Ως ελάχιστο φόρο τιμής προς τον κορυφαίο σατιρικό ποιητή του 19ου αιώνα Γεώργιο Σουρή  η γενέτειρά του θα κυκλοφορήσει Πανελλαδικά επετειακό φύλλο με σύγχρονη ματιά της θρυλικής έμμετρης σατιρικής εφημερίδας του «ΡΩΜΗΟΣ».

Το επετειακό αυτό φύλλο  θα αποτελέσει ένθετο της κυριακάτικης έκδοσης της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» (1η Δεκεμβρίου), η οποία θα το διαφημίσει στα περισσότερα Αθηναϊκά Τηλεοπτικά Δίκτυα, ενώ θα διανεμηθεί και στη Σύρο από τους συμμετέχοντες φορείς.

Η εφημερίδα περιλαμβάνει βιογραφικό και χαρακτηριστικά ποιήματα του ιδίου, αλλά και νέους έμμετρους στίχους, συνυφασμένους με το ύφος και το πνεύμα του, που σατιρίζουν τη σύγχρονη πραγματικότητα, καταγράφοντας έτσι τη διαχρονικότητά του.

Να υπενθυμίσουμε επίσης  ότι η Σύρος, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τον θάνατο του λόγιου Γεωργίου Σουρή (1853 – 1919), μέσω του Λυκείου των Ελληνίδων Σύρου και της εφημερίδας «Ο ΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ», την αρωγή της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και του Δήμου Σύρου- Ερμούπολης, διοργανώνουν επετειακό αφιέρωμα με την παρουσίαση της μουσικοθεατρικής παράστασης «Ένας Ρωμηός ονόματι Γεώργιος Σουρής» το Σάββατο 30 Νοεμβρίου και ώρα 19.30 στο ιστορικό θέατρο «Απόλλων», με τη συμμετοχή όλων των θεατρικών συλλόγων του νησιού σε κείμενα Θάνου Θραψιάδη, σκηνοθεσία Γιάννη Δεσύπρη, έμμετρο σατιρικό επίλογο Παναγιώτη Λίτσα και τη φιλική συμμετοχή του ηθοποιού Γιώργου Μιχαλάκη.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης θα παρουσιαστεί και η εν λόγω εκδοχή αυτής της εβδομαδιαίας εφημερίδας που εξέδιδε ο Γεώργιος Σουρής, ενώ στο φουαγιέ του θεάτρου «Απόλλων» θα λειτουργεί συλλογή με αυθεντικές εφημερίδες του «Ρωμηού», που κυκλοφόρησε συνολικά 1.444 φύλλα και δύο παραρτήματα, καλύπτοντας μια ιστορική περίοδο από το 1883 έως και το 1918.

Για την εκδήλωση έγραψαν:


https://www.zougla.gr/politismos/mousiki-politismos/article/i-siros-tima-ton-neo-aristofani-georgio-souri

http://www.tokarfi.gr/i-syros-tima-ton-neo-aristofani-georgio-souri/

https://www.zappit.gr/enimerosi/i-syros-tima-ton-neo-aristofani-georgio-souri/2900674

https://www.parapolitika.gr/politismos/article/1025955/i-suros-tima-ton-neo-aristofani-georgio-souri/

https://theatromusicbooks.blogspot.com/2019/11/blog-post_60.html?fbclid=IwAR1rr4fXTYJetSC0C7HRVcpj4BU_DADQXdAetZqwbla_XeJ349CCbbjgH54

Εφημερίδα «Το Παρόν της Κυριακής»

newsup.gr

mikrofwno.gr

 

Η Σύρος τιμά τον νέο Αριστοφάνη Γεώργιο Σουρή