Μια ιδιαίτερα αξιόλογη προσπάθεια,  η οποία ενδεχομένως θα συμβάλει και στην τόνωση του τουριστικού προϊόντος της Σύρου, βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Σύρου.

Πρόκειται για το πρόγραμμα : «Μια νέα αρχή στα «ΕΠΑΛ»  το οποίο ξεκίνησε δοκιμαστικά το Υπουργείο Παιδείας, στο οποίο συμμετέχουν  τα 320 από τα 400 ΕΠΑΛ πανελλαδικά, μεταξύ των οποίων και αυτό της Σύρου.

Στόχος του project, το οποίο υλοποιεί ομάδα του Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου Σύρου, σύμφωνα με δηλώσεις του  καθηγητή φυσικής Θανάση Ζορμπά είναι η ποιοτική αναβάθμιση του ενυδρείου στο Κίνι προκειμένου αυτό να αποτελέσει πόλο έλξης ντόπιων και ξένων επισκεπτών και ιδίων μαθητών που επιλέγουν το νησί μας για σχολικό τουρισμό.

«Είχαμε τρεις μαθητές της πρώτης Λυκείου και έναν από την Δευτέρα που συμμετείχαν ενεργά σε αυτό το εγχείρημα, ενώ βοήθησαν και αρκετοί εθελοντές μαθητές σε επίπεδο φωτογράφισης, όπως ο Σταύρος Κάρτας, αλλά και καθηγητές που βοήθησαν στις ηχογραφήσεις, όπως η κα Αργυροπούλου Αναστασία, η κα Σταθοπούλου Μπέσσυ, η κα Χατζηνικολάου Δέσποινα» λέει, υπογραμμίζοντας ότι δίχως τη σημαντική βοήθεια του  διευθυντή του  Βιομηχανικού Μουσείου κ. Αχιλλέα Δημητρόπουλου, ο οποίος είχε και την επιστημονική επιμέλεια, τίποτα δεν θα είχε υλοποιηθεί.

Θανάσης Ζορμπάς

Τι ήταν αυτό που άναψε όμως  την σπίθα προκειμένου η ομάδα να καταπιαστεί με αυτό το αντικείμενο εργασίας;   «Η αρχική ιδέα είχε ξεκινήσει από μια σχολική επίσκεψη πριν κάποια χρόνια στον θαλασσόκοσμο στο ενυδρείο  του Ηρακλείου το οποίο διαθέτει  60 δεξαμενές και 2000 είδη. Σκεφτήκαμε τότε  ότι θα μπορούσαμε, σε ένα μικρότερο βαθμό, να αντιγράψουμε κάποιες καινοτόμες ιδέες, όπως ήταν το θέμα της ακουστικής ξενάγησης. Το ενυδρείο στη περιοχή  Κίνι Σύρου διαθέτει  κάποια είδη τα οποία δεν είναι  διόλου αμελητέα. Το καλοκαίρι φτάνουν σε έναν αριθμό που αγγίζει τα 30-40 είδη ψαριών και ο χώρος είναι πολύ όμορφα στημένος εσωτερικά. Ωστόσο υπήρχαν στοιχεία παραμελημένα  τα οποία θα μπορούσαν να αναδειχθούν καλύτερα. Από κει ξεκινήσαμε την ιδέα, αγαπώντας τον τόπο μας, να τον αναδείξουμε καλύτερα και στο κοινό της Σύρου αλλά και ευρύτερα στους τουρίστες και τους επισκέπτες».

