Μάριος Ρούσσος, Γεν. Γραμματέας Τοπικής Οργάνωσης ΠΑΣΟΚ Σύρου (VIDEO)

Μόλις μια ανάσα από τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του νέου επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Γενικός Γραμματέας της Τοπικής Οργάνωσης ΠΑΣΟΚ Σύρου Μάριος Ρούσσος ξεδιπλώνει στον «Λ» τους στόχους και τα οράματα τόσο του ιδίου όσο και Νίκου Ανδρουλάκη – του υποψηφίου που στηρίζει – και αποδεχόμενος λάθη του παρελθόντος δηλώνει απερίφραστα ότι ήρθε η ώρα κάποιοι να λάβουν τη θέση που τους αρμόζει, γενόμενοι και οι ίδιοι μέρος τους παρελθόντος που οι ίδιοι δημιούργησαν.

Για ποιο λόγο ταχθήκατε υπέρ του συγκεκριμένου υποψηφίου;

Αξίζει να πούμε ότι αυτό που γίνεται είναι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα. Δηλαδή εννιά υποψήφιοι να διεκδικούν την αρχηγία ενός νέου πολιτικού φορέα που πάει να σχηματιστεί. Θέλουμε να δημιουργήσουμε κάτι καινούργιο. Ένα νέο φορέα στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Σ’ αυτές, λοιπόν, τις υποψηφιότητες, ο καθένας καλείται να υποστηρίξει κάποια από αυτές. Η δική μου τοποθέτηση, όπως θα διάβασαν οι αναγνώστες σας στο προηγούμενο φύλλο σας υπό τον τίτλο «Αλλαγή γενιάς» ήταν σαφέστατη και ξεκάθαρη.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1981 ήρθε με το σύνθημα «Αλλαγή». Έκρινα λοιπόν ότι στην παρούσα συγκυρία αυτό που θα μπορούσε να μπει ως τίτλος ήταν αυτό: «Αλλαγή γενιάς». Ένας νέος και άφθαρτος πολιτικός λοιπόν, ο Νίκος Ανδρουλάκης, θέτει εαυτόν ως υποψήφιο, και με βάση αυτά που έχω ακούσει και έχει πει, έκρινα ότι πρέπει να τοποθετηθώ ανοικτά.

Με το σύνθημα «νέα γενιά» προσδοκάτε να αφήστε πίσω το παλιό σκηνικό που είχε διαμορφώσει το ΠΑΣΟΚ;

Αυτό που είδαμε τα τελευταία χρόνια, της κρίσης, είναι ότι σε επίπεδο διακυβέρνησης πέρασε σχεδόν όλο το φάσμα των πολιτικών αποχρώσεων. Οι μπλε, οι πράσινοι και οι κόκκινοι. Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ. Και τι διαπιστώνουμε; Ότι υπάρχει ένα πολιτικό κενό στο χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Εμείς λοιπόν τι λέμε, και τι λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης που εγώ στηρίζω ανοικτά. Λέει ότι όντως πρέπει να αφήσουμε πίσω τον κακό μας εαυτό. Όχι μόνο ως κόμμα, αλλά θα έλεγα γενικότερα ως Κοινωνία. Ελπίζουμε κάποια στιγμή να βγούμε απ’ αυτή την κρίση. Ωστόσο, αυτή θα πρέπει να μας διδάξει κάποια πράγματα. Δεν είναι μόνο οικονομική, Είναι και κρίση των θεσμών αλλά και των ίδιων των κομμάτων, και βεβαίως ηθικής.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκάθαρα είπε ότι αυτούς που πλήγωσαν την παράταξη και τον κόσμο που όλα αυτά τα χρόνια ψήφιζε ΠΑΣΟΚ, σχεδόν η μισή Ελλάδα, θα πρέπει να παραμείνουν στο παρελθόν. Δεν μπορούμε, εμείς η νέα γενιά, να φέρουμε βαρέως τις αμαρτίες του παρελθόντος. Είμαστε όμως πολιτικά όργανα, είμαστε άνθρωποι με απόψεις, με ιδέες, με προοπτική και τοποθετημένοι σε ένα συγκεκριμένο χώρο. Άρα, αυτός ο χώρος πάει να βρει μια καινούργια έκφραση, και πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό μπορεί να το δώσει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ένας νέος άνθρωπος ο οποίος ούτε έχει θητεύσει πουθενά, ούτε κάποια κομματική θέση κατέχει. Βρίσκεται, βέβαια, στην Ευρωβουλή. Μια πολύ σημαντική θέση, και τώρα φιλοδοξούμε ότι αν αναλάβει την ηγεσία του νέου πολιτικού φορέα, με βάση τις αρχές και τις αξίες που θα ψηφιστούν στο Ιδρυτικό Συνέδριο του κόμματος, θα πορευτεί στο μέλλον.

Στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα «πολιτικό σοκ» στην κοινωνία για να τραβήξουμε κυρίως τους νέους ανθρώπους. 400.000 νέοι άνθρωποι έχουν φύγει αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό. Επιστήμονες, γιατροί, μηχανικοί κι άλλες ειδικότητες. Όλους αυτούς μπορούμε, όσοι μείναμε πίσω κι έχουμε υποστεί βαριά την κρίση στο κορμί μας, να τους επαναπατρίσουμε. Να ‘ρθουν να δώσουν τα φώτα και τη δυναμική τους προκειμένου να ανορθώσουμε τη χώρα αυτή. Αυτό είναι το στοίχημα.

Όλους τους υποψήφιους τους σέβομαι και τους άκουσα στο debate. Δεν έχουμε τίποτα να μοιράσουμε, αλλά θεωρώ ότι ο Νίκος μπορεί να δώσει το κάτι διαφορετικό. Μετά από δύο χρόνια που είναι στο τιμόνι η Φώφη, νομίζω ότι η Δημοκρατική Παράταξη έχει πιάσει ταβάνι. Πιστεύω ότι ο Νίκος μπορεί να δώσει κάτι παραπάνω.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο σφάλμα του ΠΑΣΟΚ το οποίο και το οδήγησε στη συρρίκνωσή του και με ποιο τρόπο ευελπιστείτε να το ξανακάνετε δύναμη εξουσίας;

Το μεγαλύτερο λάθος που έκανε και νομίζω ότι ακόμη το κάνει, είναι ότι ανέλαβε μόνο του – χωρίς να έχει αυτό την ευθύνη – να στηρίξει το θέμα της κρίσης, παίρνοντας τα αρχικά επώδυνα για τη χώρα μέτρα. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ, παίζανε στις πλάτες του λαού την αντιμνημονιακή πολιτική απλά και μόνο για την κατάκτηση της εξουσίας. Και ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε και η ΝΔ ήρθε και τελικά όλοι ήρθαν στη γραμμή του ΠΑΣΟΚ. Βέβαια, το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει λάθη. Όχι μόνο στο κομμάτι της κρίσης αλλά και παλιότερα. Δηλαδή, πώς φτάσαμε σε διαφόρων τύπου σκάνδαλα; Πώς υπήρξαν άνθρωποι μέσα στο κόμμα που επωφελήθηκαν από κυβερνητικές θέσεις ή πολιτικούς στόχους εις βάρος του ελληνικού λαού; Αυτό είναι το κακό που πρέπει να μείνει πίσω. Κι αυτοί όλοι πρέπει να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Αυτό λοιπόν εμείς φιλοδοξούμε να κάνουμε, Αλλιώς δεν έχει νόημα να ασχολούμαστε. Είμαστε νέοι άνθρωποι, έχουμε παιδιά. Θέλουμε να αφήσουμε τη χώρα μας, την πατρίδα μας στα παιδιά μας καθαρή, για να μπορούν να έχουν προοπτική να ζήσουν και να μείνουν σε αυτήν. Το ΠΑΣΟΚ έκανε λάθη. Έχουμε κάνει πολλές φορές την αυτοκριτική μας και αυτή τη στιγμή ο κόσμος ο ίδιος κατάλαβε ότι εφόσον πέρασε όλο το πολιτικό φάσμα – ευτυχώς πλην της Χρυσής Αυγής – από την εξουσία της χώρας, ότι δεν έφταιγε τελικά το ΠΑΣΟΚ για όλα αυτά, αλλά γενικότερα η κρίση. Ερωτώ, το 2010 ήρθε η κρίση. Δεν μεσολάβησε τίποτα άλλο; Εύκολα απαντούν όλοι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Δεν είναι όμως έτσι ακριβώς. Δεν έχει μιλήσει κανένας τα τελευταία χρόνια τι συνέβη από το 2004 έως το 2009. Έχουν γίνει λάθη. Όταν κυβερνάς τη χώρα, βεβαίως θα κάνεις λάθη. Υπάρχουν όμως και τομές που γίνανε. Γι’ αυτό λέω ότι εμείς πρέπει να γίνουμε η γέφυρα που θα ενώσει τη γενιά των γονιών μας με αυτή των παιδιών μας.

