«Ο κόσμος έχει ξυπνήσει πια, μην τον υποτιμάτε!» 

Πολιτικούς τακτικισμούς και πρακτικές δημαγωγίας του παρελθόντος φαίνεται πως θα βιώσουμε για μια ακόμη φορά και στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές του 2019, μετά το πρώτο δείγμα δημοσκόπησης(;) που δημοσιεύτηκε την προπερασμένη εβδομάδα σε αθηναϊκή ιστοσελίδα, παρουσιάζοντας σχεδόν «τελειωμένη» υπόθεση την διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου υπέρ – φυσικά ποιού άλλου; – του νυν δημάρχου Γιώργου Μαραγκού.

Μετά, λοιπόν, την κωμικοτραγική πρόταση για δημιουργία ενός κοινού ψηφοδελτίου στη Σύρο με «αναμφισβήτητο» ηγέτη τον Γιώργο Μαραγκό που έθεσε προ μηνών η Δημοτική Αρχή μέσω της ανακοίνωσης του κ. Βαγγέλη Περρή, και η οποία σχεδόν λοιδορήθηκε από την πλειοψηφία των πολιτών και των αιρετών με εκατοντάδες αρνητικά σχόλια επί τούτης, η Δημοτική Αρχή του Γιώργου Μαραγκού έρχεται λίγους μήνες αργότερα να προσπαθήσει να «διαμορφώσει» την κοινή γνώμη της συριανής κοινωνίας για έναν υποτιθέμενο «ισχυρό δημοσκοπικό αέρα στα πανιά του δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, ο οποίος διεκδικεί τη νίκη ακόμα και από την πρώτη Κυριακή», σύμφωνα με τον τίτλο της ανάρτησης, που ασφαλώς ο κ. Μαραγκός έτρεξε να οικειοποιηθεί, κοινοποιώντας την στην επίσημη σελίδα της παράταξής του (στο facebook).

Η δημοσκόπηση – πρόκληση

Σύμφωνα, λοιπόν, με την ανάρτηση στην ιστοσελίδα thecaller.gr, «Λίγο πριν την τελική ευθεία για τις εκλογές της αυτοδιοίκησης με το νέο σύστημα της απλής αναλογικής και τον “Κλεισθένη”, και οι πρώτες δημοσκοπήσεις για τις Περιφέρειες και ορισμένους Δήμους αρχίζουν είτε να βλέπουν το φως της δημοσιότητας είτε να διαρρέουν.

Σειρά έχει η Σύρος, πρωτεύουσα των Κυκλάδων, όπου όπως δείχνουν τα δημοσκοπικά στοιχεία επιβραβεύεται το έργο της σημερινής δημοτικής αρχής και εμπεδώνεται σαφές προβάδισμα του νυν Δημάρχου Γιώργου Μαραγκού.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του thecaller.gr τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενεργήθηκε το διάστημα 1-3 Νοεμβρίου δείχνουν ξεκάθαρη προτίμηση στον εν ενεργεία Δήμαρχο έναντι άλλων υποψηφίων, των οποίων το ενδιαφέρον για τις δημοτικές εκλογές έχει διαρρεύσει μέχρι σήμερα, επίσημα ή ανεπίσημα.

Μάλιστα, σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, το προβάδισμα του νυν Δημάρχου είναι υπερδιπλάσιο(!) του ποσοστού που φαίνεται να λαμβάνει ο έτερος διεκδικητής κ. Νίκος Λειβαδάρας. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι των οποίων το όνομα έχει ακουστεί φαίνεται να περιορίζονται (Μαρία Καζαντζάκη, Νικόλαος Καϊλης, Ευάγγελος Χαλκιάς) σε μονοψήφια ποσοστά.

Αξίζει μάλιστα να επισημανθεί ότι το εν λόγω δημοσκοπικό εύρημα «ανοίγει την πόρτα» υπό προϋποθέσεις για μια εκλογική νίκη του νυν Δημάρχου ενδεχομένως και από την πρώτη Κυριακή.

