Είναι τοις πάσι πλέον γνωστό ότι η Δημοτική μας Αρχή, και ιδιαίτερα ο Δήμαρχος Γιώργος Μαραγκός, επέλεξε την ταχτική του «διαίρει και βασίλευε», με βαριά τη σκιά της σε όποιον τολμούσε να σταθεί απέναντί της, με αυτόματη εγγραφή του σε «μαύρη λίστα», από την οποία διαγραφόταν μόνο όταν έδινε «γη και ύδωρ»

Ευνοούμενοι και μαύρες λίστες

Απόρροια αυτού του φαινομένου, πρωτόγνωρου για τα συριανά δεδομένα, ήταν ο αποκλεισμός ακόμα και από το αναφαίρετο δικαίωμα της υποβολής προσφοράς σε «απευθείας αναθέσεις» εργασιών της Δημοτικής Αρχής των μη αρεστών στη Δημοτική Αρχή επιχειρηματιών, με αποτέλεσμα ναι μεν να βοά ο τόπος για διαχωρισμό σε «δικά μας παιδιά» που ευνοούταν απροκάλυπτα, καλυμμένο όμως με το γράμμα του νόμου, (αλλά όχι του ηθικού), ενώ τα υπόλοιπα «παιδιά», δημότες και αυτά του ίδιου Δήμου, με τον ίδιο Δήμαρχο ο οποίος επαγγελλόταν δημόσια και χωρίς ίχνος ντροπής ισονομία και δικαιοσύνη, να μην έχουν καν το δικαίωμα υποβολής προσφοράς!

Γεγονός, πέραν πάσης αμφιβολίας, είναι ότι μια τέτοια ταχτική ζημίωνε τον Δήμο οικονομικά, αφού η υποβολή προσφορών θα μείωνε κατά πολύ το κόστος της εργασίας, όμως η Δημοτική Αρχή Μαραγκού ακολούθησε τη δική της γραμμή, χωρίς να την αγγίξει καν η δυσφορία των επαγγελματιών δημοτών της ούτε φυσικά τα όποια δημοσιεύματα έκαναν αναφορά σε ευνοούμενους και σε «μαύρες λίστες».

Οι απευθείας αναθέσεις έχουν στιγματίσει τη Δημοτική Αρχή

Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως, ενώ το θέμα είχε πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας, οι επαγγελματίες, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, προτιμούσαν τη σιωπή με το σκεπτικό «Όποιος τα βάζει με την εξουσία, αυτός βγαίνει στο τέλος ζημιωμένος», οπότε προτιμούσαν τη σιωπή και τις συζητήσεις «καφενείου».

Να θυμηθούμε τι είχε πει ο επικεφαλής του συνδυασμού «Κίνηση Πολιτών Σύρου» Παύλος Χρυσαφίδης σε μια ανύποπτη στιγμή τον Νοέμβριο του 2017: «Η υποψία ότι «κρατούν ημερομηνίες» για χρήσεις μελλοντικές προς το δοκούν, ενισχύεται. Οι απευθείας αναθέσεις έχουν στιγματίσει αυτή την Δημοτική Αρχή και ελπίζω να μη την στιγματίσουν και  οι παρανομίες».

Να θυμηθούμε, επίσης, τι είχε δηλώσει ο πρώην δήμαρχος Άνω Σύρου Φώτης Ξαγοράρης τον Μάιο του 2015: «Είναι φαρισαϊσμός να μιλάει ο κ. Μαραγκός για απευθείας αναθέσεις όταν αποδεδειγμένα (κι έχω τα χαρτιά) η εταιρεία του το 2005- 2006 πήρε από τη Περιφέρεια (επί Χαράλαμπου Κόκκινου),  μετά από πρόχειρο διαγωνισμό, απευθείας αναθέσεις ύψους πάνω των 200.000 ευρώ».

Να θυμηθούμε και τα λόγια του Παύλου Χρυσαφίδη τον Αύγουστο του 2018; «Έχουν χρέος να διαχειριστούν, επιτέλους τα όποια κονδύλια  διαθέτουν με αξιοκρατικά και διαφανή κριτήρια και όχι με απευθείας αναθέσεις σε συγκεκριμένα πάντα πρόσωπα. Οφείλουν να αντιμετωπίζουν όλους τους επιχειρηματίες  στα ίσα…»

Αναπάντητα έμειναν επί της ουσίας τα ερωτήματα, αναφορικά με τις απευθείας αναθέσεις του Δήμου, τόσο από τον δήμαρχο Γιώργο Μαραγκό, όσο και τον τότε αρμόδιο επί των Οικονομικών αντιδήμαρχο Γιώργο Παπαμανώλη, αφενός μεν γενικόλογες και αφετέρου αόριστες, όπως και στη συνέχεια -σε συναφή  ερωτήματα- από τον διάδοχό του αντιδήμαρχο επί των Οικονομικών Αλέξη Αθανασίου.

Πόσα χιλιόμετρα απέχει το νόμιμον από το ηθικόν;

Η ταχτική, όμως, των επιλεκτικών (με ασπίδα πάντα τον νόμο) απευθείας αναθέσεων, με τον τρόπο που αυτές γινόταν, εξακολουθούσε με αμείωτο ρυθμό, και επειδή από πλευράς επαγγελματιών εξακολουθούσε η σιωπή από τον φόβο να τα βάλουν με την «εξουσία», η «Εκτυπωτική» και ο «Λόγος» αποφάσισαν να συνεχίσουν τον αγώνα έστω και μόνοι, προκειμένου να αναδειχτεί το πρόβλημα και να σταματήσει το φαινόμενο του αποκλεισμού επιχειρήσεων από κατάθεση προσφορών. Ζήτησαν πάλι –μέσω εισαγγελικής εντολής προς τον Δήμο- αναλυτική κατάσταση με τις απευθείας αναθέσεις (από την ανάληψη των καθηκόντων αυτής της Δημοτικής Αρχή)ς, που είχαν σχέση με εκτυπωτικές εργασίες παντός είδους.

