Το Θρίλερ για γερά νεύρα της  καταμέτρησης των σταυρών στις Κυκλάδες έφτασε σήμερα το πρωί στο τέλος του με τον Φίλιππο Φόρτωμα να υπερισχύει του Γιώργου Βακόνδιου και να καταλαμβάνει την τρίτη έδρα της ΝΔ στο νομό και τον  Νίκο Συρμαλένιο να κατακτά τελικά την μοναδική έδρα τού ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη του στήθος με στήθος με τον Αντώνη Συρίγο.

Ειδικότερα: Ολική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού σημειώθηκε ύστερα από  το εκλογικό αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών που διεξήχθησαν την περασμένη Κυριακή, με την ΝΔ να αναλαμβάνει την αυτοδυναμία της κυβέρνησης και την πλειοψηφία των εδρών στη νέα σύνθεση του Κοινοβουλίου, στο οποίο θα συμμετέχουν τελικά έξι κόμματα, τα δύο από τα οποία συμμετείχαν για πρώτη φορά σε εθνικές εκλογές, ενώ ο μεγάλος χαμένος των εκλογών αναδείχτηκε η Χρυσή Αυγή που πλέον βρίσκεται εκτός Βουλής.

Η πολιτική ανατροπή σε πανελλήνιο επίπεδο καταγράφηκε παράλληλα και στην περιφερειακή ενότητα Κυκλάδων, όπου ο συσχετισμός δυνάμεων άλλαξε άρδην, με την ΝΔ να κερδίζει 3 έδρες έναντι μίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, με την ενσωμάτωση του 100% των εκλογικών τμημάτων σε ολόκληρη την επικράτεια, η ΝΔ έλαβε το 39,85% και 158 έδρες στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ 31,53% και 86 έδρες, το ΚΙΝΑΛ 8,10% και 22 έδρες, το ΚΚΕ 5,30% και 15 έδρες, και οι δύο νεοεισερχόμενοι στη Βουλή, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου 3,70% και 10 έδρες, ενώ η ΜέΡΑ25 του Γιάννη Βαρουφάκη έλαβε 3,44% και 9 έδρες.

Πρωτιά της ΝΔ σε επίπεδο Περιφέρειας και ΠΕ Κυκλάδων

Η γενικότερη τάση που επικράτησε πανελληνίως, αναφορικά με τα ποσοστά των δύο μεγάλων διεκδικητών, καταγράφηκε τόσο σε περιφερειακό επίπεδο, όσο και σε νομαρχιακό, αφού η ΝΔ αναδείχτηκε πρώτη στην προτίμηση των νησιωτών ψηφοφόρων.

Αναλυτικά, σε επίπεδο Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η ΝΔ ήρθε πρώτη με ποσοστό 42,25%, και ακολούθησαν ο ΣΥΡΙΖΑ με 29,13%, το ΚΙΝΑΛ με 9,57%, το ΚΚΕ με 3,62%, η ΜέΡΑ25 με 3,46%, και η Ελληνική Λύση με 3,43%.

Αντίστοιχα, στην περιφερειακή ενότητα των Κυκλάδων, καταγράφηκε ακόμη μεγαλύτερη διαφορά που παγιώθηκε στις 15 μονάδες, με την ΝΔ να λαμβάνει το 43,53%, τον ΣΥΡΙΖΑ 28,32%, το ΚΙΝΑΛ 8,48%, το ΚΚΕ 4,20%, τη ΜέΡΑ25 4,06% και την Ελληνική Λύση 2,88%.

Κόντρα στην γενικότερη τάση, η Σύρος έδωσε την πρωτιά στον ΣΥΡΙΖΑ

Ένα ενδιαφέρον ποσοτικό και ποιοτικό στοιχείο των εκλογών καταγράφηκε στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, τη Σύρο, όπου κόντρα στην γενικότερη τάση του εκλογικού σώματος, πρώτος σε προτιμήσεις ψήφων αναδείχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ με 38,89% και ακολούθησε η ΝΔ με 33,98%, το ΚΙΝΑΛ με 7,22%, η ΜέΡΑ25 με 4,76%, το ΚΚΕ με 3,32%,η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ με 2,71% και η Ελληνική Λύση με 2,71%.

Αλαλούμ με την επίσημη σταυροδοσία των υποψήφιων βουλευτών Κυκλάδων

Κι ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της επίσημης καταγραφής της σταυροδοσίας των υποψήφιων βουλευτών, στις Κυκλάδες καταγράφεται μια πρωτοφανή – όπως την χαρακτήρισαν πολλοί βουλευτές – καθυστέρηση καθώς μέχρι τη στιγμή που συντάσσονταν το παρών άρθρο αναμένονταν τα επίσημα στοιχεία από 82(!) εκλογικά τμήματα των Κυκλάδων.

Το πρόβλημα αυτό ανέκυψε από την μη επίδοση των επίσημων στοιχείων μέσω μιας εφαρμογής κινητού 82 δικαστικών αντιπροσώπων προς την Περιφέρεια, με αποτέλεσμα να υπάρχει μόνο επίσημη ενημέρωση για το σύνολο των ψήφων που έλαβαν τα κόμματα. Τα στοιχεία της σταυροδοσίας  μπήκαν στους ειδικούς σάκους και μεταφέρθηκαν στο Πρωτοδικείο Σύρου, το οποίο θα αναλάβει τώρα να ξεδιαλύνει αυτό το χαώδες τοπίο που δημιουργήθηκε από αυτή την κατάσταση.

