτο) και αναθάρρησε η… Αυτοδιοίκηση  η οποία μέχρι τέλη Αυγούστου έπνεε τα μένεα και τα λοίσθια λόγω συμπεριφορών Μαραγκού.

ΑΛΛΑΓΗ  τοπίου λοιπόν προς κάθε κατεύθυνση με μήνυμα ομοψυχίας, συνεργασίας, προόδου και ανθρωπιάς για τη Σύρο που οι πατέρες μας οραματίστηκαν!

ΊΔΩΜΕΝ!