Μετά από τη σχετική γραφειοκρατική «Οδύσσεια» είχαν απάντηση, αλλά –όπως αποδείχτηκε- μετά από έρευνα της εφημερίδας, σήμερα είμαστε σε θέση να δώσουμε τα αποτελέσματα που συλλέχτηκαν, από την ανάληψη των καθηκόντων της Δημοτικής Αρχής Μαραγκού έως 31-12-2019-  χωρίς να «βάζουμε το χέρι στη φωτιά» ότι και αυτά είναι πλήρη.

Πρόκειται, δηλαδή, για μία κατάσταση που, όπως  αποδείχτηκε,  αυτό που λίγο-πολύ όλοι υποψιάζονταν πως συνέβαινε με τη Δημοτική αρχή. Ότι δηλαδή, δίνονταν εργασίες σε ορισμένους σε βάρος άλλων και σε βάρος της ίδιας της τοπικής κοινωνίας και των πολιτών.

Ανταγωνισμός προς όφελος του Δήμου

Το πόσο δε, το τοπίο άλλαξε από τότε που δημιουργήθηκε η ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ στο χώρο, με δυνατότητα να εκτελεί εργασίες μεγάλου τιράζ σπάζοντας έτσι το μονοπώλιο που υπήρχε, έγινε αμέσως αισθητό. Εκτός αυτών, περίτρανα αποδείχτηκε και ο σπουδαίος ρόλος του υγιούς ανταγωνισμού.

Να επισημανθεί ότι επί Δημοτικής Αρχής Δεκαβάλλα η «Εκτυπωτική» (η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Ιούνιο του 2013, δηλαδή μόλις ένα χρόνο επί Δημοτικής Αρχής Δεκαβάλλα) είχε δώσει προσφορά με σφραγισμένους φακέλους για το ημερολόγιο του Δήμου με εξαιρετικά σημαντική διαφορά, δηλαδή προς όφελος του Δήμου.

Προφανώς ο κάθε ιδιοκτήτης επιχείρησης μπορεί να κινείται και να ασκεί  πολιτική όπως εκείνος εκτιμά και προφανέστατα είναι αναφαίρετο δικαίωμά του, όμως στο δημόσιο οι συνεργασίες και συναλλαγές πρέπει να γίνονται όχι μόνο στο πλαίσιο της νομιμότητας, της χρηστής διοίκησης και της ισονομίας –  άλλωστε ποτέ κανείς δεν είπε ότι τα στοιχεία που αναφέρονται παραπάνω  και παρακάτω είναι παράνομα-  αλλά και της ηθικής.

Ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό;  

Νόμιμο είναι ο Δήμος να κάνει απευθείας αναθέσεις μέχρι ποσού 20.000 ευρώ. Πόσο ηθικό, όμως, είναι οι διαδικασίες να ευνοούν σχεδόν πάντα μια συγκεκριμένη επιχείρηση, όπως φαίνεται στον σχετικό πίνακα, η οποία αναλαμβάνει εκτυπώσεις (χωρίς να διαθέτει τυπογραφείο), σχεδίαση, ψηφιοποίηση αρχείων των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, βιντεοσκοπήσεις, προμήθεια εξοπλισμού πληροφόρησης των επιβατών και χρηστών του Λιμένα Ερμούπολης, ανάπτυξη νέων υπηρεσιών ενημέρωσης των επιβατών, χρηστών και επισκεπτών και συντήρηση υπαρχόντων και νέων εφαρμογών, προμήθεια ασυρμάτων HDMI, μέχρι και αξιολόγηση αιτήσεων για το καρναβάλι!

Πόσο ηθικό είναι, έναν ολόκληρο χρόνο μια επιχείρηση να έχει εισπράξει τη μερίδα  του λέοντος και ή άλλη να καταγράφει «μηδέν» ;

Πόσο ηθικό είναι να δίνονται εργασίες εκτός Σύρου όταν η τοπική αγορά στενάζει από τις οφειλές της ίδιας της Δημοτικής Αρχής;

Τι υποννοεί όλο αυτό;

Ο αναγνώστης, έχοντας μια μερική μόνο εικόνα της χρηστής διαχείρισης της Δημοτικής Αρχής Μαραγκού, η οποία «κληρονόμησε» πλεόνασμα από τη Δημοτική Αρχή Δεκαβάλλα και θα «κληροδοτήσει» στην επόμενη Δημοτική Αρχή χρέη που αγγίζουν το 1,8 εκατ. ευρώ, μπορεί να εξάγει τα δικά του συμπεράσματα. Δηλαδή, κατά πόσο τα κατά καιρούς λεχθέντα  δημοσίως από τον ίδιο τον Δήμαρχο περί ισονομίας, δικαιοσύνης και διαφάνειας, απηχούν την πραγματικότητα και πόσο η εφημερίδα, στις κατά καιρούς αιτιάσεις της για αδικίες και διχαστικές τάσεις, με διαχωρισμό των δημοτών και των επιχειρήσεων στους «δικούς μας» και «στους άλλους», ήταν αποτέλεσμα κακοήθειας «κιτρινισμού» και παραπληροφόρησης, γιατί όντως αυτή είναι η Σύρος την οποία αξίζουν οι Συριανοί!