Υλοποιήθηκαν στο παρελθόν κυβερνητικές συνεργασίες που αποδείχτηκαν καταστροφικές για το ΠΑΣΟΚ. Αν καταστεί ανάγκη μελλοντικά, θα επαναλαμβάνατε το εγχείρημα;

Το κυρίως λάθος του ΠΑΣΟΚ ήταν η συνεργασία με το ΛΑΟΣ. Σε μια τέτοια συγκυρία που η Χώρα βρίσκεται υπό κατάρρευση – και το διαπιστώσαμε αυτό όταν ο κ. Τσίπρας πήγε να παίξει τον αντιμνημονιακό και τελικά πήρε πιο επώδυνα μέτρα και χρέωσε και παραπάνω τη χώρα – έπρεπε να υπάρξει μια κυβέρνηση. Στο ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, ο λαός και κυρίως η λαϊκή βάση του κόμματος δεν συγχώρησε όχι τη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, όσο αυτή με το ΛΑΟΣ. Αυτός ήταν και ο λόγος που από το 44% συρρικνώθηκε στο 4%. Αυτό είναι το στοίχημα που εμείς έχουμε βάλει: να επαναφέρουμε τον κόσμο και να αναγεννήσουμε την κεντροαριστερή παράταξη.

Σε περίπτωση που ο κ. Ανδρουλάκης είναι ο νικητής των εσωκομματικών εκλογών και αρχηγός του νέου φορέα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, θα είσαστε υποψήφιος στις επόμενες Εθνικές Εκλογές;

Αλλαγή γενιάς σημαίνει αλλαγή νοοτροπίας. Ξέρετε με ενοχλεί και αισθητικά ότι ορισμένοι αυτοαναγορεύονται από τώρα υποψήφιοι ή και εν δυνάμει βουλευτές. Με ενοχλεί ότι ορισμένοι περιφέρονται και αρθρογραφούν με τους παλιούς «τίτλους» που τους κουβαλάνε ως αξίωμα. Επάγγελμα έχουν;

Η Ελλάδα έχει γεμίσει από Δια Βίου Ανεπάγγελτους οι οποίοι σταδιοδρομούν ως πολιτικοί. Πολιτευτής σου λέει. Η μισή Ελλάδα πολιτευτές έχει. Ήμουνα υποψήφιος το 2002 με το ΠΑΣΟΚ γιατί μου ζητήθηκε ώστε να κλείσει το ψηφοδέλτιο και έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα, και χρεώθηκα πράγματα για τα οποία δεν έφερα ουδεμία ευθύνη. Απλά πιστός στις αρχές και τις αξίες μου, στο κόμμα που έμαθα την πολιτική «στρατεύτηκα». Ξέρετε δεν είμαι περιφερόμενος της πολιτικής. Και βεβαίως δεν συνεχίζω να περιφέρω τον «τίτλο» του πολιτευτή. Η εποχή που η ενασχόληση με τα κοινά ενός κόμματος ήταν η επαγγελματική αποκατάσταση έχει παρέλθει αμετάκλητα. Ο τόπος και η προοδευτική παράταξη πλήρωσαν πολύ ακριβά αυτές τις καθεστωτικού τύπου νοοτροπίες. Να είστε όμως σίγουροι ότι η ίδια η κοινωνία όλους αυτούς τους εκφραστές τους απορρίπτει και τους βάζει στο περιθώριο, όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να κρατηθούν στην επιφάνεια. Είναι τα τελευταία σκιρτήματα όσον πολιτικά βρίσκονται στο τέλος.

Μιλάμε για ένα κόμμα θεσμό όπου οι αποφάσεις θα παίρνονται στα όργανα της βάσης και θα προκρίνονται οι πιο άξιοι κι όσοι κριθεί βάση της συγκυρίας ότι μπορούν να έχουν μεγαλύτερη εκλογική και κοινωνική απήχηση.

Άρα για να απαντήσω στο ερώτημα σας, έχω επάγγελμα και από το τεχνικό γραφείο μου ζούνε τρεις οικογένειες και προσπαθούμε – όπως όλος ο κόσμος – να ανταποκριθούμε στις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες. Αλλά είμαστε και ενεργοί πολίτες, κυρίως για τα παιδιά μας.

Η συμμετοχή στην Πολιτική δεν μπορεί να γίνεται για βιοποριστικούς λόγους. Στηρίζω τον

Νίκο Ανδρουλάκη διότι θέλει να εισάγει μια νέα υγιή κουλτούρα ενασχόλησης με τα κοινά. Μακάρι να έχουμε πληθώρα νέων ανθρώπων που θέλουν να προσφέρουν και θέλουν να κάνουν, και όχι εκείνων που θέλουν να γίνουν.

Η συμμετοχή των πολιτών, ό,τι κι αν ψηφίσουν, είναι το απαιτούμενο για να δημιουργήσουμε ξανά ένα χώρο και να εκφράσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που δεν εκφράζει ούτε η Δεξιά ούτε η κατ’ ευφημισμόν Αριστερά.