Εκρηκτικό ήταν το κλίμα στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με το μέλος της Τζώρτζη Μακρυωνίτη να βάλλει ευθέως κατά του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου  κάνοντας λόγο για προειλημμένες αποφάσεις που μοναχά  για τυπική επικύρωση φτάνουν στην Οικονομική Επιτροπή, ένα Γιάννη Δεκαβάλλα  μαινόμενο κατά του προέδρου της επιτροπής Φιλήμωνα Ζαννετίδη με αφορμή την τοποθέτηση του δευτέρου με την οποία ουσιαστικά  ταύτιζε την παράταξη Μαχαιρίδη με εργολαβικά συμφέροντα, και την Άννα Μαυρουδή να καταγγέλλει μη ορθή λειτουργία του οργάνου προς όφελος του Δημόσιου Συμφέροντος.

«Υπήρξε ταύτιση πολιτικών προσώπων, θέσεων και προτάσεων  με εργολαβικά συμφέροντα. Γι’ αυτά δε μιλάτε;  Δεν έχετε να πείτε τίποτα;  Τίποτα σιωπούμε. Απόλυτη ταύτιση»  είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαννετίδης  με  τον Γιάννη Δεκαβάλλα σε έξαλλη κατάσταση να περνά στην αντεπίθεση λέγοντας: «Ποια ταύτιση με τους εργολάβους; Μη με κάνετε να βγω έξω από τα ρούχα μου. Μη με κάνετε να βγω έξω από τα ρούχα μου…  Ποια είναι η ταύτιση με τους εργολάβους;»….   Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Μακρυωνίτης ο οποίος απευθυνόμενος στον κ. Ζαννετίδη  τον κατηγόρησε ότι ψεύδεται, με τον κ. Δεκαβάλλα εκτός εαυτού να προσθέτει: «Δηλαδή με λίγα λόγια  λέτε ότι οι δικαστές ταυτίστηκαν με τους εργολάβους ; Για πείτε μου; Υπάρχει δικαστική απόφαση . Οι δικαστές ταυτίστηκαν με τους εργολάβους;  Τι πράγματα είναι αυτά;  (παρέμβαση Ζαννετίδη: «Δεν μιλάω για σας..») Μιλάτε για την Παράταξη, αλλά σας λέω εγώ , υιοθετήθηκαν αυτά που έλεγε ο εργολάβος  ο συγκεκριμένος από το δικαστήριο.  Ταυτίστηκε το Δικαστήριο με τους εργολάβους; ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ». Και αποχωρώντας από την αίθουσα ο κ. Δεκαβάλλας, ευρισκόμενος σε έξαλλη κατάσταση είπε: «Φιλήμονα, άντε μη σου πω καμιά κουβέντα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και  ο Τζώρτζης Μακρυωνίτης: «Είστε επιεικώς … να μην πω τη λέξη.  Λες ψέματα αυτή τη στιγμή ενώπιον ενός συλλογικού οργάνου. Λες ψέματα, ισχυριζόμενος ότι κανένας ελεγκτικός μηχανισμός  δεν έχει απορρίψει  απόφαση. Πολλές έχουν απορριφθεί…  Εγώ τουλάχιστον ντρέπομαι, αν εσύ δεν ντρέπεσαι…» υπογράμμισε απευθυνόμενος στον κ. Ζαννετίδη.

Να σημειωθεί ότι η ένταση προέκυψε από την παρέμβαση Μακρυωνίτη στην   έναρξη της συνεδρίασης αναφορικά με τον μεγάλο αριθμό θεμάτων που εισάγονται προς συζήτηση ισχυριζόμενος ότι: «Το να συζητάμε σε κάθε Οικονομική Επιτροπή 60-70 θέματα, αυτό είναι απαράδεκτο.  Γιατί τα θέματα είναι πολύ  σοβαρά και αμφιβάλλω αν κάποιος από τους συναδέλφους  κατάφερε να μελετήσει όλα τα θέματα  και να ‘ρθει εδώ και ν’ αναλάβει  τις ευθύνες του  απέναντι στο Νόμο , ψηφίζοντας τα θέματα αυτά. Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό. Βέβαια εδώ καταγγέλλω ότι αυτό γίνεται σκόπιμα. Ήδη έχω πειστεί ότι η Περιφερειακή Αρχή, με το να φέρνει το θέμα με τα LED λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση   – ένα τόσο μείζον θέμα που έχει απασχολήσει την Περιφέρεια και την έχει βλάψει ποικιλοτρόπως – να έρχεται εκτός ημερήσιας  διάταξης, αυτό εκτός της απαξίωσης  στα μέλη της Ο.Ε.  πιθανόν να κρύβει χίλια δυο άλλα.  Δεν θα μπω στο τι κρύβει όλη αυτή η ιστορία. Ο καθένας όμως έχει δικαίωμα, και δικαίως μπορεί  να σκεφτεί οτιδήποτε, κι ας μην ισχύει. Εγώ τι να σκεφτώ σήμερα που έρχονται τα LED, μετά από όλο αυτό το δρόμο που πέρασε αυτό το θέμα και που κατέληξε. Και ζητάτε σήμερα να το ψηφίσουμε εκτός ημερήσιας ανάμεσα σε άλλα 70 περίπου θέματα. Φοβάμαι ότι αυτός που αποφασίζει τελικά σ’ αυτή την Περιφερειακή Αρχή, σ’ αυτή την Περιφέρεια, είναι  ένας. Είναι ο Περιφερειάρχης, που αυταρχικά απαιτεί στα όργανα να ψηφίζουν πειθήνια, σκύβοντας …».

Στις μαζικές αντιδράσεις των μελών της πλειοψηφίας ο κ. Μακρυωνίτης αντέτεινε ότι έχει κάθε δικαίωμα να μιλήσει και να εκφέρει ελεύθερα την άποψή του, αφήνοντας αιχμές και  προς τα πρόσωπά τους: «Κι επειδή έχετε πάρει τα χνάρια του Περιφερειάρχη, του κ. Χατζημάρκου, όταν έχει αντίλογο να αντιδρά με αυτό τον τρόπο, όπως εσείς αγαπητοί συνάδελφοι, κι έχετε υποβαθμίσει όλα τα όργανα. ‘Έχω πει κι  άλλη φορά ότι ντρέπομαι να συμμετέχω  σε τέτοια όργανα. Το κάνω όμως  γιατί είμαι αιρετός  και δεν μπορώ να αποχωρήσω».

Ταυτόσημη και η τοποθέτηση της κας Άννας Μαυρουδή η οποία κατέστησε σαφές ότι είναι ανθρωπίνως αδύνατο να μελετηθεί ένα θέμα 350-400 σελίδων όπως αυτό της προμήθειας των LED  σε τόσο μικρό διάστημα, δηλώνοντας ότι η ίδια θα απέχει: «… είναι συνολικό το θέμα, πολιτικό, πρόεδρε. Το πώς λειτουργούμε. Η λειτουργία λοιπόν της Ο.Ε. είναι εξαιρετικά σημαντική και θα μας βρείτε για άλλη μια φορά  να σας κατακρίνουμε , και σας καταγγέλλουμε, ότι δεν λειτουργεί ως όφειλε να λειτουργεί. Προασπίζοντας κυρίως τα μέλη της, αλλά και το δημόσιο συμφέρον».

Περισσότερα στο VIDEO και στο ΛΟΓΟ της Πέμπτης 24-5-2018.