Ο δρόμος για τις εκλογές, εν αναμονή των επίσημων υποψηφιοτήτων και των προσώπων που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια, είναι ακόμη μακρύς. Οι δημοσκοπήσεις επίσημες ή ανεπίσημες για λογαριασμό κομμάτων ή και των ίδιων των υποψηφίων θα δίνουν και θα παίρνουν και φυσικά αναμένουμε την επιβεβαίωση τους ή μη στην κάλπη»

Παρακάτω ακολουθούν (με αλφαβητική σειρά) τα σχόλια που κλήθηκαν να κάνουν επί αυτής της ανάρτησης οι νυν επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων αλλά και οι ανεπίσημα φερόμενοι ως υποψήφιοι επικεφαλής για την δημαρχία του νησιού.

Ν. Αλμπανόπουλος: «Κανένα σχόλιο»

«Δεν θα ήθελα να κάνω κανένα σχόλιο επί αυτής της ανάρτησης, αφού μάλιστα δεν αναφέρει καν το όνομά μου».

 

 

 

 

 

Α. Γιαλόγλου: «Έντονη και πρώιμη αγωνία για τη δημιουργία κλίματος»

«Σχετικά με τα περιγραφικά αποτελέσματα της δημοσκόπησης για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές στο Δήμο Σύρου – Ερμούπολης που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, είναι απορίας άξιο πώς κάποιος μπαίνει σε έξοδα να παραγγείλει μια δημοσκόπηση, όταν ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί αφενός οι υποψήφιοι επικεφαλής και αφετέρου οι συνεργάτες τους.

Προσωπικά διακρίνω μια έντονη και πρώιμη αγωνία για τη δημιουργία κλίματος σε ένα εκλογικό σώμα που ακόμα δεν έχει κανένα δεδομένο στα χέρια του, πέρα από την έντονη επιθυμία του Δημάρχου να ξαναεκλεγεί Δήμαρχος.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι την αντίστοιχη περίοδο, πριν τις δημοτικές εκλογές του 2014, το φθινόπωρο του 2013, είχε διενεργηθεί δημοσκόπηση πριν την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του νυν δημάρχου, η οποία τον εμφάνιζε με μονοψήφιο ποσοστό. Καλό θα ήταν να επικεντρωθούμε στα προβλήματα του νησιού και να αφήσουμε να γίνουν όλα τα πράγματα στην ώρα τους. Το νησί δεν αντέχει άλλες παρατεταμένες περιόδους διχασμού».

Ν. Καϊλης:»Το μόνο σίγουρο για εμάς είναι πως η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα δώσει το παρών»

Η λογική μας είναι να μην προχωράμε σε σχολιασμό των αποτελεσμάτων των διάφορων δημοσκοπήσεων. Ειδικότερα δε, που στο εν λόγω δημοσίευμα δεν αναφέρεται καμία συγκεκριμένη πληροφορία και πολλώ μάλλον που αφορά μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σε μια περίοδο όπου ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο των υποψηφίων συνδυασμών που θα συμμετάσχουν στις ερχόμενες εκλογές.

Το μόνο σίγουρο για εμάς είναι πως η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα δώσει το παρών και στις επόμενες εκλογές με αξιώσεις και στόχευση να αποτελέσει δύναμη αντίστασης, διεκδίκησης και συσπείρωσης μπροστά στα όλο και οξυνόμενα, καθημερινά προβλήματα του συριανού λαού. Όπως και για να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας και του νησιού μας στα πολεμικά σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, να δυναμώσει η εναντίωση στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις αιτίες τους.

Μ. Καζαντζάκη: «Με πληρωμένα παπαγαλάκια επιχειρούν να κάνουν το άσπρο – μαύρο»

Απίστευτα πράγματα αρχίζουν να συμβαίνουν λίγους μήνες πριν την διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών του 2019.

Δημοσιεύματα περί δημοσκοπήσεων χωρίς ακόμη να υπάρχουν επίσημα υποψηφιότητες. Ο αρθρογράφος δεν δίνει καμία πληροφορία, όπως από ποιον διεξήχθη, μέγεθος δείγματος, τρόπος διεξαγωγής, πρόθεση ψήφου, ποιες ήταν οι ερωτήσεις και άλλα πράγματα τα οποία καθιστούν μια δημοσκόπηση επιστημονικά σοβαρή.

Τα τελευταία χρόνια είναι γνωστό  ότι οι εταιρείες δημοσκοπήσεων λειτουργούν ασύδοτα, ενώ κάνουν και δημοσκοπήσεις κατά παραγγελία…Την ίδια στιγμή είδαμε  να προωθείτε το δημοσίευμα  επί πληρωμή στο facebook από την παράταξη της Δημοτικής Αρχής, σε  μια προσπάθεια να μας πείσουν για τα όσα έγραφε περί δήθεν νικητών από την πρώτη Κυριακή και άλλα τραγελαφικά.

