Με μικρή συμμετοχή –  αλλά με αγωνιστικό παλμό εκ μέρους των ομιλητών, πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της  Εργατικής  Πρωτομαγιάς  από το  Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο  Κυκλάδων –  καθώς όλα καταδεικνύουν ότι ο  κόσμος προτιμά να εκδράμει εις τας  εξοχάς παρά με την παρουσία του σε εκδηλώσεις τιμής σε διαχρονικούς αγώνες των εργαζομένων  να ενδυναμώσει φορείς που αγωνίζονται να καλυτερεύσουν οι συνθήκες και το βιοτικό επίπεδο των εξαθλιωμένων από τα μνημόνια Ελλήνων.

Κεντρικό σύνθημα η  ενότητα – πέρα από χρώματα και κόμματα –  με τον  υπέργηρο συνδικαλιστή κ. Σπύρο Κρεατσούλα  να  την καθιστά μονόδρομο για την ανάπτυξη της Σύρου. Με τη συγκίνηση ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του υπογράμμισε ότι  το νησί που γνώρισε δόξες και ραγδαία ανάπτυξη στο παρελθόν βιώνει σήμερα μια από τις χειρότερες περιόδους της ιστορίας του.

Επίθεση στην κυβερνητική πολιτική αφαίμαξης  εργαζομένων και συνταξιούχων έκανε ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Χαρίτος , ευχαριστώντας παράλληλα τον μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο Β’ για την  αδιάλειπτη στήριξή του σε ευπαθείς ομάδες.  Ενδεικτικά ανέφερε την προσφορά μεγάλης ποσότητας κρέατος και τροφίμων, την Μεγάλη Πέμπτη, σε οικογένειες όλων των Κυκλάδων που έχρηζαν βοηθείας.

Ευχαριστίες στον κ. Δωρόθεο απεύθυναν  επίσης ο πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου  του Νεωρίου Αντώνης Χατζαντώνης  όσο και ο πρόεδρος του Ε.Κ. Μάρκος Βουτσίνος  – για την στήριξή του στην επαναλειτουργία του ναυπηγείου –  με τον δεύτερο να τονίζει ότι η επίθεση που δέχεται σήμερα  ο σεβασμιότατος από την Κυβέρνηση για το ΠΙΙΕΤ  πηγάζει από την συμμετοχή του στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία, όπου ήταν βασικός ομιλητής.

Ολομέτωπη επίθεση  στους πολιτικούς εξαπέλυσαν, τόσο ο πρόεδρος  των Οικοδόμων Σύρου Βαγγέλης Πέτρου, όσο και ο πρώην πρόεδρος του Ε.Κ.Κ Θεόδωρος Μήτσκας, με τον μεν πρώτο να τονίζει ότι και οι τριακόσιοι της Βουλής – από την άκρα Αριστερά έως την άκρα Αριστερά- – θα πρέπει να δικαστούν κάποτε για  εσχάτη προδοσία κατά της Χώρας και του ελληνικού λαού, υπογραμμίζοντας  ότι  μετά τον Καποδίστρια  δεν κυβέρνησε την Ελλάδα Έλληνας πρωθυπουργός,  και τον μεν δεύτερο  να κάνει λόγο για διαχρονική εξαπάτηση από τα κόμματα του λαού με αποκορύφωμα την Κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ, βάλλοντας ευθέως κατά των τριών τοπικών βουλευτών, τους οποίους και αποκάλεσε «Κότες» .

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον βουλευτή Νίκο Συρμαλένιο, τονίζοντας ότι  πριν ένα χρόνο τούς έκανε γνωστό  ότι το  Νεώριο δεν ήταν δυνατό να λειτουργήσει με την υφιστάμενη μορφή του, προκαλώντας τον αν έχει τα κότσια να αναλάβει το πολιτικό κόστος  να πάει και στην πατρίδα του την Μήλο και να απαιτήσει να κλείσουν τα εκεί ορυχεία εξόρυξης επικαλούμενος λόγους πνευμονοκονίασης, αντί τού να επικαλείται παρεμφερείς λόγους για το Νεώριο.

Στην παραίνεση του  Προέδρου των Εργαζομένων στη ΔΕΗ Γιώργου  Καπέλλα σχετικά με  την ανέγερση μνημείου προς τιμή των πρώτων απεργών στη Σύρο, ο κ. Βουτσίνος είπε ότι αυτό έχει ήδη  δρομολογηθεί και σύντομα θα τοποθετηθεί στον κήπο του Ε.Κ. με τον πρώην Νομάρχη Σύρου Δημήτρη Μπίαλα να αντιπαρατάσσει τον Ταρσανά στο Καρνάγιο όπου και έλαβε χώρα η απεργία αυτή.

Παράλληλα ο κ, Βουτσίνος είπε ότι η σημαία του Ε.Κ. θα κυματίζει επί τριήμερο μεσίστια, ως φόρος τιμής στους δυο αδικοχαμένους δημοτικούς εργάτες του τραγικού τροχαίου στην Τήνο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι προς τιμή των δύο απωλειών του Νεωρίου, τον Νάσο Αργυρό και τον Σπύρο Κανακάρη τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Αναφορικά με το Νεώριο, έγινε σαφές από τους ομιλητές ότι αποτελεί μονόδρομο για την ανάπτυξη της Σύρου, με τον  Αντώνη Χατζαντώνη να κάνει λόγο για ανθρώπους που παρότι αρχικά εμφανίστηκαν  ως υποστηρικτές του, όταν το είδαν να αναπτύσσεται  πέταξαν τα προσωπεία τους σκάβοντας το λάκκο του και επιχαίροντας για το πρόβλημα που προέκυψε με τη δεξαμενή «Βιολαντώ».  «Χάρηκαν μόνο  οι Τούρκοι και συγκεκριμένα τα τουρκικά ναυπηγεία και κάποιοι συριανοί  με το πρόβλημα της Δεξαμενής» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι σε ένα χρόνο το Νεώριο θα έχει γίνει τόσο δυνατό που κάποιοι θα τρίβουν τα μάτια τους. Τα ανωτέρω συνυπόγραψε με τα λεγόμενά του και ο κ.  Βουτσίνος, σπεύδοντας να απονήμει εύσημα στα παιδιά του  νυν Δ.Σ. του Εργοστασιακού Σωματείου και ειδικότερα στους Μάρκο Ρηγούτσο και Αντώνη Χατζαντώνη,  διευκρινίζοντας  ότι χάρη στις άοκνες προσπάθειές τους υπερπηδήθηκαν τα όποια εμπόδια και το ναυπηγείο βρίσκεται σε  ανοδική πορεία αυτή τη στιγμή.

Να αναφέρουμε  τέλος ότι ο φετινός εορτασμός έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνο, ως συμβολισμό για την ανάσταση τόσο  της Χώρας όσο και του Εργατικού κινήματος εν γένει.