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του  η τελική φάση εργασίας τους έχει σχεδόν ολοκληρωθεί: «Το υλικό από τα βίντεο τα οποία μπορούν να γίνουν ακουστικές ξεναγήσεις, είναι στο 80% ολοκληρωμένο, και έχει ανέβει ήδη σε απόρρητη μέχρι στιγμής μορφή στο you tube» λέει, προβαίνοντας παράλληλα σε μια σύντομη παρουσίαση  του τρόπου με τον οποίο περισυνέλεξαν και επεξεργάστηκαν  το όλο υλικό: «Ξεκινήσαμε αρχικά με τα παιδιά τη συλλογή πληροφοριών από διάφορες πηγές, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός αυτές να έχουν την μέγιστη επιστημονική ακρίβεια. Επακολούθησε το στάδιο του ελέγχου.  Όλα αυτά μπήκαν σε μια συγκεκριμένη φόρμα και άρχισαν να ηχογραφούνται. Παράλληλα, με μια υποβρύχια κάμερα,  την  οποία αποκτήσαμε με τον εξοπλισμό του προγράμματος, τραβήξαμε φωτογραφίες και βίντεο των ψαριών τα οποία και ενσωματώσαμε στις ηχογραφήσεις. Έτσι φτιάχτηκαν τα τελικά βίντεο που έχουν ανέβει αυτή τη στιγμή στο  you tube. Με τις διευθύνσεις  url που υπάρχουν εκεί, φτιάχτηκαν κωδικοί αναγνώρισης σκάνερ συσκευών και παράλληλα με τους ίδιους κωδικούς φτιάχτηκαν καρτέλες των ψαριών με βασικές πληροφορίες σε τέσσερις γλώσσες.  Σκανάροντας λοιπόν ο επισκέπτης με το κινητό του τον κωδικό θα μπορεί να δει όλες τις πληροφορίες μέσω ενός σύντομου βίντεο, στην  οθόνη του κινητού του» .

Ενθουσιασμένοι εμφανίστηκαν και δύο από τους μαθητές που συνέβαλαν καθοριστικά στη επιτυχή έκβαση του όλου project, εκφράζοντας την βεβαιότητά τους ότι αυτό θα συμβάλει  περεταίρω στην τουριστική  ανάπτυξη της Σύρου:

Γιάννης Μαριάνος (Δημιούργησε παρουσίαση σε power point, συνέδραμε στην κατασκευή των κωδικών και στην τελειοποίηση των ψηφιακών εφαρμογών).

«Όλο το project είναι φοβερό. Είναι εξαιρετικό, και για το νησί αλλά και για εμάς που αντλήσαμε περισσότερες πληροφορίες. Μάθαμε πράγματα τα οποία δεν γνωρίζαμε και έννοιες τις οποίες δεν είχαμε καν ιδέα ότι υπάρχουν. Πιστεύω να διαρκέσει όλο αυτό και να αναδείξει περισσότερο τη Σύρο και κατ’ επέκταση το ενυδρείο της.   Η εμπειρία από την επίσκεψη στο Ηράκλειο ήταν απίστευτη. Αφιερώσαμε αρκετές ώρες, όμως και οι πληροφορίες που αντλήσαμε ήταν ακόμη περισσότερες».

Βασίλης Αρβανίτης (Βοήθησε στη συλλογή πληροφοριών)

«Μέχρι το Μάιο είχαμε συγκεντρώσει τόσες πολλές πληροφορίες που είπαμε στοπ, δεν γίνεται να ενσωματώσουμε κι άλλες. Πιστεύω ότι η προσπάθεια αυτή θα βοηθήσει και τουριστικά το νησί».

Συνεχίζοντας, ο κ. Ζορμπάς τονίζει ότι τα είδη του ενυδρείου μπορούν να αυξηθούν ή να σταθεροποιηθούν με δύο τρόπους: «Ο ένας, ο πλέον απαραίτητος και οργανωμένος που απαιτείται είναι να βελτιωθούν οι τρόποι συντήρησης των ψαριών» λέει και συνεχίζει εστιάζοντας στα υφιστάμενα προβλήματα:. «Υπάρχει θέμα  με τις θερμοκρασίες στις δεξαμενές, ζήτημα  με τις υγρασίες σε τμήματα των εγκαταστάσεων, πρόβλημα αναφορικά με τις μολύνσεις στα ψάρια που απορρέει από τον καθαρισμό των δεξαμενών. Αρκεί να σας πω ότι ακόμη και να βουτήξεις μια κάμερα από δεξαμενή σε δεξαμενή πρέπει να προηγείται απολύμανση  της προκειμένου να μην μεταφέρονται βακτήρια. Το μεγαλύτερο ωστόσο πρόβλημα είναι η διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας. Μας έχουν πει ότι η θερμοκρασία στο νερό τον Αύγουστο μπορεί να φτάσει και στους 28 βαθμούς. Οπότε το γεγονός ότι επιβιώνουν τα ψάρια στο ενυδρείο είναι ένας μικρός άθλος. Το πρώτο ζητούμενο λοιπόν είναι να καταφέρουμε να διατηρήσουμε τα είδη που υπάρχουν. Ένα δεύτερο, μέχρι να ολοκληρωθεί το βήμα αυτό, θα ήταν πολύ χρήσιμη η συνεισφορά των επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων  κάποιο ψάρι που δεν υπάρχει στο ενυδρείο, κατόπιν συνεννόησης να το παραχωρούν για να μπει σε κάποια δεξαμενή».

Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους το εγχείρημα αγκαλιάστηκε από όλους τους υποψηφίους και ναν δημοτικούς συμβούλους οι οποίο και δήλωσαν αρωγοί στην προσπάθεια που καταβάλλεται, εκφράζοντας την ευχή να αγκαλιαστεί το ίδιο θερμά και από την Περιφέρεια  Ν. Αιγαίου. Όσον αφορά  την Α/θμια και η Β/μια Διεύθυνση Εκπαίδευσης είπε ότι ακόμη δεν ενημερωθεί επίσημα: «Ανεπίσημα μόνο έχουν γίνει συζητήσεις. Περιμένουμε πρώτα να ολοκληρωθεί το έργο, να κάνουμε επίσημη παρουσίαση στο ενυδρείο στο Κίνι, να δοθεί η απαραίτητη προβολή, και καλώς εχόντων των πραγμάτων του χρόνου οι εκπαιδευτικές επισκέψεις στο νησί να είναι πιο οργανωμένες» .

Πρόθεση όλης της ομάδας που ασχολήθηκε με το project είναι να «υιοθετήσει» το πρόγραμμα παρακολουθώντας από κοντά την μελλοντική του εξέλιξη: «Δεν θέλουμε να είναι ένα έργο που το δίνουμε στο Δήμο  και μετά να το αφήσουμε εγκαταλελειμμένο. Θέλουμε να το συνεχίσουμε. Ήδη υπάρχει ένας σχεδιασμός και σκέψεις για του χρόνου, έτσι ώστε  συνεχιστεί το πρόγραμμα και να διανθιστεί με δράσεις όπως, κουίζ, παιχνίδια για τα δημοτικά σχολεία, καταγραφή ενδεχομένως και άλλων ειδών που υπάρχουν στο ενυδρείο όπως, κοχύλια, κοράλλια, κ.α. και φυσικά να γίνουν βελτιώσεις στο υπάρχον υλικό.

Όσον αφορά την ακουστική ξενάγηση, σε πρώτη φάση ολοκληρώνεται το έργο στα Ελληνικά. Οιοσδήποτε μπορεί να βοηθήσει στη μετάφραση των κειμένων, το συντομότερο δυνατόν, στα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Ιταλικά ενδεχόμενα και Ρώσικα παρακαλούμε να το κάνει προκειμένου να συμπληρωθούν οι ηχογραφήσεις, ευελπιστώντας ότι θα προλάβουμε την τρέχουσα καλοκαιρινή περίοδο».

Κλείνοντας ευχαριστεί δημόσια τον Όμιλο  Φουσκωτών Σκαφών Σύρου για την κάλυψη της πολυδάπανης επίσκεψής τους στο ενυδρείο του Ηρακλείου .και τη μεσολάβησή του στο να δουν πράγματα που δεν βλέπουν οι συνήθεις επισκέπτες: «Είδαμε αυτά που δεν βλέπουν οι επισκέπτες και από κει πήραμε και τις πληροφορίες για το  πως δουλεύουν οι καραντίνες και πως γίνεται η διαιώνιση των ειδών. Τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να ταΐσουν ψάρια, να δουν το διατροφικό τους πρόγραμμα, αλλά και όλα αυτά τα πράγματα που δεν μπορούσε να δει κάποιος επισκέπτης . Ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα αυτό που εμείς δεν είχαμε την οικονομική δυνατότητα να το καλύψουμε» κατέληξε.