Kοινό τόπο πλέον αποτελεί το γεγονός ότι για κάθε «κυβέρνηση», είτε στον κεντρικό είτε στον αυτοδιοικητικό, είτε σε οποιονδήποτε θεσμικό τομέα, οι 100 πρώτες μέρες- ακόμη κι αν αυτές αντιστοιχούν στο εξάμηνο- είναι το πιο κρίσιμο διάστημα για  να αλλάξουν πράγματα και να δοθεί η πορεία πλεύσης που θα ακολουθηθεί.

Ακριβώς αυτό το πρώτο παραγωγικό διάστημα της κάθε νέας Δημοτικής Αρχής δίνει το στίγμα της πολιτικής της στην τετραετία και θέτει τις προτεραιότητές της.

Ωστόσο κάθε πολιτική αλλαγή συνοδεύεται με κοινωνική «υπομονή».

Οι πολίτες κατανοούν τις δυσκολίες που υπάρχουν και με τον τρόπο τους  δείχνουν ότι μπορούν να περιμένουν μέχρι να συνειδητοποιήσουν την κατεύθυνση στην οποία κινείται, αφού οι πρώτες 100 μέρες έχουν συμβολικό χαρακτήρα.

Από τις πρώτες ενέργειες της εξουσίας φαίνεται η προετοιμασία της και η ετοιμότητά της. Φαίνεται αν έχει  πρόθεση για να φέρει ουσιαστικές αλλαγές με αποφασιστικότητα (ακόμη και αν αυτή δυσαρεστήσει) ή να συμβιβαστεί με κατεστημένα.

Εξαρτάται αν αυτή η εξουσία λειτουργεί με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες εκλογές, αλλά η κρυστάλλινη  πολιτική πορεία επιβάλλει πρώτα απ’ όλα κρυστάλλινη αφετηρία.

Το πρώτο θεμελιώδες βήμα του δημάρχου πρέπει να είναι η απόλυτη ενημέρωσή του από τους συνεργάτες, τις υπηρεσίες και τα νομικά πρόσωπα που εποπτεύει για όλα τα θέματα του Δήμου (μην ξεχνάμε ότι η ενημέρωσή του έχει λογικά ξεκινήσει από την επομένη ημέρα των εκλογών που αναδείχτηκε στον δημαρχιακό θώκο)  και στη συνέχεια η ενημέρωση των πολιτών για το τι παρέλαβε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

Έχει υποχρέωση απέναντι στο λαό που τον ανέδειξε να παρουσιάσει την πραγματική κατάσταση του δήμου. Και αυτό μπορεί να το κάνει με Συνέντευξη Τύπου, όπως και θα το κάνει σύμφωνα με πληροφορίες μου, αφού μια τέτοια ταχτική ενημέρωσης έχουμε να θυμηθούμε επί δημαρχίας Γιάννη Δεκαβάλλα.

Έτσι θα δοθεί στους κατοίκους του νησιού η δυνατότητα να κρίνουν το έργο που παρέλαβε και να κριθεί ο ίδιος στη συνέχεια για τα έργα και τις ημέρες του. Όσο ο Δήμαρχος απομακρύνεται χρονικά από την αφετηρία τόσο ολοένα και περισσότερο θα δυσκολεύεται να πείσει τον κόσμο για το τι παρέλαβε και σε τι ο ίδιος ευθύνεται.

Οι πρώτες 138, λοιπόν, μέρες της Δημοτικής Αρχής είναι καλές και έχουν οδηγήσει σε μία επικοινωνιακή νίκη. Κυρίως σε μια αλλαγή της ατμόσφαιρας. Επομένως το honeymoon για την παράταξη Λειβαδάρα καλά κρατεί, κάτι που ασφαλώς συνδέεται και με το γεγονός ότι το αντίπαλο δέος, μοιάζει να βρίσκεται σε φάση «αλλού» και ίσως ενδοσκόπησης, αν σκεφτούμε ότι περισσότερο εκπρόσωπός της παρουσιάζεται ο Αλέξης Αθανασίου παρά ο πρώην δήμαρχος.

