Παρέμβαση με επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για το ζήτημα της μη οριστικοποίησης των δρομολογίων των Κυκλάδων για την επερχόμενη τουριστική σεζόν, κατέθεσε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος, ο οποίος μίλησε στον «Λ» για τη σχετική του παρέμβαση.

«Το θέμα είναι ότι τις τελευταίες μέρες παίζεται ένα θέατρο του παραλόγου με τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια των Κυκλάδων, παρά το γεγονός ότι το ΣΑΣ έχει αποφασίσει γι αυτά ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο. Ωστόσο, ο αρμόδιος υπουργός κ. Πλακιωτάκης δεν έχει υπογράψει οριστικά τη σχετική απόφαση για να ισχύσουν αυτά τα δρομολόγια.

Όπως θα είδατε τις προηγούμενες ημέρες, υπήρξε μια διαμαρτυρία του Δημάρχου της Ανάφης σε σχέση με το πλοίο Thunder γιατί ανησυχούν αν τελικά θα μπει, όπως έχει αποφασιστεί από το ΣΑΣ, για τρεις φορές την εβδομάδα, όπως επίσης και τις ανακοινώσεις της εταιρείας Golden Ferries του κ. Στεφάνου, όπου εκεί ανησυχούν ακριβώς για το πότε και ποια ωράρια θα καθοριστούν για τα δρομολόγια.

Το ζήτημα βέβαια δεν έχει προκύψει για πρώτη φορά εφέτος, αλλά βάσει του ισχύοντος νόμου, θα πρέπει τα τακτικά δρομολόγια να δηλώνονται από τις συγκεκριμένες εταιρείες (η διαθεσιμότητά τους και τα νησιά προσέγγισης) και μετά την έγκριση από το ΣΑΣ να υπογράφεται η σχετική απόφαση από τον υπουργό.

Αυτή τη στιγμή, θεωρητικά υπάρχει μία έγκριση του Υπουργού απέναντι σε κάποια δρομολόγια, όμως – απ’ ότι ισχυρίζεται και η εταιρεία Golden Ferries – δεν έχουν προσδιοριστεί συγκεκριμένα, καθώς και τα ωράριά τους.

Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο προφανώς έχει να κάνει με την αναποφασιστικότητα του Υπουργείου να εγκρίνει τα τελικά δρομολόγια και αυτή οφείλεται προφανώς στις πιέσεις που δέχεται από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, με αποτέλεσμα ο Υπουργός να κάνει περίπου τον «τροχονόμο», δηλαδή να μην καθορίζει αυτό που πρέπει να καθοριστεί, έτσι ώστε και οι νησιώτες αλλά και οι τουρίστες, που θέλουν να επισκεφτούν τα νησιά, να ξέρουν εκ των προτέρων τα ωράρια και το πρόγραμμα των δρομολογίων.

Εμείς, λοιπόν, κάναμε μια σχετική ερώτηση με τον συνάδελφο, τον κ. Σαντορινιό, και ζητάμε να διευκρινιστούν αυτά τα ζητήματα βάσει των αποφάσεων του ΣΑΣ και βάσει του νόμου 2932 που επιτάσσει την υπογραφή από πλευράς του υπουργού αυτών των αποφάσεων.
Καταλαβαίνετε, όμως, ότι όλα αυτά δημιουργούν μια μεγάλη αναστάτωση στις Κυκλάδες για την επόμενη τουριστική περίοδο