Σε νέα τροχιά φαίνεται ότι μπαίνει το ζήτημα της αξιοποίησης του Στρατοπέδου «Λγου Ζαφείρη» στην Ερμούπολη αλλά και του Πεδίου Βολής στην Βάρη, καθώς – μετά από τις γνωστές παλινωδίες της Δημοτικής Αρχής του Γιώργου Μαραγκού και τις άνευ αποτελέσματος πομπώδεις παρουσιάσεις περί εξάστερων ξενοδοχειακών μονάδων (υπό την καθοδήγηση του τότε υπουργού Αμύνης Πάνου Καμμένου) –  η πλειοψηφούσα παράταξη του Νίκου Λειβαδάρα, σύμφωνα με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις – ξεμπλέξει το νήμα και θέτει εκ νέου το ζήτημα επί τη βάσει της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί επί θητείας Γιάννη Δεκαβάλλα.

Η βαλτώδης κατάσταση στην οποία βρίσκεται το θέμα εδώ και χρόνια οφείλεται βεβαίως και στους ατυχείς χειρισμούς της Επιτροπής που ορίστηκε μετά τον ενάμιση πρώτο χρόνο θητείας του κ. Μαραγκού, καθώς οποιαδήποτε πρωτοβουλία κινήσεων πάνω στο θέμα είχε αφεθεί εξ ολοκλήρου στα χέρια των ανθρώπων του ΤΕΘΑ που διεκδικούσαν τα μέγιστα για την πλευρά τους, τη στιγμή που η Επιτροπή – Ομάδα Έργου που είχε συσταθεί με μπροστάρη τον πρώην πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργο Δούναβη και τα υπόλοιπα μέλη της είχαν απολέσει κάθε διαπραγματευτική ικανότητα, ξεφεύγοντας από τα όσα είχε καταφέρει μέχρι τότε ο Δήμος.

Το χρονικό της συμφωνίας που κατέληξε στα αζήτητα

Εδώ αξίζει να γίνει μια μικρή ιστορική αναφορά για το τι προέβλεπε η συμφωνία μεταξύ Δήμου Σύρου Ερμούπολης και Υπουργείου Αμύνης.

Συγκεκριμένα, μετά από δουλειά τριών χρόνων, είχαν εγκριθεί τα σχέδια της Πολεοδομικής Μελέτης που είχαν εκπονήσει οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης από το Υπουργείο Αμύνης και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την παραχώρηση κατά κυριότητα και αξιοποίηση 57 στρεμμάτων προς τον Δήμο (με συντελεστή δόμησης 1, κάτι που σήμαινε θεωρητικά την κατασκευή δομών 50.000 περίπου τετραγωνικών μέτρων) από τα συνολικά 120 στρέμματα του Στρατοπέδου «Λγου Ζαφείρη».

Μάλιστα, την 1η Απρίλιου του 2014, ο τότε Υπουργός Αμύνης Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε υπογράψει σχετική εντολή προς την διοίκηση του ΤΕΘΑ (κύριος ιδιοκτήτης Στρατοπέδου) και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την μεταβίβαση του ακινήτου στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, σύμφωνα με τα σχετικά σχέδια της Μελέτης Πολεοδόμησης, την οποία ο ίδιος ο Δήμος είχε εκπονήσει και τα συναρμόδια υπουργεία είχαν ήδη εγκρίνει.

Στο έγγραφο του Υπουργού αναφέρονταν ότι γνωματεύει την διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΘΑ υπέρ της λύσης με σκοπό την κατά κυριότητα παραχώρηση του – προβλεπόμενου από την Πολεοδομική Μελέτη – ποσοστού στον Δήμο.

Τότε, οι μοναδικοί όροι που είχε θέσει ο κ. Αβραμόπουλος ήταν: α) η παραχώρηση κατά κυριότητα προς τον Δήμο να γίνει με τον όρο της διαλυτικής αίρεσης και με τη ρητή διάταξη ότι ο Δήμος θα εκτελέσει τις υποχρεώσεις του εντός 12μηνών, β) οι υποχρεώσεις του Δήμου και οι προς εκτέλεση εργασίες να αναγραφούν ρητά  στο πρακτικό της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΘΑ και γ) σε περίπτωση μη εκτέλεσης των εργασιών μέχρι την προβλεπόμενη προθεσμία, η διοίκηση του ΤΕΘΑ να προβεί σε ανάκληση της πράξης παραχώρησης.

