Μια μοναδική οπτικοακουστική εμπειρία βίωσαν όλοι όσοι, χθες βράδυ,  παρακολούθησαν το project: “Gravity Hill Sound+Image” με τους Jem Cohen, Γιώργο Ξυλούρη, Τζέις Κλέιτον (DJ Rupture), με φόντο το μαγευτικό τοπίο του Ταρσανά της Σύρου και το λαμπερό φεγγάρι του Ιούλη.
Η δράση αυτή ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF), το οποίο συνεχίζει τις εκδηλώσεις του για τις επόμενες τέσσερις ημέρες με προβολές, περφόρμανς και εργαστήρια σε όλο τον νησί της Σύρου και ειδικότερα,  με μια νύχτα κινηματογραφικού και ηχητικού υπερκορεσμού στον Πολιτιστικό Χώρο (πρώην Λατομείο) «Μάνος Ελευθερίου, με Ντράιβ-ιν στην Ντελαγκράτσια , με  συναυλίες και πάρτι στη Παραλία Κόμητο, και τέλος με  προβολή ταινιών στην Άνω Σύρο.

Το ασπρόμαυρο πρότζεκτ Gravity Hill Sound+Image του σκηνοθέτη, φωτογράφου και πολυμεσικού καλλιτέχνη Τζεμ Κόεν, ντυμένο με τις  αυτοσχεδιαστικές μουσικές συνθέσεις του Γιώργου Ξυλούρη και του Τζέις Κλέιτον, σε συνδυασμό με το ονειρικό φόντο του καλοκαιρινού Ταρσανά ταξίδεψε νοερά τους παρισταμένους σε εποχές και μέρη αλλοτινά.

«Το σόου που θα παρακολουθήσουμε είναι μέρος μιας μεγαλύτερης σειράς, ενός ευρύτερου πειράματος, με το όνομα “ομπρέλλα   Gravity Hill”», είπε κατά την διάρκεια του χαιρετισμού του ο Jem Cohen, προσθέτοντας: «Στο πλαίσιο αυτό προσπαθεί να φέρει κοντά διάφορους μουσικούς και καλλιτέχνες, πειραματιζόμενους στο πως η εικόνα και ο ήχος συνδιαλέγονται. Μόνταρα αυτό το υλικό αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη βραδιά, οπότε δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ ξανά στο παρελθόν υπό αυτή τη μορφή». Προσπαθώντας δε να ξορκίσει τον άνεμο που έκανε αισθητή την  παρουσία του, απευθύνθηκε στον θεό Αίολο, λέγοντας: «Τον αγαπάμε. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι. Αν όμως θέλει να ξεκουραστεί για τις επόμενες δύο ώρες.. ελεύθερα».

Η εναλλαγή των ασπρόμαυρων πλάνων γινόταν με καταιγιστικούς ρυθμούς, και αξιοσημείωτο είναι ότι αποκτούσαν άλλη διάσταση καθώς τόσο ο Γιώργος  Γιώργος Ξυλούρης όσο  και ο Τζέις Κλέιτον ανέπτυσσαν την μουσική επένδυση  αντλώντας έμπνευση από τον χώρο, τον καιρό, τους ήχους και το φως του περιβάλλοντος και του κόσμου, καθ’ όσον αυτές αναπτύσσονταν στην  γιγαντοοθόνη.

Πραγματικά μια μοναδική εμπειρία.