Το δεύτερο βιβλίο του συριανού εκδότη και συγγραφέα Νίκου Δενδρινού με τίτλο «Οι γενναίοι της Ελευσίνας» παρουσιάστηκε από τον Σύλλογο  Μικρασιατών Ερμούπολης, στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης, το βράδυ της περασμένης Κυριακής.

Σ’ αυτό γίνεται αναφορά, με γλαφυρό και πρωτίστως δημοσιογραφικό τρόπο, στον τρόπο ζωής στην Ελευσίνα τη δεκαετία του 1950  μέσω των αναμνήσεων ενός παιδιού από τη ζωή του στην πόλη οι οποίες  έγιναν εικόνες που χαράχτηκαν βαθιά στο νου και την καρδιά του. Έτσι, μέσα από τις σελίδες του εν μέρει βιωματικού αυτού βιβλίου γίνεται μια πηγαία αναπόληση της ζωής στην Ελευσίνα κάποια χρόνια πριν.

Πως όμως ο κ. Δενδρινός αποφάσισε να φτάσει στην έκδοση ενός τέτοιου πονήματος;

Την απάντηση την έδωσε με τον πλέον γλαφυρό τρόπο ο ίδιος κατά την  διάρκεια της παρουσίασης: «Όπως ίσως γνωρίζετε, είναι ένα μυθιστόρημα που βασίζεται σε εικόνες και βιώματα της εποχής που σαν παιδί 10 έως 15 χρόνων έζησα στην Κάτω Ελευσίνα κοντά στη θάλασσα και δίπλα στα Αρχαία.

Χρόνια, αποφασιστικής σημασίας, για μένα σε μια κρίσιμη περίοδο της ζωής μου που τα κουβαλώ πάντα μέσα μου.

Χρόνια που με σημάδεψαν βαθειά και στα οποία χρωστάω πολλά όπως θα διαπιστώσετε όσοι διαβάσετε τους «Γενναίους».

Το βιβλίο λοιπόν πραγματεύεται την ζωή στην Ελευσίνα, στην κρισιμότερη για την πατρίδα μας μεταπολεμική δεκαετία του 20ου αιώνα, του 1950, μετά τον Πόλεμο την Κατοχή και τον Εμφύλιο.

Τότε που σύμφωνα και με την γνωστή έκθεση ή μνημόνιο Πόρτερ, που ήταν επικεφαλής για την Αμερικανική βοήθεια στην Ελλάδα : έλεγε μεταξύ των άλλων «Σε ολόκληρη τη χώρα κυριαρχεί μια γκρίζα ανυπεράσπιστη και βαθειά έλλειψη πίστης για το μέλλον. Οι Έλληνες έχουν παραλύσει από την αβεβαιότητα και τον φόβο»

Γράφοντας λοιπόν τις σελίδες του βιβλίου έβλεπα σαν φόντο την Ελλάδα της φτώχειας, της ξενοδουλείας, των οικονομικών – κοινωνικών και πολιτικών προβλημάτων.

Μπροστά μου ήταν απλωμένο το σκηνικό της Ελευσίνας μας.

Η γειτονιά μας, τα Αρχαία, τα εργοστάσια, η θάλασσα.

Θέλησα να διηγηθώ την ιστορία μου με ήρωες καθημερινά πρόσωπα, πραγματικά ή φανταστικά και να περιγράψω συναισθήματα και καταστάσεις.

Τα ερεθίσματα πολλά. Το περιβάλλον, η Ιστορία, οι αλάνες και τα παιχνίδια, το ποδόσφαιρο, τα κοινωνικά προβλήματα, οι διακρίσεις, ο φόβος, οι διώξεις, η βιοπάλη, οι πολιτικές καταστάσεις, η προσφυγιά, ο εφηβικός έρωτας και πάνω από όλα ο διαρκής αγώνας από μικρούς και μεγάλους για μια καλύτερη ζωή».

Ο Σύλλογος Μικρασιατών Ερμούπολης παρουσιάζει στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σύρου Ερμούπολης το βιβλίο «Οι γενναίοι της Ελευσίνας». Αποσπάσματα διαβάζουν οι: Λίτσα Μάνη – Παππά, Παναγιώτης Λίτσας, Ματίνα Ψάλτη και Μιχάλης Ζουλουφός υπό τη μουσική της Γεωργίας Λίτσα.

Geplaatst door Logotypos.gr op Zondag 14 april 2019

Στο ερώτημα τι εννοεί με τη λέξη «Γενναίοι» του τίτλου, ή απάντησή του αβίαστη και αυθόρμητη: «Γενναίος είναι αυτός που τον χαρακτηρίζει το θάρρος. Είναι ένας άνθρωπος ξεχωριστός, θαρραλέος και τολμηρός. Πιστεύω βαθειά ότι οι Ελευσίνιοι, έχουν ξεχωριστό DNA. Γιατί δούλεψαν, πάλεψαν διαχρονικά για τον τόπο τους, πίστεψαν στα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα του αγώνα τους».

Αποσπάσματα του βιβλίου ανέγνωσαν με μοναδικό τρόπο οι : Παναγιώτης Λίτσας, Ματίνα Ψάλτη και Μιχάλης Ζουλουφός ενόσο  η Λίτσα Μάνη – Παππά επιχειρούσε με καίριες επισημάνσεις της να εισαγάγει τους παρισταμένους στο πνεύμα του συγγραφέα. Τον κεντρικό συντονισμό είχε η Μόνικα Δενδρινού ενώ καθοριστική ήταν η μουσική συμβολή της μουσικού Γεωργίας Λίτσα.