Από τα πρώτα δείγματα φαίνεται η αλλαγή, καθώς όπως ο ίδιος ο κ. Λειβαδάρας δήλωσε, «έχει βρει τον βηματισμό της η Δημοτική Αρχή υλοποιώντας καθημερινά τους προεκλογικούς της στόχους, κάτι το οποίο θα συνεχιστεί με ακόμη πιο εντατικούς ρυθμούς το 2020 στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Πρόνοιας, του Τουρισμού, του Πολιτισμού και γενικότερα  όλων όσων άπτονται της αρμοδιότητας του Δήμου». Αυτά μεταφράζονται ως εξής:

Από την 5η μόλις μέρα ανάληψης των καθηκόντων του έδειξε πόσο εννοεί ότι θα είναι κοντά στον πολίτη με έναν Δήμο ανοιχτό σε όλους. Και η επιθυμία του αυτή ήταν τόσο δυνατή ώστε στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης έκανε το λάθος να  υποσχεθεί σε όλα τα Μ.Μ.Ε και το καθένα χωριστά – ακόμη και σε αυτά που τον πολέμησαν –  συνέντευξη, με αποτέλεσμα για δύο συνεχείς ημέρες να καταγράφεται σε κάθε Μ.Μ.Ε ότι ο δήμαρχος τού έδωσε αποκλειστική συνέντευξη (!) Πάντως ορισμένοι  αντιδήμαρχοι δε φαίνεται να ασπάζονται τις αντιλήψεις του και  «χρησιμοποιούν» ανάλογα με τα προσωπικά τους συμφέροντα ορισμένα Μ.Μ.Ε.

Έτσι, με την έναρξη της θητείας της, η Δημοτική Αρχή ανήγγειλε την προμήθεια αναβατορίου για άτομα με κινητικά προβλήματα και μέχρι σήμερα εξαπλώνεται η προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ σε όλη τη Σύρο. Κατόπιν όρισε την «Ημέρα του Δημότη», ενώ στον πρώτο αθλητικό αγώνα – Delagrazia Run – ο νέος δήμαρχος φόρεσε το χαρακτηριστικό μπλουζάκι και παραβρέθηκε. Κάτι, που τηρεί μέχρι σήμερα στις εκδηλώσεις, όπου η φυσική του παρουσία ανθρωπίνως το επιτρέπει.

Αν κανείς βαθμολογούσε τους αντιδημάρχους  και συνεργάτες του, ανάλογα με τα αποτελέσματα και τις προεκλογικές δεσμεύσεις θα έλεγε ότι πρώτος ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Μηνάς Αληφραγκής -ξεπερνώντας κάθε προσδοκία- στέκεται στην βελτίωση της καθημερινότητας του δημότη. Πανταχού παρών σε γεγονότα κατολισθήσεων, πυρκαγιών, κατασκευών πεζοδρομίων,  αντιμετώπισης επικίνδυνων κτηρίων, συντηρήσεων σχολικών μονάδων, εκτεταμένων επισκευών αθλητικών εγκαταστάσεων, ασφαλτοστρώσεων, παιδικών χαρών, ακόμη και για την αποκατάσταση δρόμου στην περιοχή «Βούρλης» έχει μπει χρονοδιάγραμμα όπως και η εκκαθάριση της κόπρου του Αυγείου από τον πολιτιστικό χώρο «Μάνος Ελευθερίου»,  και επισκευή τού Βιομηχανικού Μουσείου. Αφημένα επί 30 χρόνια έργα, σήμερα φωτίζονται με ένα φως στο τούνελ

Παράλληλα η καθαριότητα, με τον βετεράνο του αντικειμένου αντιδήμαρχο Πέτρο Μώτο, έχει δώσει «ρέστα». Όχι μόνο έκαναν «καθρέφτη» τον καθρέφτη της Ερμούπολης αλλά και στα χωριά οι ευχαριστίες προέδρων κοινοτήτων και κόσμου δεν έχουν τελειωμό. Έχουν βρει στο πρόσωπο του κ. Μώτου τον «δικό τους άνθρωπο» Αλλά και ο ισχύων κανονισμός καθαριότητας για ογκώδη αντικείμενα έχει προσανατολιστεί. Μόνη πληγή οι ακαθαρσίες ζώων. Φαινόμενο για το οποίο μέγιστο μερίδιο ευθύνης φέρουμε και οι πολίτες. Απομένει να βρεθεί άμεση λύση.

Να επεκταθώ στον τομέα Ανακύκλωσης και στον ΦΟΔΣΑ. Έναν τομέα που με επικεφαλής τον Γιάννη Βρούτση ήταν βέβαιο ότι θα ξεχώριζε. Μαζί με την Αγγελική Πρίντεζη έχουν διαμορφώσει ένα «αχτύπητο δίδυμο» καθώς δεν έχουν πρόβλημα να προσφέρουν νυχθημερόν προσωπική εργασία δίνοντας ένα έξοχο παράδειγμα χαμηλών τόνων προσφοράς στον τόπο. Εντυπωσιάστηκα από τη δήλωση που μου έκανε ο κ. Βρούτσης σε μια τέτοια διαπίστωση: «Μα τι λέτε; Κάνουμε το αυτονόητο»!

