Η αλήθεια είναι πως έχω επηρεαστεί από την πρόσφατη συμμετοχή μου στο Retreat του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου για το έτος 2019 το οποίο έλαβε χώρα στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στο βιβλιοπωλείο Ιανός.

Της Φλώρας Μπαρμπέτα

Κουβαλάω ακόμα μέσα μου τη χαρά καθώς συνάντησα αγαπημένα πρόσωπα από το παρελθόν, ενώ παράλληλα έκανα νέες γνωριμίες. Σερφάροντας στα κοινωνικά δίκτυα διαπίστωσα ότι υπάρχει ένας μικρός πυρετός 37 και κάτι, με συνέδρια, συναντήσεις, σεμινάρια, workshops κλπ.  Συμπατριώτες μας ταξιδεύουν σε άλλα μέρη της χώρας, ενώ είναι αξιοσημείωτα τα όσα συμβαίνουν στο νησί μας. Χαίρομαι, αλλά δεν αρκεί μόνο η χαρά, χρειάζεται ένας «σοβαρός» σχεδιασμός. Μέσα από τη στήλη δεν είναι λίγες οι φορές που έχει γίνει αναφορά για εναλλακτικό τουρισμό και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Ο συνεδριακός τουρισμός ή MICE, όπως είναι ο διεθνής όρος (Meetings, Incentives, Congress, Events), είναι μια τάση που έχει αναδυθεί τα τελευταία 20 χρόνια περίπου. Όλοι οι εμπλεκόμενοι όπως τα κράτη, φορείς, επαγγελματίες, επιδιώκουν την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Η ερευνητική διαδικασία καταδεικνύει ότι μέσω αυτής της μορφής τουρισμού αντιμετωπίζεται η εποχικότητα καθώς τα συνέδρια πραγματοποιούνται συνήθως τους μήνες Μάιο, Ιούνιο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Αναβαθμίζονται οι υποδομές του προορισμού, βελτιώνεται η ποιότητα παροχής υπηρεσιών όλων των κλάδων. Επειδή ο συνεδριακός τουρισμός είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας, από δύο έως τέσσερις μέρες, συνδυάζεται με τουρισμό πόλης ή μορφωτικό τουρισμό.

Ο τουρίστας που ταξιδεύει για να συμμετάσχει σε κάποιο συνέδριο ή για επαγγελματικούς λόγους, δαπανά το τριπλάσιο ποσό από ένα τουρίστα αναψυχής. Επιλέγει πολυτελή ξενοδοχεία και φροντίζει να ταξιδεύει σε θέση business class. Οι τουρίστες αυτής της κατηγορίας αναζητούν δραστηριότητες εκτός του συνεδρίου όπως περιήγηση στα αξιοθέατα, ψώνια, αθλητισμό, mini κρουαζιέρες, καλλιτεχνικά γεγονότα. Είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι και σέβονται το περιβάλλον. Αντιλαμβάνεστε φαντάζομαι ότι ένα ικανοποιημένος σύνεδρος είναι πρεσβευτής θετικής διαφήμισης για ότι είδε και έζησε στον τόπου που επισκέφτηκε.

Τώρα τι πρέπει να κάνει ο τόπος, ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να τραβήξεις τέτοιου είδους τουρισμό. Πρώτα από όλα ασφάλεια, από υγειονομικής πλευράς αλλά και πολιτική σταθερότητα, ειρήνη. Απαιτούνται συνεδριακά κέντρα αυτόνομα ή εντός ξενοδοχειακών μονάδων, με την αντίστοιχη υλικοτεχνική υποδομή. Ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών όχι μακριά από τον χώρο του συνεδρίου. Εύκολη πρόσβαση στον προορισμό διεξαγωγής του συνεδρίου (νησί, περιφέρεια, πόλη, κράτος). Καλές κλιματολογικές συνθήκες. Και γενικότερα η χώρα, ο τόπος να είναι γνωστός , να έχει μια ιδιαίτερη αίγλη. Επίσης ο τόπος που διεξάγεται το συνέδριο θα πρέπει να έχει μνημεία,  μουσεία, ιστορία, φυσικό κάλλος, αλλά και δυνατότητα για νυχτερινή ζωή!

Θα μου πείτε «και τι έχουμε εμείς;». Θα σας πω, κάποια τα έχουμε, κάποια μας λείπουν, και κάποια απαιτούν αναβάθμιση. Ιστορία, μνημεία, μουσεία, ομορφιά, αρχοντιά δεν μας λείπουν. Χρειαζόμαστε αναβάθμιση των ξενοδοχειακών μονάδων ή λειτουργία νέων. Και … και χρειάζεται να κάνουμε όχι το επόμενο βήμα, αλλά το επόμενο άλμα! Στόχος μας θα πρέπει να γίνει η ανέγερση και λειτουργία ενός Συνεδριακού και Εκθεσιακού Κέντρου υψηλών προδιαγραφών και απαιτήσεων, με κεφάλαια προερχόμενα από ΕΣΠΑ, ή από λοιπά Ευρωπαϊκά προγράμματα, καθώς και ιδιωτικά. Θα μου πείτε «μεγαλόπνοο σχέδιο …» Θα σας απαντήσω ναι!  Αν δεν υπάρξουν σοβαρές υποδομές στο νησί μας, δεν θα προσελκύσουμε αναβαθμισμένους τουρίστες. Ε! και πώς να το κάνουμε, μας ταιριάζει ο Συνεδριακός Τουρισμός! Ε;;;