Θα πρέπει επίσης να δούμε ποιος πληρώνει και από ποια κονδύλια τέτοιου είδους δημοσκοπήσεις, τέτοια δημοσιεύματα και τα από που προέρχονται τα χρήματα για την προώθηση αυτών των ειδήσεων σε χορηγούμενες κοινοποιήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το σίγουρο είναι, ότι για μια ακόμη φορά η Δημοτική Αρχή αποδεικνύει ότι έχει απολέσει και τα τελευταία ψήγματα σοβαρότητας και βαδίζει προς τις εκλογές  ζώντας προφανώς σε άλλο κόσμο. Η διοχέτευση την περασμένη εβδομάδα κρυφών, υποτίθεται, δημοσκοπήσεων απλώς αντικατοπτρίζει μια απεγνωσμένη  προσπάθεια του κ. Μαραγκού. Μια προσπάθεια να αναδειχθεί μια θετική αξιολόγηση του υποτιθέμενου έργου του από τον μεγάλο τελικώς αντίπαλο της Δημοτικής Αρχής. Που δεν είναι άλλος από την ίδια την Συριανή κοινωνία!
Δυστυχώς, όμως, για εκείνον το αρνητικό κλίμα είναι ήδη διαμορφωμένο. Μια απλή  συναναστροφή με τους δημότες του νησιού είναι ικανή για να καταλάβεις, ότι τα πραγματικά ποσοστά της αποδοχής του κ. Μαραγκού κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και εξαιτίας της ανύπαρκτης πολιτικής του, αλλά πρωτίστως λόγω της απαράδεκτης συμπεριφορά του ως Δήμαρχος.

Με αμφιβόλου εγκυρότητας και σοβαρότητας έρευνες γνώμης και με πληρωμένα παπαγαλάκια, επιχειρούν να κάνουν το άσπρο – μαύρο. Είναι δε σίγουρο, ότι όσο πλησιάζουμε στις εκλογές και η δημοτική αρχή θα συνειδητοποιεί, ότι  δεν έχει πλέον την αποδοχή του Συριανού λαού, τόσο περισσότερο θα προσπαθεί με ψέματα να ξεγελάσει τους δημότες.

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα, το οποίο έχω επισημάνει εδώ και αρκετό καιρό, είναι η παντελής απουσία του κ. Μαραγκού από τα καθήκοντα του ως Δήμαρχος.

Εδώ και πολύ καιρό ασχολείται αποκλειστικά σχεδόν με τις εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν σε 7 μήνες, και καθόλου με τα ουσιαστικά προβλήματα του νησιού. Το νησί πελαγοδρομεί, για να μην πω είναι ακυβέρνητο. Αντί να κάνουν λοιπόν “δήθεν δημοσκοπήσεις”, ας κυβερνήσουν, αν βέβαια μπορούν…».

Ν. Λειβαδάρας: «Καλύτερη δημοσκόπηση είναι αυτή της κάλπης»

«Από τη στιγμή που δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα υποψηφιότητες και σαφώς δεν έχουν γνωστοποιηθεί πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια, δεν μπορώ να κατανοήσω τα κριτήρια και το σκεπτικό μιας δημοσκόπησης.

Ποιό ήταν το ερώτημα προς τους δημότες της Σύρου;

Θα έρθει ο χρόνος που και οι δημοσκοπήσεις θα γίνουν και επί της ουσίας θα εξαχθούν συμπεράσματα. Με εικασίες δημοσκοπήσεις δε γίνονται.

Καλύτερη δημοσκόπηση είναι βέβαια αυτή της κάλπης.

Π. Χρυσαφίδης: «Μόνο μειδίαμα και μάλιστα πικρό μπορεί να προκαλέσει η δήθεν δημοσκόπηση»

Με την επικοινωνιακή φόρα που έχει πάρει ο Δήμαρχος, σε λίγο θα τον δούμε συμμοριάρχη πιτσιρικάδων να φωνάζουν όλοι μαζί στα στενά της Σύρας: «Δήμαρχος μεγάλος δεν υπάρχει άλλος από τον Μαραγκό»!

