Ο νέος δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Νίκος Λειβαδάρας ανοίγει τα χαρτιά του στο ΛΟΓΟ για την επόμενη τετραετία, δίνοντας το στίγμα και αποκαλύπτοντας τις προτεραιότητες της νέας Δημοτικής Αρχής…

Με το χέρι στην καρδιά και ενώ έχει περάσει αρκετός χρόνος για να αναλύσετε το εκλογικό αποτέλεσμα,  περιμένατε ποτέ τόσο άνετη επικράτηση στις δημοτικές εκλογές και ποιες ήταν οι πρώτες σκέψεις σας όταν  παγιώθηκε το αποτέλεσμα της απόλυτης πλειοψηφίας από την πρώτη Κυριακή;

Κατά την προεκλογική περίοδο, οι επαφές του συνδυασμού με τους κατοίκους όλων των περιοχών, έδειχναν μεγάλη αποδοχή και ανταπόκριση στις προτάσεις που εμείς τους θέταμε. Όσο πλησίαζε η καταληκτική ημερομηνία των εκλογών, όλο και περισσότερο γινόταν πιο ξεκάθαρο το τοπίο. Πιστεύω όμως ότι κανείς υποψήφιος συνδυασμός δεν μπορεί να είναι απόλυτος και σίγουρος για το αποτέλεσμα. Το περιμέναμε. Το διαισθανόμαστε, αλλά παραμέναμε συγκρατημένοι, χωρίς έπαρση,  αναμένοντας την ετυμηγορία των συμπατριωτών μας.

Οι πρώτες σκέψεις και τα συναισθήματα, όταν παγιώθηκε το αποτέλεσμα, είναι ανθρώπινο να είναι αυτά της ευτυχίας και της ευφορίας, όμως συγχρόνως διαισθανόμουνα  πόσο μεγάλο ρόλο αναλαμβάνω και πόσο βάρος πρέπει να σηκώσω για να ανταποκριθώ στο δύσκολο έργο που μας ανέθεσαν οι συμπατριώτες μας.

Η εμπιστοσύνη τους δεν μας αφήνει περιθώριο αποτυχίας και η συνείδησή μου δεν μου επιτρέπει να τους απογοητεύσω. Πρέπει να πράξω το ανθρωπίνως δυνατό, μαζί με την ομάδα μου, για να είμαστε συνεπείς απέναντί τους και να τους κοιτάζω στα μάτια όπως πράττω μέχρι σήμερα.

Ποιο είναι το στίγμα της πολιτικής διακυβέρνησης με το οποίο επιθυμείτε να πορευτείτε τα επόμενα χρόνια;

Το στίγμα της πολιτικής διακυβέρνησης σε αυτή τη θητεία πρέπει να είναι και θα είναι, διαφάνεια, ισονομία, ανθρωπιά, κοντά στο δημότη και τα προβλήματά του. Ένας Δήμος ανοιχτός σε όλους.

Μετά από την ενημέρωση από τους προκατόχους σας, ποια είναι τα επόμενα βήματα που θα κάνετε άμεσα και σε ποιους τομείς;

Όπως έχω δηλώσει, αναγνωρίζω το έργο των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών. Αναγνωρίζω το έργο της απερχόμενης Δημοτικής αρχής. Θα συνεχίσουμε τα υπό εξέλιξη έργα  και όσα έχουν προγραμματιστεί.

Τα πρώτα βήματα θα αφορούν την καθημερινότητα του δημότη. Καθαριότητα, αποκομιδή απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών, ηλεκτροφωτισμός, συντήρηση δρόμων, λιθόστρωτων, σκαλοπατιών.

Επειδή πιστεύουμε ότι η Δημοτική Αστυνομία συμβάλει στην εύρυθμη λειτουργία της πόλης, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την όσο το δυνατόν ταχύτερη επανασύσταση της. Φυσικά, θα ξεκινήσει και η προετοιμασία για την υλοποίηση έργων που έχουμε εξαγγείλει προεκλογικά.

Μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2020, θα πρέπει να έχουν κατατεθεί οι βασικές προτάσεις – μελέτες των ΟΤΑ για το νέο πακέτο ΕΣΠΑ 2021-2027. Τι αναμένουμε να παρουσιάσει μέχρι εκείνο το χρονικό διάστημα ο Δήμος μας ως προτεραιότητες σε αναπτυξιακά έργα;

Το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 βρίσκεται σε στάδιο σχεδιασμού υπό το συντονισμό του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Παρακολουθούμε στενά το νέο πλαίσιο χρηματοδοτήσεων που διαμορφώνεται και θα είμαστε σε ετοιμότητα για την υποβολή προτάσεων μόλις δημοσιευτούν οι πρώτες προσκλήσεις. Στο πλαίσιο αυτό θα ξεκινήσουμε τις διαδικασίες ωρίμανσης έργων που έχουμε συμπεριλάβει στο πρόγραμμά μας, όπως η κατασκευή συνεδριακού κέντρου, η ενεργειακή αναβάθμιση του Δημαρχιακού Μεγάρου, τα δίκτυα αποχέτευσης Φοίνικα, Ποσειδωνίας και Γαλησσά, η ενεργειακή αναβάθμιση του εργοστασίου αφαλάτωσης.

Από την  πλευρά σας, θα προτείνετε την κάλυψη της θέσης του Γενικού Γραμματέα του Δήμου; Κι αν ναι, ποια χαρακτηριστικά θα πρέπει να πληροί;

Σε εύλογο χρονικό διάστημα θα καλυφθεί η θέση του Γενικού Γραμματέα του Δήμου. Πέρα από το τυπικό προσόν που ορίζει ο νόμος, ότι δηλαδή ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να είναι κάτοχος πτυχίου Πανεπιστημιακής ή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, πιστεύω ότι θα πρέπει να είναι άτομο το οποίο να γνωρίζει ή να έχει εμπειρία στη Διοίκηση, στη διαχείριση προσωπικού, και γενικά να έχει την ικανότητα να συντονίζει την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου.

Πολλοί αναρωτιούνται τι θα κάνει η νέα Δημοτική Αρχή για κομβικά θέματα που απασχολούν το νησί και θεωρούνται στρατηγικής σημασίας για την περαιτέρω ανάπτυξή του. Όπως, π.χ., η αξιοποίηση του Στρατοπέδου και η ανάπτυξη του Πανεπιστημίου που ήταν συνυφασμένο με αυτό, η τουριστική ανάπτυξη του νησιού κ.ά.

Ένας από τους  μεγάλους στόχους που έχουμε θέσει ως Συνδυασμός είναι η αξιοποίηση του στρατοπέδου όπου μέσα σε αυτό περιλαμβάνεται η πρώτη μας προτεραιότητα που δεν είναι άλλη από τη δημιουργία μιας Πανεπιστημιούπολης για να μπορέσει το Πανεπιστήμιό μας να λειτουργήσει και να αναπτυχθεί.

Η τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας θεωρώ ότι δεν εξαρτάται ούτε από έναν άνθρωπο ούτε μόνο από το Δήμο. Πιστεύω ότι πολλά χρόνια ως Συριανοί δεν έχουμε βρει το βηματισμό μας, γιατί οι εμπλεκόμενοι φορείς σε οποιοδήποτε θέμα δεν έχουμε βρεθεί γύρω από ένα τραπέζι και να γίνει σχεδιασμός επί χάρτου. Τι θέλουμε, πώς και από πού θα το αιτηθούμε. Όταν βάλουμε τους στόχους μας, υπάρχουν ειδικοί που θα μας κατευθύνουν που θα μας δώσουν προτάσεις και λύσεις.

Αυτό εξαγγείλαμε και προεκλογικά, για συνεργασία με ειδικό συνεργάτη Τουρισμού.

Επιπλέον, η εμπειρία του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και της  Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου καθώς και η τεχνογνωσία του Πανεπιστημίου μας αποτελούν παράγοντες που θα αξιοποιήσουμε για να δώσουμε την απαραίτητη ώθηση στην ανάπτυξη του τουρισμού του νησιού μας.

Επίσης θα πρέπει επιτέλους να δοθεί και ένα τέλος στο Πολεοδομικό της Ερμούπολης που τόσα χρόνια ταλανίζει το νησί.

