Υπάρχουν στιγμές που τα λόγια είναι τόσο φτωχά όταν θες να περιγράψεις ένα γεγονός. Υπάρχουν φορές που επιβεβαιώνεται η γνωστή ρήση «τα παιδιά είναι το μέλλον αυτού του κόσμου». Και μόνο όσοι βρέθηκαν στην Τήνο, το Σάββατο 11 Μαΐου, στο Πνευματικό Κέντρο Τήνου, μπορούν να μιλήσουν γι αυτό το σπουδαίο γεγονός!

Για πρώτη φορά στη μικρή-μεγάλη ιστορία της, η Παιδική Χορωδία της Ορχήστρας των Κυκλάδων βγήκε εκτός Σύρου, και ταξίδεψε μέχρι το γειτονικό μας νησί, την Τήνο, για να συναντήσει την Παιδική-Νεανική Χορωδία των ΤΙΝangels και επί σκηνής να καθηλώσουν στην κυριολεξία – το κατάμεστο από γονείς, παιδιά και φίλους των χορωδιών – Πνευματικό Κέντρο Τήνου των 300 θέσεων!!!, καθώς αποδείχτηκε μικρό για να χωρέσει την αγάπη του κόσμου προς τα παιδιά.

Αν και ήταν η πρώτη φορά που επιχειρήθηκε ένα τέτοιο εγχείρημα σύμπραξης δύο παιδικών χορωδιών, και μάλιστα από δύο διαφορετικά νησιά, επί σκηνής, με μια μονάχα πρόβα, αυτό στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία γι’ αυτό και εισέπραξε το θερμό χειροκρότημα του κοινού αλλά και πολλές επευφημίες για την άψογη από κάθε πλευρά διοργάνωση.

Με την παιδική ζωντάνια αλλά και νεανικό παλμό, χαμογελαστά προσωπάκια φώτισαν τη νύχτα στο νησί της Τήνου με τις μελωδικές τους φωνές σμίγοντας σαν χελιδονάκια της Άνοιξης και χαρίζοντας σε γονείς και φίλους ένα μοναδικό βράδυ.

Πλούσιο και το ρεπερτόριό τους, με την Παιδική Χορωδία της Ορχήστρας των Κυκλάδων να ξεχωρίζει για το έντεχνο ρεπερτόριο που θα ζήλευαν ακόμα και χορωδίες ενηλίκων και τους ΤΙΝangelsνα ξαφνιάζουν ευχάριστα για την μουσικοκινητική απόδοση των δικών τους τραγουδιών!

Συνδετικός κρίκος για το αντάμωμα των δύο παιδικών χορωδιών ήταν ο μουσικός Νίκος Απέργης με καταγωγή από το νησί της Τήνου ο οποίος όπως ανέφερε στο σύντομο χαιρετισμό του ο μαέστρος και υπεύθυνος της Παιδικής Χορωδίας της ΟτΚ «Όταν ο κος Ν. Απέργης πριν από μήνες μας πληροφόρησε για την ύπαρξη και το έργο αυτής της χορωδίας, αμέσως επιδιώξαμε κάποιες επαφές με σκοπό τη διενέργεια κάποιας μελλοντικής εκδρομής στην Τήνο, τη γνωριμία και την κοινή εμφάνιση των παιδιών σε μία συναυλία. Η αλήθεια είναι πως κάτι τέτοιο δεν ήταν στους αρχικούς στόχους που θέσαμε στην αρχή της περιόδου, ούτε καν στους στόχους που σας ανακοινώσαμε στην κοπή της πίτας τον Ιανουάριο.  Όμως, τα αποτελέσματα των μεταξύ μας επαφών, αλλά κυρίως η επιθυμία των παιδιών, μας οδήγησαν να επισπεύσουμε την οργάνωση αυτής τη συναυλίας και σε σύντομο χρονικό διάστημα να καταφέρουμε μαζί με την κα Μπακογιάννη να οργανώσουμε αυτή τη συνάντηση».

Επίσης όπως ανέφερε ο κ.Ρούσσος «Ήρθαμε γιατί ύστερα από 6 χρόνια από την ίδρυση της χορωδίας μας και των 3 ετών που έχουμε την ευθύνη της ως επιτελείο, αποφασίσαμε πως πλέον συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις, έτσι ώστε να ανοίξουμε τα φτερά μας για άλλους προορισμούς, εκτός Σύρου, επιλέγοντας εσάς για την πρώτη μας εξόρμηση. Ήρθαμε όχι απλώς πραγματοποιώντας μία εκδρομή στο όμορφο γειτονικό μας νησί, αλλά γιατί σε εσάς βρήκαμε τα ίδια στοιχεία που ωθούν και εμάς σε αυτό που κάνουμε, την αγάπη και το μεράκι για το τραγούδι. Θέλουμε τα παιδιά μας να γνωρίσουν τις αξίες της συναδέλφωσης και της συνεργασίας, όπως επίσης και την ανταλλαγή πνεύματος πολιτισμού μεταξύ των χορωδιών μας. Επίσης, χαιρόμαστε ιδιαίτερα, γιατί 2 παιδιά, από τη χορωδία σας, θα φορέσουν το μπλουζάκι μας και θα τραγουδήσουν μαζί μας στη συναυλία στο Παρίσι.Τέλος, ευχόμαστε η επίσκεψή μας αυτή, να ενισχύσει περαιτέρω την προσπάθειά σας και  την επόμενη φορά που θα συναντηθούμε, η όμορφη αυτή παρέα των παιδιών, να είναι ακόμα μεγαλύτερη και ακόμα πιο δυνατή! Σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στους στόχους σας και σας ευχαριστούμε και πάλι για την προετοιμασία και ότι κάνατε για μας».