Μόνο μειδίαμα και μάλιστα πικρό μπορεί να προκαλέσει η δήθεν δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε από το πουθενά και εν ριπή οφθαλμού αναπαράχθηκε από τον «φεισμπουκικό» δήμαρχό μας.

Καλό θα είναι και συμβουλεύοντας τον σαν μεγαλύτερος του, να ασχοληθεί με τα τόσα προβλήματα των δημοτών του και του νησιού που του εμπιστεύτηκαν και να αφήσει τα επικοινωνιακά τερτίπια, από τα οποία το μόνο που εισπράττει ο κάθε Συριανός είναι το άγχος του κ. Μαραγκού για να μη χάσει την καρέκλα.

Σε λίγο θα ξεκαθαρίσει το τοπίο των υποψηφίων και θα απολαύσουμε όλοι την ποιότητα του προεκλογικού λόγου, θα κρίνουμε τι πρόσφερε  σε αυτή τη θητεία της η παράταξη Μαραγκού στον τόπο,  θα τον «ζυγίσουμε» σαν προσωπικότητα με τους άλλους και, αν ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ εξακολουθούμε να τον κρίνουμε ελλιποβαρή, θα τον στείλουμε στην ιστορία αυτού του τόπου.

Δυστυχώς, στα τόσα προβλήματα του νησιού, τού έλαχε και η θητεία Μαραγκού,  που – εκτός από έλλειψη οράματος, την διακρίνει προχειρότητα, αμετροέπεια, μεγαλορρημοσύνη, κομπορρημοσύνη  και πασίδηλη ανικανότητα.

Β. Χαλκιάς: «Πολύ νωρίς…»

«Είναι πάρα πολύ νωρίς να ασχοληθούμε σοβαρά με αυτά τα πράγματα», ήταν η λακωνική δήλωση του κ. Χαλκιά.

 

 

 

 

 

 

«Ο κόσμος έχει ξυπνήσει πια, μην τον υποτιμάτε»! 

Σε αυτό το σημείο αξίζει να θυμηθούμε τι δήλωνε ο νυν αντιδήμαρχος Οικονομικών Αλέξης Αθανασίου για μια αναλόγων χαρακτηριστικών δημοσκόπηση που είχε βγει στη δημοσιότητα τον Νοέμβρη του 2013, αναφορικά με τις τότε επερχόμενες δημοτικές εκλογές του 2014.

«Επειδή συνομίλησα με αρκετούς φίλους σήμερα οι οποίοι ρωτούν και προβληματίζονται για τη δημοσκόπηση της Opinion Poll σχετικά με τα αυτοδιοικητικά της Σύρου, που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, έχω να πω τα εξής:
1. Οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση θα γίνουν σε 8 μήνες από τώρα.
2. Σε 8 μέρες από τώρα, κανείς δε θα θυμάται αυτή τη δημοσκόπηση.
3. Σε κάθε δημοσκόπηση, είθισται να δημοσιεύεται η ταυτότητα του παραγγέλοντα αυτήν, πράγμα το οποίο δεν έγινε στην περίπτωσή μας (π.χ. GPO για το MEGA ή Public Issue για τον ΣΚΑΪ).
4. Δημοσκόπηση που παραγγέλεται από πολιτικό φορέα (κόμμα, πολιτική κίνηση, περιφερειακή παράταξη, δημοτική παράταξη, κλπ) συνήθως δε δημοσιεύεται.
5. Όταν απαντούσες στις κοπέλες ότι δε γνωρίζεις κάποιους από τους υποψηφίους δημάρχους σου έλεγαν να διαλέξεις με το ζόρι έναν από τους γνωστούς. Λίγο αδόκιμο αυτό για δημοσκόπηση.
6. Ο κ. Μαραγκός και ο κ. Γαβριήλ θα μπορούσαν να εμφανιστούν ακόμα και με 0%, αφού δεν έχουν ακόμα εκφράσει επίσημη πρόθεση καθόδου στις ερχόμενες εκλογές.
7. Ο τόπος έχει πολλά προβλήματα που ζητούν επίλυση και άρα πολύ κακώς οι υπεύθυνοι στρέφουν τη συζήτηση αλλού και πετούν την μπάλα στην εξέδρα. 
8. Ο κόσμος έχει ξυπνήσει πια, μην τον υποτιμάτε! 
Αυτά τα ολίγα. Χαιρετώ για την ώρα».