Δεν είναι που έγινε  δυναμικά η  επανεκκίνηση της Ανακύκλωσης. Δεν είναι που τα σοβαρά προβλήματα του ΧΥΤΑ και του Βιολογικού, της πυρασφάλειας και των επιπτώσεων  περιβαλλοντολογικών όρων τους έφεραν προ αδιεξόδου, είναι που ο κ. Βρούτσης παρέλαβε ένα διαλυμένο φορέα υπό τη σκιά προστίμων.

Ανάμεσα σε αυτά τα σοβαρά προβλήματα κατάφερε να φέρει στο νησί τούς κόκκινους κάδους, κάνοντας γνωστό στους πολίτες τι θα πει ανταποδοτική ανακύκλωση αφού η σύμβαση με εταιρεία προβλέπει την περισυλλογή καθαρών φθαρμένων ρούχων και παπουτσιών, εκ των οποίων άλλα επισκευάζονται και άλλα ανακυκλώνονται, και ανταποδοτικά η εταιρεία θα δίνει στον Φορέα για τον κάθε τόνο 50€ σε επιταγές super market, τις οποίες θα διαχειρίζεται η Υπηρεσία Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου, σε συνεργασία με την ΚΑΡΙΤΑΣ και την Εκκλησία.

Η εντεταλμένη σύμβουλος Κοινωνικής Πρόνοιας και Μέριμνας Αγγελική Πρίντεζη, βρήκε το δρόμο που της ταιριάζει. Με επίκεντρο τον άνθρωπο άνοιξε την πόρτα του «Κέντρου Κοινότητας» που στεγάζεται στον πρώτο όροφο της οδού Κ. Μαρούλη (πάνω από το ΚΑΠΗ) και υποδέχεται δημότες (με ραντεβού για περισσότερη εχεμύθεια), προκειμένου να προσφέρει καθημερινά πραγματική βοήθεια στα προβλήματα των δημοτών (δυσκολία πληρωμών λογαριασμών, έλλειψη φαγητού κλπ). Και όλα αυτά με πρόβλεψη επέκτασης και ενίσχυσης με προσλήψεις προσωπικού, μέσα από το πρόγραμμα «ΟΦΕΙΛΗ», που θα είναι ένα εξειδικευμένο γραφείο για την παροχή βοηθείας προς την Τρίτη Ηλικία και θα συντονίζει τις ενέργειες των ΚΑΠΗ. Παράλληλα και άλλες υπάρχουσες κοινωνικές δομές συνεχίζουν τη δράση τους.

Στο πλαίσιο αυτό και η προσπάθεια βοήθειας  και αναβάθμισης των ΚΑΠΗ με την γνωστή ευαισθησία τού υπεύθυνου ΚΑΠΗ Δήμου Μάρκου Ρούσσου. Ήδη εξετάζεται η ίδρυση νέου ΚΑΠΗ  στα Χρούσσα με σκοπό τα υπόλοιπα ΚΑΠΗ του νησιού να λειτουργήσουν σε ρυθμούς αναβάθμισης, με καλύτερες εγκαταστάσεις και περισσότερες δραστηριότητες, βάση προγραμματισμού για τα ΚΑΠΗ της Περιφέρειας, τα οποία πρέπει να είναι εξίσου ισότιμα και ισοδύναμα με την κεντρική υπηρεσία. Μέχρι στιγμής κατάφερε να διοριστούν αιρετοί στις θέσεις των υπευθύνων των ΚΑΠΗ, οι οποίοι θα είναι και οι υπεύθυνοι για τη λειτουργία μαζί με τους υφιστάμενους εθελοντές και βεβαίως το μόνιμο προσωπικό της Υπηρεσίας.

Πλείστα όσα τα προβλήματα που υπήρχαν στον τομέα της παιδείας με την αιώνια πληγή του σφραγισμένου 3ου Δημοτικού σχολείου στην Πηγάδα και τις ύποπτες «δραστηριότητες», που ξεσήκωσαν  θύελλα διαμαρτυριών από τους κατοίκους της περιοχής  ζητώντας τη διενέργεια περιπολιών και την πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Ειρήνη Δράκου να αντιμετωπίζει με σύνεση και μελέτη την υφιστάμενη κατάσταση των σχολικών μονάδων στη Σύρο. Το Ειδικό Νηπιαγωγείο που ζητά στέγαση βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα δημιουργώντας στιγμιαίες αντιπαραθέσεις τόσο ώστε η κ. Δράκου να ζητήσει συγγνώμη και συνεργασία,  με τον Δήμαρχο να παίζει το ρόλο του πυροσβέστη, και  αποτέλεσμα να στεγαστεί πριν τα Χριστούγεννα στο 3ο δημοτικό σχολείο και μάλιστα με κατασκευή τουαλέτας για ΑΜΕΑ σε ισόγειο χώρο. Παράλληλα, οι δραστηριότητες της βιβλιοθήκης βρήκαν στο πρόσωπό της τον κατάλληλο άνθρωπο στήριξης με ιδιαίτερη έμφαση στον εκπαιδευτικό χαρακτήρα της, ενώ εντυπωσιάζει ο στόχος της για δημιουργία μουσικού σχολείου και η εξ ολοκλήρου κατασκευή μιας σχολικής  μονάδας ειδικά για την Ειδική Αγωγή, όπου θα περιλαμβάνει όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης.