Πληροφορίες θέλουν να έχετε συζητήσει και με στελέχη από άλλες παρατάξεις για να αναλάβουν θέσεις ευθύνης εντός της Δημοτικής Αρχής. Υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια τέτοια συμφωνία, και αν ναι με ποια πρόσωπα και για ποιες θέσεις;

Η αυτοδυναμία που μας δόθηκε στις εκλογές μας έδωσε την άνεση ώστε να μην αναγκαστούμε να ανατρέξουμε σε συνεργασίες για την κυβερνησιμότητα του Δήμου μας.

Όμως, το πνεύμα του νομοσχεδίου ‘’Κλεισθένης’’, το πνεύμα της συναίνεσης και της συνεργασίας είναι για μένα ‘’πιστεύω’’.

Επιθυμώ τη συνεργασία με όλες τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου και θα επιδιώξω την ευρεία συνεργασία αυτή σε επίπεδο ειλικρίνειας και σεβασμού. Μόνο έτσι πιστεύω μπορεί να επιτύχουμε το βέλτιστο. Είμαι ανοιχτός προς όλους τους δημοτικούς συμβούλους που πιστεύουν κι εκείνοι στη συναίνεση και τη συνεργασία.

Τα άτομα που θα απαρτίσουν την Εκτελεστική Επιτροπή θα αποτελέσουν τον βασικό κορμό των κορυφαίων συνεργατών σας και παράλληλα των διαμορφωτών της πολιτικής που θέλετε να ακολουθήσετε ή θα υπάρξουν και άλλα πρόσωπα στην ηγετική σας ομάδα;

Η σύσταση της Εκτελεστικής Επιτροπής διά νόμου είναι δεδομένη. Απαρτίζεται από το Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους.

Αυτό όμως δεν αντίκειται στην αρχή που πρεσβεύω, ότι η διαχείριση των κοινών του νησιού μας, είναι θέμα της δημοτικής ομάδας. Έτσι ξεκινήσαμε ως Συνδυασμός και έτσι θα πορευτούμε. Τόσο οι 14 εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι του Συνδυασμού μας, όσο και οι εκλεγμένοι Κοινοτικοί Σύμβουλοι είναι οι άμεσοι και ισότιμοι συνεργάτες που θα έχουν λόγο για ότι αφορά το νησί μας.

Θέσεις ευθύνης σαφώς και υπάρχουν, δεν με εκφράζει το κορυφαία στελέχη και οι λοιποί. Πολύτιμοι συνεργάτες με λόγο και θέσεις είναι όλοι.

Θα υπάρξουν τυχόν αλλαγές σε πολιτικές αποφάσεις της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής οι οποίες πιστεύετε ότι «μπλοκάρουν» τις δικές σας προτεραιότητες;

Χαράζοντας την δική μας πολιτική στο Δήμο, σε πολιτικές αποφάσεις που  πρέπει να γίνουν αλλαγές σαφώς και θα το πράξω.

Στο πλαίσιο αυτό θα χρειαστεί να επανεξετάσουμε τον τρόπο αξιοποίησης του χώρου του στρατοπέδου, έτσι ώστε να προταχθούν οι λειτουργίες εξυπηρέτησης του Πανεπιστημίου.

Πώς κρίνετε τις παρεμβάσεις των βουλευτών της ΝΔ στις Κυκλάδες για τις αλλαγές που πρότειναν αναφορικά με τον Κλεισθένη και τη χρήση της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Όπως προανέφερα, εμείς με την αυτοδυναμία που μας έδωσαν οι συμπατριώτες μας, δεν αντιμετωπίσαμε πρόβλημα πώς θα κυβερνήσουμε το Δήμο μας.

Στην πράξη, όμως, η απλή αναλογική ανέδειξε τη μη κυβερνησιμότητα πολλών Δήμων στη χώρα. Ήταν επιβεβλημένες, λοιπόν,  οι αλλαγές για να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή λύση και να δώσει τη δυνατότητα στους εκλεγμένους δημάρχους να διοικήσουν το Δήμο τους.

«Η εμπιστοσύνη τους δεν μας αφήνει περιθώριο αποτυχίας«