Περιγράφοντας την γενικότερη κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι στην περιοχή του Πάγου, η κα Ξανθάκη τονίζει την ανάγκη αναβάθμισης του χωριού με εμπλουτισμό περαιτέρω πολιτιστικών δράσεων, που θα μπορέσουν να αναδείξουν ό,τι πολυτιμότερο διαθέτει αυτή τη στιγμή το χωριό.

 «Μένουμε πάντα τελευταίοι»

«Η αλήθεια είναι ότι ο Πάγος είναι γενικά ένα παραμελημένο χωριό. Θα ήθελα, λοιπόν, πάνω σε αυτό το κομμάτι να κάνουμε πιο πολλά πράγματα γιατί πιστεύω ότι δίνεται μεγαλύτερη βάση στον τουριστικό χαρακτήρα των χωριών που διαθέτουν παραλίες και θάλασσα, με αποτέλεσμα εμείς να μένουμε πάντα τελευταίοι.

Ακόμα και η αξιοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων σε κεντρικό επίπεδο θα μπορούσε να παίξει έναν σημαντικό ρόλο σε αυτό, ωστόσο και από εκεί δεν εισπράττουμε ιδιαίτερα θετικά μηνύματα. Είχαμε, π.χ., ζητήσει να ενταχθούμε κι εμείς στις εκδηλώσεις του Ρεμπέτικου Φεστιβάλ που συνδιοργανώνει ο Δήμος με το Επιμελητήριο Κυκλάδων, αλλά η απάντηση ήταν αρνητική γιατί ο Πάγος δεν έχει μαγαζιά και μεγάλη εμπορική δραστηριότητα σε σχέση με τα άλλα χωριά. Στοχεύουμε, λοιπόν, να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στο παραγόμενο πολιτιστικό μας προϊόν, για να μπορέσουμε κι εμείς να αναβαθμίσουμε το χωριό μας».

«Η παιδική χαρά και το γήπεδο μπάσκετ είναι η δική μας παραλία»

Ιεραρχώντας τους στόχους και τις προτεραιότητες του νέου συμβουλίου, η σύνθεση του οποίου τυγχάνει να είναι σχεδόν πανομοιότυπη με αυτή του Πολιτιστικού Συλλόγου, η πρόεδρος της Κοινότητας αναφέρει ως κύρια ανάγκη την επισκευή και αναβάθμιση του γηπέδου μπάσκετ και της παιδικής χαράς, δύο μέρη που αποτελούν το κέντρο και το στολίδι του χωριού.

«Είναι η παραλία που δεν έχουμε εμείς. Είναι αυτό το κομμάτι που πρέπει να αξιοποιηθεί στο μέγιστο καθώς σκοπεύουμε να αναδείξουμε αυτούς τους χώρους με μελλοντικές μας δράσεις.

Από κει και πέρα, έχουμε αποτυπώσει στο τεχνικό μας πρόγραμμα διάφορα στοιχεία που αφορούν σε τσιμεντοστρώσεις σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου μας που είναι απαραίτητες και πρέπει να γίνουν στο άμεσο μέλλον, και βεβαίως σε επεκτάσεις φωτισμού σε διάφορα σημεία του χωριού (και στην περιοχή του Αγρού) όπου επικρατεί το απόλυτο σκότος».

Αξιοποίηση του Σχολείου και εξωραϊσμός των Εργατικών Κατοικιών

Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του πρώην δημοτικού σχολείου, η κα Ξανθάκη ανέφερε ότι «είχαν γίνει κάποιες προσπάθειες από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή έτσι ώστε να μεταφερθεί εκεί το ΚΑΠΗ της περιοχής, χωρίς ωστόσο να ευοδωθούν καθώς η εύκολη προσβασιμότητα στο σημείο που υπάρχει τώρα εξυπηρετεί περισσότερο τους ηλικιωμένους, παρά το γεγονός ότι ως χώρος δεν είναι και ο πλέον κατάλληλος.

Σε κάθε περίπτωση, το πρώην δημοτικό σχολείο όπου στεγάζεται ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού είναι απαραίτητος για εμάς, οπότε κι εκεί θα επιθυμούσαμε σιγά – σιγά να επισκευαστεί ο χώρος προκειμένου να γίνονται κι εκεί πολιτιστικές δράσεις γαστρονομικού χαρακτήρα.

Επίσης, θα θέλαμε να δοθεί λίγη προσοχή και στις Εργατικές Κατοικίες που εδώ και καιρό είναι αρκετά παραμελημένες. Και η πλατεία και το πάρκο εκεί θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για διάφορες δράσεις, γι αυτό είμαστε σε στενή επικοινωνία με τον αντιδήμαρχο Πέτρο Μώτο έτσι ώστε να σταθεροποιήσουμε λίγο την καθαριότητα καθώς θέλει αρκετά κλαδέματα αυτός ο χώρος, όπως και διάφορα άλλα σημεία του χωριού μας».