Για τον μαχητή Ανδρέα Γιαλόγλου και τον χαρακτήρα του, δε θα πω τίποτα. Είναι τοις πάσι γνωστό ότι είναι στρατιώτης ταγμένος μόνο να αγωνίζεται σιωπηλά και με ζέση για την αγάπη του τόπου του. Η θέση του στην προεδρία της ΔΕΥΑΣ, ένα καίριο πόστο, μόνο αισιοδοξία προκαλεί. Αν και ήταν η τελευταία επιτροπή που συστάθηκε, το έργο του είχε αρχίσει προ πολλού με προώθηση υλοποίησης μεγάλων έργων ύδρευσης και αποχέτευσης καθώς και σημαντικών μελετών για το νησί. Κατόρθωσε μόλις σε δυόμιση μήνες να εγκριθούν δύο μελέτες κομβικής σημασίας. Η μία- συνολικού ύψους 300 χιλ. ευρώ -αφορά το εργοστάσιο της αφαλάτωσης της Ερμούπολης που χρήζει βελτιώσεων, έτσι ώστε να αποκτήσει παραγωγή νερού με μεγάλη ενεργειακή αυτοτέλεια, για να μειωθεί το κόστος για τον δημότη. Η άλλη μελέτη -ύψους 200 χιλ. ευρώ- είναι για το πολυπόθητο έργο της ολοκλήρωσης της αποχέτευσης του νησιού με τις περιοχές, του Φοίνικα, της Ποσειδωνίας και  του Γαλησσά. Υπάρχουν στην ατζέντα του και μεγάλα έργα με χρόνο υλοποίησης αλλά έχει αποδειχθεί ότι παράλληλα ανταποκρίνεται άμεσα και στα καθημερινά προβλήματα των δικτύων.

Το Λιμενικό Ταμείο αυτούς τους λίγους μήνες έχει δηλώσει παρουσία παρότι πληροφορίες μου λένε ότι, εξ αρχής η πρόεδρος Κανδιώ Μαραγκού δεν συνάντησε και το καλλίτερο κλίμα άμα τη αναλήψει των καθηκόντων της. Είναι γνωστές οι δημοσιεύσεις της εφημερίδας για τον τρόπο «κίνησης» του Λ.Τ επί προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, μέσα από προκλητικές απευθείας αναθέσεις και όχι μόνο. Ωστόσο, ακολουθώντας τη γραμμή δημάρχου άνοιξε τις πόρτες στους δημότες καθιερώνοντας την “Ημέρα του Δημότη”, ενώ θα υλοποιηθούν τα έργα των προηγουμένων -συνολικού προϋπολογισμού 124 χιλ. ευρώ-, – που αφορούν στην ασφαλτόστρωση του λιμένα, στη βελτίωση των στεγάστρων αναμονής και στην αποκατάσταση του δικτύου απορροής όμβριων υδάτων, με σκοπό την αισθητή αναβάθμιση της περιοχής των αφιξο – αναχωρήσεων των πλοίων. Παράλληλα συμβασιοποιείται και το έργο της ανάπλασης από το ξενοδοχείο Ερμής έως το Νησάκι.  Ακόμη υποβάλλονται προς χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» δύο μελέτες που αφορούν στην κατασκευή προσήνεμου μόλου μεταξύ του Ιερού Ναού της Αναλήψεως και του παραλιακού καφέ « Azo Blue», στην Αζόλιμνο, αλλά έχουν προγραμματιστεί και μια σειρά πολλαπλών δράσεων για τη Σύρο.

Φυσικά, με τη συνεργασία του αντιπροέδρου  Λιμενικού Ταμείου Σύρου Παναγιώτη Κουταβά, στα άμεσα πλάνα είναι και η νομιμοποίηση του αλιευτικού καταφυγίου (μόλου) στον Γαλησσά. Ωστόσο, η έλλειψη εορταστικού κλίματος στην παραλία σε σχέση με προηγούμενες χρονιές καθώς και η ολιγωρία σε κάποιες καταγγελίες πολιτών καταγράφονται στα αρνητικά σχόλια.

