Σάββατο απόγευμα και τριγυρίζω μέσα στο σπίτι. Σκαλίζω το κινητό τηλέφωνο και πέφτω πάνω στις φωτογραφίες που τράβηξα από τα Ταφικά Μνημεία. «Ναι, μαζί σας δεν τελείωσα ακόμα». Δίπλα στο πληκτρολόγιο έχει μείνει ένα τεύχος «Ταξίδια» του 2018 της «Καθημερινής» με ένα πολύ εντυπωσιακό εξώφυλλο. Μαύρο φόντο και  ένα φωτισμένο άγαλμα από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας, αναδεικνύει κάθε πτυχή της αρχαίας τέχνης. Το κοιτάζω, ε δεν θέλει και πολύ η φαντασία να καλπάσει… Παραδίπλα το βιβλίο «Πολιτιστική Επικοινωνία» του Μπαντιμαρούδη. Ωραία θα περάσουμε και απόψε!

Της Φλώρας Μπαρμπέτα

Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε η διαδικασία αποκατάστασης των μνημείων του κοιμητηρίου του Αγίου Γεωργίου, είναι χρονοβόρα και πολυδάπανη. Υποψιάζομαι ότι ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης δεν διαθέτει το ποσό για μια τέτοια δαπάνη. Είμαι βεβαία ότι και το Ελληνικό κράτος στην προκειμένη περίπτωση το Υπουργείο Πολιτισμού, δεν διαθέτει τέτοια ποσά στο αποθεματικό του. Άρα πρέπει να στραφεί κανείς σε άλλους οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση. Φυσικά σε προηγούμενο χρονικό διάστημα η Επιτροπή Διάσωσης Ταφικών Μνημείων προχώρησε πάρα πολύ το θέμα, με αποτέλεσμα την ένταξη τους στον Οργανισμό Σημαντικών Κοιμητηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Μέχρι εδώ το ταξίδι πήγε καλά, μετά; Άρχισε το μπότζι και χάσαμε τις δραμαμίνες. Κάθε προγραμματισμένη κίνηση αναβλήθηκε … Έτσι είναι πουλάκι μου, έμπλεξαν προσωπικότητες του παρελθόντος όπως Μαυροκορδάτος, Μπενάκης, Αντωνιάδης, Ροδοκανάκης, και καλλιτέχνες – γλύπτες όπως Βιτάλης, Σπανός κ.α. με εμάς τους σύγχρονους!

Αν ελπίζω; Μμμμ Κοιτάξτε μια που η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία, δεν χάνω το κουράγιο μου. Περιμένουμε, όλοι μαζί περιμένουμε. Εντωμεταξύ να υποθέσω ότι τα συνεργεία του Δήμου είναι πολύ απασχολημένα για να καθαρίσουν τον χώρο των μαυσωλείων. Συνεπώς οι μήνες Ιούλιος και Αύγουστος, με την τουριστική κίνηση στο απόγειο της, ο χώρος δεν θα είναι προσιτός στους επισκέπτες.

Στις μέρες μας, ο σκληρός ανταγωνισμός δεν αφήνει ανεπηρέαστους τους πολιτιστικούς οργανισμούς. Αντίθετα επικρατεί οργασμός στρατηγικών σχεδίων για την προώθηση της φήμης κάθε οργανισμού, προκειμένου να αυξήσει την επισκεψιμότητά του. Σκεφτείτε, είναι ζήτημα βιωσιμότητας για κάθε μουσείο, κάθε πινακοθήκη, κάθε θέατρο κλπ. Στην περίπτωση των Ταφικών Μνημείων, η ίδια η διαδικασία αποκατάστασής τους μπορεί να μετατραπεί σε event. Όπως στον Πανάγιο Τάφο, έτσι και εδώ, μπορεί να υπάρξει ωράριο επισκεψιμότητας προκειμένου οι επισκέπτες να δουν πως γίνεται η συντήρηση τέτοιων μνημείων. Όχι μόνο το μνημείο, αλλά και η συντήρηση αυτού να είναι ένα γεγονός έλξης τουριστών, και μάλιστα ειδικής στόχευσης. Ένα mail ή ένα δελτίο τύπου που να γνωστοποιεί το γεγονός, σε Πολυτεχνικές Σχολές ή σε Σχολές Συντήρησης ή σε Σχολές Καλών Τεχνών όλου του κόσμου, μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον φοιτητών, καθηγητών, ή επιστημονικού προσωπικού, οι οποίοι να φτάσουν μέχρι το νησί μας. Εφόσον μάλιστα όλοι παραδεχόμαστε ότι στεφόμαστε στον ποιοτικό τουρισμό, η πανεπιστημιακή κοινότητα αποτελεί ένα ιδανικό στόχο.

Και μετά τι; Μετάααα; Σας έχω τα καλύτερα. Κλείστε τα μάτια και ονειρευτείτε. Ο χώρος όπως τον περπάτησα, δεν είναι μόνο για ξεναγήσεις. Σκεφτείτε αυτά τα μικρά αριστουργήματα της τέχνης, καθαρά, νοικοκυρεμένα, και … φωτισμένα. Σκεφτείτε κάπου στις γωνιές να είναι φυτεμένα νυχτολούλουδα, μυρίστε την ευωδιά. Κάντε το τώρα σκηνικό. Καλοκαίρι, νύχτα, και στο διάδρομο μπροστά από τα μνημεία γεμάτο με κοινό. Η παράσταση αρχίζει. Σκεφτείτε μια αρχαία τραγωδία ή μια όπερα, που οι ερμηνευτές ξεπροβάλλουν ανάμεσα από τα μνημεία ερμηνεύοντας τον ρόλο τους. Κλείστε τα μάτια και ακούστε μουσικές, και νιώστε το χάδι των προγόνων μας!

Κυρίες και κύριοι μέσα στο καλοκαίρι αν βρείτε λίγο χρόνο, πάρτε ένα φίλο, μια φίλη και επισκεφτείτε τα διαμάντια μας, ίσως εξευμενίσουμε τα τρυφερά φαντάσματα!  Ίσως λέω ίσως, ταρακουνήσουμε ΚΑΙ τους αρμόδιους!!!