Στο προσκήνιο το γήπεδο και ο καθαρισμός των ρεμάτων

Η αλήθεια είναι ότι η επισκευή και ανακαίνιση του ποδοσφαιρικού γηπέδου αποτελεί ένα όραμα πνοής όλης της Κοινότητας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι κι εμείς και το Διοικητικό Συμβούλιο της ποδοσφαιρικής μας ομάδας γιατί βρισκόμαστε σε έναν πολύ καλό δρόμο με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία έχει δρομολογήσει το θέμα. Αυτό, φυσικά, αποτελεί ένα πολύ μεγάλο έργο για τους κατοίκους του χωριού.

Ωστόσο,  μία άλλη προτεραιότητα για μας αποτελεί ο καθαρισμός των ρεμάτων καθώς αποτελεί ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Είχαν καθαριστεί, βέβαια, κάποια κομμάτια κατά την προηγούμενη θητεία από τον Δήμο, ωστόσο από φέτος η αρμοδιότητα αυτή πέρασε στην Περιφέρεια, η οποία δεν διαθέτει φέτος ικανοποιητικό ποσό για να καλύψει τις ανάγκες όλων των ρεμάτων του νησιού. Εμείς έχουμε κάνει αρκετές ενέργειες για να δούμε πώς κι εμείς μπορούμε να διευκολύνουμε λίγο την κατάσταση και βρισκόμαστε σε αναμονή για το ποιος τελικά θα αναλάβει το έργο αυτό.

Αμαξοστάσιο, πρόσβαση και ποιότητα υπηρεσιών

Ερωτηθείσα για την κατάσταση που επικρατεί στο αμαξοστάσιο και με ποιες κινήσεις θα μπορούσε να βελτιωθεί η καθημερινότητα των κατοίκων του χωριού, η κα Ξανθάκη ανέφερε πως αυτή τη στιγμή ο χώρος του αμαξοστασίου είναι γεμάτος από διάφορα αντικείμενα και χρησιμοποιείται ως αποθήκη.

«Αντικειμενικά,  ο χώρος του αμαξοστασίου είναι αρκετά μεγάλος και έχουν πέσει αρκετά χρήματα για να κατασκευαστεί. Το ιδανικό για μας θα ήταν να αξιοποιηθεί έστω κι ένα τμήμα του, ωστόσο γνωρίζουμε τα προβλήματα που υπάρχουν με την πρόσβαση σε αυτό, και γι αυτό είναι στα σχέδια μας να το θέσουμε στην ατζέντα μας το επόμενο χρονικό διάστημα.

Μιλώντας, βέβαια, για πρόσβαση, οφείλω να αναφέρω και την πρόσβαση που υπάρχει στο χωριό με τα δημόσια μέσα. Είναι γνωστό σε όλους ότι το ΚΤΕΛ μπαίνει μέσα στο χωριό για να παραλάβει και να αφήσει τα παιδιά (πρωί – μεσημέρι) που πηγαίνουν στο Δημοτικό Σχολείο της Ποσειδωνίας, ωστόσο οι ενήλικες χρειάζεται να περπατήσουν μέχρι τον Βασιλόπουλο ή μέχρι την Υδροκεραμική για να πάρουν το λεωφορείο, το οποίο τον χειμώνα έχει λιγοστά δρομολόγια.

Σε ότι αφορά την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών, εκεί που μειονεκτούμε ξεκάθαρα είναι η παροχή υψηλών ταχυτήτων στο διαδίκτυο. Έχουμε ήδη κάνει προκαταρτικές επαφές με τον ΟΤΕ και τον Δήμο μήπως και μπορεί να ομαλοποιηθεί λίγο η κατάσταση. Όλα τα υπόλοιπα χωριά διευκολύνονται σε αυτό το κομμάτι αλλά εμείς μένουμε πάντα πίσω. Δεν ξέρω ποιος είναι ο λόγος που μας αφήνουν λίγο στην απ’ έξω! Όμως ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο και θα παλέψουμε για το καλό του χωριού», κατέληξε η κα Ξανθάκη, η οποία κάλεσε το κοινό της Σύρου στην εκδήλωση που θα γίνει με αφορμή την Τσικνοπέμπτη, όπου θα υπάρξει ζωντανή μουσική και βεβαίως τα κατάλληλα εδέσματα.

Η Μαρία Ξανθάκη τονίζει ότι τόσο η Κοινότητα όσο και ο Πολιτιστικός Σύλλογος είναι μια ενωμένη ομάδα ανθρώπων που έχει διάθεση και όρεξη να αναβαθμίσει το χωριό, στοχεύοντας κυρίως σε πολιτιστικές δράσεις, όπως η δημιουργία ενός εκθεσιακού χώρου στο πρώην Δημοτικό Σχολείο με παλιά αγροτικά εργαλεία και μηχανήματα.