 

Ο τομέας Πολιτισμού- Τουρισμού  είναι το Α και το Ω  της συνέχισης ενός τέτοιου νησιού με βαριά πολιτισμική παρακαταθήκη τόσο σε έργα όσο και σε έμψυχο υλικό. Η αντιδήμαρχος Αλίκη Λεονταρίτη έχει χαρακτηριστεί για την εργατικότητα και την μεθοδικότητά της λόγω και της ενασχόλησής της επαγγελματικά με διοργανώσεις εκδηλώσεων γάμων, βαπτίσεων συνεδρίων όπου έχει κριθεί επιτυχημένη.

Τα πρώτα της βήματα χαρακτηρίσθηκαν από μια σειρά σπασμωδικών ενεργειών που δεν επέτρεψαν προφανώς να προβληθούν οι στόχοι της, πέρα από το γεγονός ότι η περίοδος των Χριστουγέννων που μεσολάβησε δεν ήταν ενθαρρυντική. Ούτε έγιναν μέχρι στιγμής καίριες τομές. Οι ενέργειές της να εξασφαλίσει χρήματα από χορηγούς (όπως η αγορά του χριστουγεννιάτικου δένδρου, η έκδοση τουριστικού φυλλαδίου κλπ) καταγράφονται στα θετικά, αλλά αυθαίρετες πρωτοβουλίες της στη συνέχεια θάμπωσαν την εικόνα. Κι ενώ στους στόχους της είναι η συνέχιση αποκατάστασης των ταφικών μνημείων (των οποίων η πρόοδος οφείλεται στη Μαρίζα Αγγελοπούλου) και προγραμματίζονται κάποιες ενέργειες αναβάθμισης και του χώρου, στους σχεδιασμούς καταγράφεται και η αναβάθμιση του χώρου της Έκθεσης Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης. Επίσης, η καταγραφή όλων των προβλημάτων των χώρων πολιτισμού, ακόμη και η αναβάθμιση του Ενυδρείου στο Κίνι με την επισήμανση ότι θα δοθεί  έμφαση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα πολιτιστικών εκδηλώσεων με αποφόρτιση, αλλά και συντήρηση του Θεάτρου Απόλλων, τονίζοντας ότι  στην ανακατανομή θα είναι αυστηρή. Όπως είπε: «Μπορεί σε κάποιους να μην αρέσει, αλλά δεν πειράζει». Δηλώνει ότι θα υπάρξει συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή  και θα έρθει στο φως η εικαστική περιουσία του Δήμου, ότι θα γίνει δημιουργία Πολιτιστικών Διαδρομών αλλά και εκπαίδευση των ανθρώπων του τουρισμού. Ενώ  στο τομέα τουρισμού παρουσιάστηκαν προβλήματα, , πάντως αρχικά όχι υπ’ ευθύνη της, η ίδια εκπροσώπησε το νησί μας στην 6η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού στην Αθήνα ενώ παράλληλα ο κ. Ιάκωβος Αρβανίτης (πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων) στην Βαρσοβία. Εδώ παρουσιάστηκε το εξής «φαινόμενο». Η  ίδια πρόβαλλε τον εαυτό της με Δ.Τ και δυο φωτο με την Άντζελα Γκερέκου και τον πρόεδρο τη Βουλής στο «πλαίσιο της δυνατότητας συνεργασίας μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, παρότι κατά γενική ομολογία η έκθεση δεν είχε ανταπόκριση,  ενώ για την έκθεση στο εξωτερικό που είχε επιτυχία δεν εξεδόθη κανένα Δ.Τ. προκαλώντας ερωτηματικά αν έχει αίσθηση τι σημαίνει προβολή τουρισμού του τόπου ή προσωπική προβολή.

Η ανάγκη της να παρουσιάσει  εσπευσμένα μια διαφορετική εικόνα στον τομέα της από την μέχρι τότε ισχύουσα, προκάλεσε αναταράξεις.