Τόσο ο μεγάλος αριθμός των εκλογικών τμημάτων όσο και το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση από που προέρχονται αυτά τα εκλογικά τμήματα, μπορεί να πυροδοτήσει νέες εξελίξεις και ανατροπές στα υπάρχοντα δεδομένα, καθώς σε τουλάχιστον δυο περιπτώσεις (στη ΝΔ μεταξύ Φίλιππου Φόρτωμα και Γιώργου Βακόνδιου και  στον ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ του Νίκου Συρμαλένιου και του Αντώνη Συρίγου) υπήρχαν συνεχείς  ανατροπές έως και το παραπέντε..

Στη νέα σύνθεση της Βουλής τελικά από τις Κυκλάδες  είναι οι βουλευτές Γιάννης Βρούτσης, που αναλαμβάνει και πάλι χρέη υπουργού Εργασίας, η νεοφερμένη Κατερίνα Μονογυιού και ο Φίλιππος Φόρτωμας από την ΝΔ  και ο  Νίκος Συρμαλένιος από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παρακάτω ακολουθούν τα μέχρι τώρα στοιχεία της σταυροδοσίας.

Χρήστος Καφτηράνης: «Η Ελλάδα ξαναμπήκε στην κανονικότητα»

Ως ο μεγάλος νικητής των εθνικών εκλογών, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Κυκλάδων Χρήστος Καφτηράνης έκανε δηλώσεις στον «Λ» αποτιμώντας το εκλογικό αποτέλεσμα σε πανελλήνιο και τοπικό επίπεδο, σχολιάζοντας μάλιστα και το θρίλερ της σταυροδοσίας μεταξύ του Φ. Φόρτωμα και του Γ. Βακόνδιου, που ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει από το Πρωτοδικείο Σύρου.

«Ήταν μια μεγάλη προσωπική  νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και φυσικά της ΝΔ. Αυτό είχε ξεκινήσει με τις Ευρωεκλογές και ολοκληρώθηκε με τις εθνικές της 7ης Ιουλίου. Ήταν αναμενόμενο αλλά να πούμε ότι είναι μια μεγάλη νίκη καθώς τα τελευταία 10 χρόνια δεν υπήρχε αυτοδύναμη κυβέρνηση στην Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε, με το κοινωνικό του προφίλ και το αναπτυξιακό πρόγραμμα που ο ίδιος μετέφερε σε όλη την Ελλάδα,  να πείσει τους Έλληνες και να πάρει μια μεγάλη νίκη για τη ΝΔ και για τον ίδιο.

Παρόλες τις προσπάθειες της απερχόμενης κυβέρνησης, της παραπληροφόρησης, του διχαστικού λόγου, του λαϊκισμού και κυρίως του εκφοβισμού του εκλογικού σώματος κατά την τελευταία εβδομάδα,  ώστε να παρουσιάσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη σχεδόν ως «μπαμπούλα», θεωρώ ότι είναι για μας μια νίκη της Ελλάδας.

Από την επόμενη μέρα κιόλας, η ΝΔ έπιασε δουλειά, ανακοινώθηκε το Υπουργικό Συμβούλιο, επομένως η Ελλάδα ξαναμπήκε στην κανονικότητα.

Ερωτηθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα της κάλπης σε νομαρχιακό (Κυκλάδων) αλλά και σε τοπικό επίπεδο (Σύρος), ο κ. Καφτηράνης σημείωσε τα εξής: «Καταρχήν, να πούμε ότι οι Κυκλάδες έδωσαν στη ΝΔ ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά πανελλαδικά, με μια διαφορά 15 εκλογικών μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν αναλογιστούμε ότι στις αντίστοιχες εθνικές εκλογές του 2015 η ΝΔ βρίσκονταν στην ακριβώς αντίθετη θέση, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι τώρα πέτυχε να καλύψει μια διαφορά 30 εκλογικών μονάδων.

Σε ό,τι  αφορά τη Σύρο, παρόλο που αυξήσαμε σε απόλυτους αριθμούς τους ψήφους σε σχέση  και με τις εθνικές του 2015 αλλά και σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019 (περίπου 900 ψήφοι συν), ήρθαμε δεύτεροι στη Σύρο καθώς πιστεύω ότι πάρα πολλοί ψήφοι από τα μικρότερα κόμματα που ανήκουν στον ευρύτερο αριστερό χώρο, μεταφέρθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά, μπορεί και πολλοί συνδημότες μας να είχαν επηρεαστεί από όλα αυτά που ο κ. Τσίπρας καταλόγισε προς τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Ήταν, δηλαδή, μια απόρροια αυτού του εκφοβισμού που υπήρχε, ειδικά στον χώρο των δημόσιων υπαλλήλων και των συνταξιούχων.

Τέλος, ο κ. Βρούτσης συνεχάρη για την εκλογή τους τον νέο υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση αλλά και την νεοφερμένη Κατερίνα Μονογυιού για την αδιάκοπη προσπάθειά της, ενώ περιμένει και αυτός να ξεκαθαρίσει το εκλογικό θρίλερ της σταυροδοσίας από το Πρωτοδικείο Σύρου μεταξύ του Φ. Φόρτωμα και του Γ. Βακόνδιου, έτσι ώστε να επισημοποιηθεί ποιος θα είναι ο τρίτος βουλευτής που θα εκπροσωπήσει τις Κυκλάδες στο νέο Κοινοβούλιο.