Στο  πλαίσιο του  Διεθνούς  Συνεδρίου Κοσμολογίας  “10th Aegean Summer School” , το οποίο διεξάγεται στην  Σύρο από   τις  16  έως 27 Σεπτεμβρίου,  η  Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου  2019 σε συνδιοργάνωση   με τον Δήμο Σύρου Ερμούπολης   πραγματοποίησε  τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου  στις   19:00   στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου  ομιλία για το ευρύ κοινό  από τον  καθηγητή  Φυσικό  Δρ. Κώστα Κόκκοτα του Πανεπιστημίου Tuebingen, με τίτλο: ΒΑΡΥΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ οι “ψίθυροι” του κενού χώρου.

 

Ο  Καθηγητής  ξεκίνησε  στον  πρόλογο του  να εξηγεί  στους  παρευρισκόμενους  στην εισαγωγή  του για  τα αστρικά  σώματα αλλά και  του πλανήτες  του σύμπαντος , όπως  και την ύπαρξή  νέων  πλανητών  που ανακαλύφθηκαν  από  τον  νόμο του Νεύτωνα.

Ανέπτυξε επεξηγώντας  στην συνέχεια  την ειδική και γενική θεωρία του Αϊνστάιν  περί σχετικότητας  όπως επίσης  ότι οι κυματισμοί της καμπυλότητας του χωροχρόνου  διαδίδονται με την ταχύτητα του φωτός αλλά και   ποια η επίδραση τους στη γη.

Μιλώντας  στον  κόσμο ο Δρ.Κόκοτας είπε ότι φανταζόταν  εξωπραγματικό η ύπαρξη βαρυτικών  κυμάτων  ακόμη και για  τον  ίδιο  τον Αϊνστάιν  τα οποία παράγονται όταν σώματα μεγάλης μάζας όπως  είναι οι αστέρες νετρονίων  και μεγάλες  μαύρες  τρύπες  κινούνται  ταχύτατα  προκαλώντας κυματισμούς .

Επίσης  είπε  ότι  παρά  τις  προσπάθειες  για να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη των βαρυτικών κυμάτων  δεν  στέφθηκαν με επιτυχία, η  πρώτη  προσπάθεια  έγινε πριν από  4 χρόνια  όταν  ομάδες επιστημόνων   με την εξέλιξη της τεχνολογίας  και την χρήση λέιζερ, σε σωλήνες πολλών χιλιομέτρων μέτρησαν  την  καμπύλωση του χωροχρόνου με συχνότητα κύματος και κατά  δεύτερον , κατάφεραν να βρουν   την πηγή των κυμάτων, με τη μέθοδο της τριγωνοποίησης,   χρησιμοποιώντας στοιχεία από εγκαταστάσεις ανιχνευτών παγκοσμίως.

Ήταν ένα  πραγματικά  ξεχωριστό απόγευμα μια εμπειρία μοναδική την οποία έζησαν από κοντά οι δημότες  του νησιού της Σύρου οι όπου  είχαν την  ευκαιρία και την τύχη να  παρακολουθήσουν  την διάλεξη αλλά και τα παραδείγματα  μέσω  φωτογραφιών που έδειξε καθ όλη την διάρκεια  παρουσίασης ο Δρ Κόκοτας.