Παραπέμπει σ’ εκείνον που τον «πνίγει το δίκιο» όταν δεν μπορεί να επιβάλει  τη θέλησή του και αν δεν ελέγχει αισθάνεται πως αποσταθεροποιείται. Αυτά τα γνωρίσματα έγιναν αιτία να προκληθεί εξ αρχής αναστάτωση που «τσαλάκωσε» το προφίλ της παράταξης τόσο εσωτερικά, προκαλώντας έντονη δυσαρέσκεια, όσο και εξωτερικά. Από την πρώτη κιόλας μέρα ανάληψης των καθηκόντων της, κατέλαβε ετσιθελικά χώρους, πήρε πρωτοβουλίες άνευ ετέρας προειδοποιήσεως,  ήλθε σε σύγκρουση με φορείς που πλέον σιωπηλά έχουν αποστασιοποιηθεί απογοητευμένοι, προκάλεσε σκωπτικά σχόλια και διακωμώδηση καταστάσεων από Μ.Μ.Ε, και επιχείρησε με αποτυχία -μετά από διαμαρτυρίες- να μην ενημερώνει με πρόσκληση παρουσίας τα Μ.Μ.Ε για να καλύπτουν συμβούλια της αρμοδιότητάς της! Αντάλλαξε πυρά με την προκάτοχό της, με αποτέλεσμα η τελευταία να παραιτηθεί από την Επιτροπή Πολιτισμού και εν ολίγοις δρομολογεί κάποιες καταστάσεις ώστε να επιτυγχάνει αυτό που θέλει με τρόπο αληθοφανή. Είναι βέβαιο όμως ότι έχει αντιληφθεί  πως αυτή η στάση της μόνο κακό κάνει τόσο στην ίδια όσο και στην παράταξή της αν κρίνω ότι τον τελευταίο καιρό  δείχνει αλλαγή πλεύσης με χαμηλότερους τόνους.

Η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου είναι απολύτως αναγκαία. Ο αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών Νίκος Φωτεινιάς φαίνεται να έχει καλές προθέσεις διότι, ως γνωστόν, από την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου επηρεάζεται το σύνολο των δημοτών. Όμως, ορισμένα περιστατικά που έχουν καταγραφεί δείχνουν ότι η αντιμετώπιση προβλημάτων δεν πρέπει να είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητες. Έντονα συζητείται ότι οι υπηρεσίες του Δήμου παρόλες τις φιλότιμες προσπάθειες του αντιδημάρχου συνεχίζουν να λειτουργούν με τρόπο που δεν είναι ο αναμενόμενος ενώ όλοι γνωρίζουν ότι η καθυστέρηση που προκαλείται στην ανασυγκρότηση του δήμου, ακόμη και αν χρειαστεί με μετακινήσεις υπαλλήλων, θα έχει άμεση επίπτωση στο έργο που καλείται να υλοποιήσει ο Δήμος. Οι πρώτες 100 ημέρες αποτυπώνουν τις πρώτες εντυπώσεις και δίνουν ένα στίγμα, γι’ αυτό και η μελέτη τους βοηθά στην αυτοκριτική και στην ενίσχυση της προσπάθειας προς κάθε κατεύθυνση. Ο κ. Φωτεινιάς ξέρει καλά  ότι το πρώτο διάστημα είναι το πιο κρίσιμο για να μπορέσει να αλλάξει πράγματα. Για την ώρα υπάρχουν προσδοκίες, υπάρχει αισιοδοξία, υπάρχει μια προσπάθεια επιστροφής στην αντίληψη και το κλίμα και χρειάζεται αποκόλληση από το προηγούμενο καθεστώς.

Τα πρώτα  βήματα του προέδρου του  Δημοτικού Συμβουλίου  Γιάννη Κεράνη έδειξαν ότι θα πατήσει γερά στα πόδια του για μια θέση πρωτόγνωρη. Σίγουρα κάθε φορά τα βήματα αυτά γίνονται όλο και πιο σταθερά τόσο ώστε πολύ σύντομα να δίνει στο Σώμα τον σωστό βηματισμό. Ο κ. Κεράνης φαίνεται να έχει κρατήσει ως φυλακτό τακτικές του αείμνηστου επιτυχημένου προέδρου Αντώνη Μαρκουλή όταν σε έκρυθμες καταστάσεις χρειάζεται διάλλειμα ολίγων λεπτών εκτόνωσης. Οι διαδικασίες του Δημοτικού Συμβουλίου διευκολύνουν και την ανάδειξη των πολιτικών που εκφράζουν οι δημοτικές παρατάξεις. Έτσι δίνεται η δυνατότητα στον δημότη να κρίνει τις πολιτικές θέσεις, αλλά και τα πρόσωπα που τις εκφράζουν και τις υπηρετούν. Στα θετικά, λοιπόν, και η προεδρία του κ. Κεράνη.

Την οικονομία την άφησα τελευταία διότι όπως έλεγε και ο μέγας Δημοσθένης «δει δη χρημάτων, ω άνδρες Αθηναίοι, και άνευ τούτων ουδέν εστί γενέσθαι των δεόντων» . Όπερ μεθερμηνευόμενον «Δεν μπορεί να γίνει τίποτα χωρίς χρήματα» και ως γνωστόν η παρούσα δημοτική αρχή βρήκε άδεια ταμεία. Ουσιαστικά και ρεαλιστικά.