Το ρεπερτόριο της βραδιάς περιελάμβανε:

Από την Χορωδία TINangels

1) Εσένα Θεέ (G. F. Handel)

2) Ντο, ρε, μι (Μελωδία της ευτυχίας)

3) Εντελβάις (Μελωδία της ευτυχίας)

4) Alyadilyadi (Παλαιστινιακό τραγούδι)

5) Το ρολό της κουζίνας (Από το «Ήταν ένα μικρό χαρτάκι» του Τσαφταρίδη)

6) Earth song – ΤραγούδιτηςΓης (Michael Jackson)

Από την XορωδίαΟτΚ

Το χρυσαλιφούρφουρο

Περιμπανού

Κεμάλ

Imagine (μόνο τα παιδιά του μεγάλου τμήματος)

Letitbe  (μόνο τα παιδιά του μεγάλου τμήματος)

                                Ενότητα με τα παραδοσιακά

Που πας αφέντη μέρμηγκα (μόνο τα παιδιά του μεγάλου τμήματος)

Παραδοσιακά – Μενεξέδες και ζουμπούλια

Παραδοσιακά – Μήλο μου κόκκινο

Καραγκιόζης

Πες μου μια λέξη

Μια πόλη μαγική

Ενώ και οι δύο χορωδίες μαζί απέδωσαν :

Φραγκοσυριανή

Ωδή στη χαρά

Banaha

Πρέπει να αναφέρουμε ότι τα έξοδα για την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης των δύο χορωδιών, κατά την οποία (συνάντηση) μετακινήθηκαν 160 άτομα στο νησί της Τήνου, κάλυψε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Ιερά Μητρόπολη Σύρου τους οποίους οφειλετικά και εγκάρδια ευχαρίστησαν.

Την Ιερά Μητρόπολη εκπροσώπησε ο Αρχιμανδρίτης Πατήρ Κύριλλος Κονταξής ενώ από την Καθολική Εκκλησία έδωσε το παρόν ο εφημέριος του Αγίου Νικολάου της Χώρας Τήνου π.Μάρκος Φώσκολος. Επίσης από τη Σύρο παρέστησαν ο πρωτοπρεσβύτερος π. Φλαβιανός Αλμπέσκου,  η κα Δέσποινα Παρασκευαΐδου, υποστηρικτής της Χορωδίας της ΟτΚ, από την ίδρυσης της, η δ/ντρια  του 4ου Δημ. Σχολείου Σύρου κα Τσαλικίδου Μαρία και η υπεύθυνη των Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/θμιας Κυκλάδων κα Χρυσάννα Διαμαντή.

Δυστυχώς αλγεινή εντύπωση προκάλεσε σε όλους η παντελής απουσία εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα από το Δήμο Τήνου, αν και είχαν σταλεί προσκλήσεις. Ούτε καν υποψήφιοι των προσεχών εκλογών δεν παρέστησαν, εν αντιθέσει με τη Σύρο όπου οι υποψήφιοι  παρευρίσκονται σχεδόν παντού!

Την διδασκαλία της Χορωδίας ΟτΚ είχαν οι: Νίκος Ρούσσος, Βούλα Γλύκα, Ρένα Βέργου, Έλλη Γούναρη, την Δ/νση Χορωδίας ο Νίκος Ρούσσος και συμμετείχαν οι μουσικοί: Νίκος Απέργης – Ακορντεόν, Βαγγέλης Αραγιάννης – Μπάσο, Βούλα Γλύκα – Πιάνο, Σοφοκλής Κοσκινάς – Κιθάρα, και Φώτης Τσαντήλας – Τρομπέτα.

Την διδασκαλία και τη Δ/νσητης χορωδίας TINangels της Τήνου είχε η κ.Γεωργία Μπακογιάννη, στο πιάνο συνόδεψε η Σοφία Ρουμάνη.

bio Tinangels

Τέλος  ευχαριστούν θερμά:

Το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου για τη διάθεση της αίθουσας,

Τον Δήμο Τήνου για τη μεταφορά των βάθρων,

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Τήνου για τη διάθεση του πιάνου,

Το ζαχαροπλαστείο «ΧΑΛΑΡΗΣ» για το κέρασμα,

Τη BlueStarFerries.

Το logotypos.gr ευχαριστεί τον κ Παναγιώτη Μπουζαλάκο για την παραχώρηση μέρους του φωτογραφικού υλικού.