Δύο βραδιές γεμάτες κέφι και χορό απόλαυσαν δεκάδες μέλη των ΚΑΠΗ του Δήμου και πολλοί προσκεκλημένοι, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ηλικιωμένων, που εορτάζεται κάθε 1η Οκτωβρίου.
Υπό τη νέα διοίκηση του κ. Μάρκου Ρούσσου, τα μέλη των ΚΑΠΗ γέμισαν κάθε σπιθαμή τον χώρο της «Ζωζεφίνας», το διήμερο 1 και 2 Οκτωβρίου, απολαμβάνοντας στιγμές ξεγνοιασιάς και θυμίζοντας σε όλους πως ακόμα και αν έχουν περάσει τα χρόνια της νιότης, εκείνοι δεν παύουν να νιώθουν ζωηροί και ακμαίοι.
Ως οικοδεσπότης της εκδήλωσης, ο κ. Ρούσσος καλωσόρισε και ευχαρίστησε όλους τους παρισταμένους για την παρουσία τους, τονίζοντας πως «Εκ των πραγμάτων , οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας . Παρά το ότι συνηθίζουμε να αναφερόμαστε σε αυτούς με τον όρο «οι απόμαχοι της ζωής», οι ηλικιωμένοι σήμερα συμβάλουν αποφασιστικά στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη , αφού στην εποχή μας παίζουν έναν ολοένα σημαντικότερο ρόλο , μέσω του εθελοντικού έργου τους , της μετάδοσης των εμπειριών και των γνώσεών τους , της βοήθειας που δίνουν στα παιδιά τους αναλαμβάνοντας να φροντίζουν τα εγγόνια τους , αλλά και της αυξανόμενης συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας … Με τα δημογραφικά δεδομένα που έχουμε, σε λίγα χρόνια το ¼ των κατοίκων της χώρας μας θα ανήκει στην ευαίσθητη αυτή ομάδα , με ένα μεγάλο αριθμό και για το νησί μας που έφθασε, το 2019, τα 466 εγγεγραμμένα μέλη.
Η Ελληνική Πολιτεία έχει υποχρέωση απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους , όχι μόνο για την συνεχιζόμενη προσφορά τους , αλλά και για λόγους ευαισθησίας , απέναντι σε μια ομάδα πολιτών που καθίστανται εκ των πραγμάτων όλο και ποιο αδύναμοι . Σήμερα, τα τιμημένα Γηρατειά βιώνουν τη χειρότερη εποχή τους . Η σύνταξη τους δεν τους καλύπτει το μήνα. Δεν υπάρχουν δομές για μοναχικούς ηλικιωμένους ή είναι ελάχιστες .Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι » είναι σημαντικό , αλλά χρειάζεται ενίσχυση . Οι ηλικιωμένοι, οι συνταξιούχοι χρειάζονται σεβασμό . Εδώ, στο δικό σας ΚΑΠΗ , στο δικό σας σπίτι γιατί έτσι πρέπει να λέγεται , προσφέρονται διάφορες και μόνιμες υπηρεσίες… Εδώ πρέπει να προσθέσω ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια ούτως ώστε και τα περιφερειακά ΚΑΠΗ των χωριών μας να αποκτήσουν και αυτά όσο το δυνατόν περισσότερες δράσεις, σύμφωνα με της δυνατότητες τους και της υποδομές που διαθέτουν», ενώ κατέληξε ευχαριστώντας έναν – έναν τα υπηρεσιακά στελέχη της Υπηρεσίας Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου που απασχολούνται στα ΚΑΠΗ.
Να σημειωθεί πως το παρών έδωσαν – μεταξύ άλλων – ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Νίκος Λειβαδάρας, ο οποίος υπογράμμισε πως «σεβόμενοι την προσωπικότητα, το κύρος και την αγάπη τους για τη ζωή, είναι καθήκον όλων μας να φροντίζουμε για την αξιοπρεπή, ασφαλή και ποιοτική διαβίωση των ηλικιωμένων, ώστε να μπορούν να βλέπουν με ελπίδα το μέλλον», μέλη της Δημοτικής Αρχής, εκπρόσωποι των λοιπών δημοτικών παρατάξεων και κοινοτήτων καθώς και πλήθος φίλων και προσκεκλημένων των μελών του ΚΑΠΗ.