Διόλου τυχαίο που ο άσσος στο μανίκι του κ. Λειβαδάρα ήταν ο σημερινός αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιάννης Πιταούλης.

Η αυτοδιοικητική του θητεία αποτελούσε εγγύηση ήθους και εργατικότητας παρότι, -σε αντίθεση με τον κ. Φωτεινιά – στις δημόσιες σχέσεις δεν είναι καλός.

Διόλου ως κεραυνός εν αιθρία  έπεσε η διασταύρωση ξιφών μεταξύ πλειοψηφίας και μειοψηφίας. Καθόλου δεν εξεπλάγησαν όσοι πληροφορήθηκαν ότι η οικονομική υπηρεσία του Δήμου δεν ενημέρωσε ούτε παρέδωσε στοιχεία που της ζητήθηκαν, πέρα από το γεγονός ότι  φήμες θέλουν να μπαίνουν διάφορες τρικλοποδιές που καθυστερούν διάφορα ζητήματα.

Ο κ. Πιταούλης  έχει εργαστεί άοκνα επί των οικονομικών με αποτέλεσμα να έχει διορθώσει κάποιες καταστάσεις, να του έχουν ξεφύγει κάποιες άλλες, να προσπαθεί να εξομαλύνει ορισμένες τρίτες  και να ενεργεί με σύνεση στη διαχείριση του «χάους», όπως έχει πει χαρακτηριστικά. «Το 2017 ο Δήμος μας κήρυξε ουσιαστικά στάση πληρωμών.. ερχόμαστε αντιμέτωποι μ’ ένα τεράστιο διοικητικό έλλειμμα, ένα έλλειμμα διαδικασιών, ένα έλλειμμα συντονισμού υπηρεσιών του. Επιτρέψτε μου την εκτίμηση ότι το πλήρες ξεχαρβάλωμα της λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου μας με ευθύνη της προηγούμενης δημοτικής αρχής, μπορεί να είναι αντιληπτό με διάφορους τρόπους στον εξωτερικό παρατηρητή και τους δημότες και να φαίνεται ως αποτέλεσμα προσωπικών επιλογών και στάσεών της. Συνάμα όμως, πρέπει να αντιληφθούμε ότι αυτό επηρεάζει άμεσα την οικονομική υπηρεσία που καλείται να διαχειριστεί όλο αυτή την πραγματικά κακή κατάσταση καθώς είναι η υπηρεσία που αποτελεί την αρχή και το τέλος κάθε Δήμου..».

Έτσι, με τον νέο προϋπολογισμό αναμένεται να αλλάξουν δεδομένα τόσο με τις υπηρεσίες που αναφέραμε παραπάνω όσο και με τις τακτικές που θα ακολουθηθούν.  Ήδη επιτυχία θεωρείται  η μονοετής σύμβαση για την αστική συγκοινωνία που εξασφαλίζει δυνητικά 42.000 ευρώ στον Δήμο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο δημότης απαιτεί ξεκάθαρη εικόνα περί των οικονομικών και  θα πρέπει να διενεργηθεί έλεγχος σε βάθος ως προς τη διαχείριση της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής και να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία, ώστε είτε η κάθε σκιά μομφής να εξαλειφθεί αν όντως η διαχείριση ήταν χρηστή, είτε να αποδοθούν οι όποιες ευθύνες εκεί που πρέπει να αποδοθούν. Αυτό δεν θα σταματήσει να επισημαίνεται μέχρι το τέλος της παρούσας τετραετίας.

Με μια μακροσκοπική ματιά- θα μπορούσαμε να αναλώσουμε κι άλλες σελίδες και μελάνη- καταγράφοντας τα έργα και τις ημέρες των συνεργατών του δημάρχου. Άλλωστε με τη Συνέντευξη Τύπου ο Δήμαρχος θα πει περισσότερα. Πέρα από τα αναμφισβήτητα θετικά, δεν λείπουν και οι κλασικές προσωπικές στοχεύσεις. Ορισμένοι διαγκωνίζονται για το ποιος θα παρουσιάσει το πιο επιτυχημένο προφίλ και θα αποσπάσει τα εύσημα της κοινωνίας. Συντηρείται σε κάθε ευκαιρία ένα κλίμα παροχολογίας με μερικούς να δείχνουν ότι καταναλώνουν περισσότερο χρόνο για επικοινωνιακές εμφανίσεις, παρά για τα καθήκοντά τους.