Αναφορικά με την Πολεοδομική Μελέτη του Δήμου, αυτή προέβλεπε την παραχώρηση περίπου 25 στρεμμάτων για τη δημιουργία υποδομών του Πανεπιστημίου, και χρήσεις γης για ψυχαγωγία, άθληση, και χώρους στάθμευσης στο υπόλοιπο της έκτασης.

Στο έγγραφο Αβραμόπουλου, δίνονταν επίσης η εντολή προς την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου να στηρίξουν με τεχνογνωσία και με συγκεκριμένες προδιαγραφές τα έργα τα οποία είχε αναλάβει ως υποχρέωση να εκτελέσει ο Δήμος, όπως η περίφραξη του Στρατοπέδου, η δημιουργία νέας πύλης για τα οχήματα κ.ά. προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή και ασφαλής λειτουργία των μονάδων του λοιπού Στρατοπέδου.

Με την αλλαγή, όμως, του κεντρικού πολιτικού σκηνικού, το Υπουργείο αξίωσε από τον Δήμο να του μεταβιβάσει κάποιο άλλο ακίνητο ιδιοκτησίας του ως αντιστάθμισμα (θυμηθείτε περίπτωση οικοπέδου «Αστεριών»).

Τα πράγματα, μάλιστα, περιπλέχτηκαν ακόμη περισσότερο όταν ανέλαβε υπουργός Αμύνης ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος αντιδρούσε στην υλοποίηση όσων ο νόμος όριζε για την μεταβίβαση Στρατοπέδων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Έτσι, «οδηγηθήκαμε», με κοινή απόφαση της τότε νέας Δημοτικής Αρχής του Γιώργου Μαραγκού και του υπουργού Πάνου Καμμένου, στην υπογραφή του περιβόητου «Συμφώνου Συναντίληψης», το οποίο προέβλεπε  την συνεκμετάλλευση της έκτασης του Στρατοπέδου χωρίς να μεταβιβαστεί μέρος της έκτασης από το Υπουργείο προς τον Δήμο, όπως προέβλεπε ο σχετικός νόμος, αλλά και η συμφωνία που είχε επιτευχθεί επί Δημοτικής Αρχής Δεκαβάλλα και υπουργού Αβραμόπουλου.

Κινητικότητα για επαναδιεκδίκηση παραχώρησης κατά κυριότητα προς τον Δήμο

Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον της πλειοψηφούσας παράταξης, το ζήτημα του Στρατοπέδου τίθεται σε νέα βάση καθώς προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής του Νίκου Λειβαδάρα είναι η δημιουργία Πανεπιστημιούπολης και ενός συνεδριακού κέντρου στον χώρο του Στρατοπέδου.

Προς αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν, ο Δήμος βρίσκεται σε μια φάση προετοιμασίας, με έναν γενικό συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων  – δυνάμεων του νησιού, έτσι ώστε συντεταγμένα και οργανωμένα μία ομάδα ατόμων να ανέβει στην Αθήνα και να διεκδικήσει με έναν νέο φάκελο και προτάσεις ανά χείρας την αξιοποίηση του Στρατοπέδου από το ΤΕΘΑ και το Υπουργείο Αμύνης.

Βασικό εργαλείο στην όλη διαπραγμάτευση θα παίξει η προγενέστερη συμφωνία Δεκαβάλλα, η οποία προέβλεπε παραχώρηση μέρους της έκτασης του Στρατοπέδου κατά κυριότητα στον Δήμο.

Σε αυτή την διαπραγματευτική γραμμή, άλλωστε, συγκλίνουν μέχρι στιγμής οι βασικότεροι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, όπως είναι ο Δήμος, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο, το Επιμελητήριο Κυκλάδων και οι σημαντικότεροι παραγωγικοί φορείς και ομάδες του νησιού.