Το γεγονός ότι ο Νίκος Λειβαδάρας έχει κινηθεί συναινετικά, επενδύοντας σε μια νέα κανονικότητα, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, δείχνει να αποφέρει καρπούς, δίνοντας την αίσθηση ότι τα πράγματα κινούνται προς μία σωστή κατεύθυνση που έχει την ευρεία αποδοχή από την κοινωνία.

Η τήρηση των προεκλογικών του υποσχέσεων στην καθημερινότητα αποτελούν εχέγγυα για τα μακροπρόθεσμα σχέδιά του.

Η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας, η κατασκευή συνεδριακού κέντρου, η ενεργειακή αναβάθμιση του Δημαρχιακού Μεγάρου, τα δίκτυα αποχέτευσης Φοίνικα, Ποσειδωνίας και Γαλησσά, η ενεργειακή αναβάθμιση του εργοστασίου αφαλάτωσης, η δημιουργία μιας Πανεπιστημιούπολης, το έργο για την επέκταση του αεροδιαδρόμου, το Πολεοδομικό της Ερμούπολης που τόσα χρόνια ταλανίζει το νησί, η συντήρηση του Βιομηχανικού Μουσείου και προτεραιότητα στο Σκαγιοποιείο Ανερούση, οι αγαστές σχέσεις με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου για χρηματοδοτήσεις έργων, μόνο αισιοδοξία μπορούν να προκαλέσουν.

Το γεγονός ακόμη ότι άφησε σε θέσεις «κλειδιά» πολιτικούς της προηγούμενης δημοτικής αρχής, όπως τη Μαρία Καζαντζάκη στη θέση της πρόεδρου του Ισιδωρείου Ιδρύματος εφόσον η θητεία της  έχει κριθεί επιτυχημένη, δείχνει τις προθέσεις του περί συναινετικού κλίματος.

Φυσικά δεν έχουν λείψει και οι δυσαρεστημένοι, όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε λειτουργία ενός ζωντανού οργάνου.

Είναι σαφές ότι σε αυτές τις ημέρες που βρίσκεται  στην εξουσία η δημοτική αρχή Λειβαδάρα έχει πετύχει να αλλάξει την  ατμόσφαιρα. Είναι προφανώς πολύ νωρίς για να βγουν οριστικά συμπεράσματα για τον βίο και την πολιτεία της. Αναμφίβολα είναι στα συν της ότι εμφανίστηκε προετοιμασμένη, ότι δεν χρειάστηκε το συνηθισμένο παρασκήνιο για να στελεχωθούν θέσεις .

Είναι εμφανής, επίσης, η προσπάθειά της να διαμορφώσει μια οικονομική ατζέντα με αιχμή την ανάπτυξη, χωρίς όμως να προκαλέσει τριβές και συγκρούσεις. Κατάφερε επίσης να βάλει στο δρόμο της υλοποίησης σημαντικά έργα.

Ο Δήμαρχος δείχνει ότι τηρεί τη φράση του “Η εμπιστοσύνη του λαού δεν μας αφήνει περιθώριο αποτυχίας”.

Για την ώρα απολαμβάνει την «ασυλία», τόσο από τους πολιτικούς αντιπάλους του όσο και από την ίδια την κοινωνία, η οποία τον ψήφισε προκειμένου να υλοποιήσει εκείνα για τα οποία δεσμεύτηκε.

Μπορεί, λοιπόν, αυτές 150 ημέρες να θυμίζουν περισσότερο «μήνα του μέλιτος», μπορεί να μην είναι παρά ένα πρώτο δείγμα γραφής, αλλά αργά ή γρήγορα, είτε μιλάμε για καλή είτε για κακή δημοτική αρχή, έρχεται στο τέλος της.

Αρκεί να λάβει υπόψη του ότι τίποτα δεν κρατά για πάντα και ότι η ιστορία έχει δείξει  πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα στο πολιτικό σκηνικό όταν οι συνθήκες κανονικότητας πάνε περίπατο.

Άλλωστε, οι πρώτες 100 μέρες είναι μόνον η αρχή. Η ουσία για μια δημοτική αρχή είναι πόσο καλά προετοιμάζεται για τις 100 τελευταίες, αλλά και για την υστεροφημία της, πολύ μετά την απομάκρυνση του εκάστοτε δημάρχου από την εξουσία (όρα Γιάννη Δεκαβάλλα).

Και κυρίως μη ξεχάσει την- με νόημα –παρότρυνση του Μητροπολίτη κ.κ.. Δωροθέου Β’ στην διάρκεια της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας:

 

«Ευχόμεθα κ. Δήμαρχε από καρδιάς το 2020 να είναι ένας χρόνος πολύ δημιουργικός. Χρόνος αποφάσεων, με τόλμη και αποφασιστικότητα…»