Την προπερασμένη Κυριακή, στα πλαίσιο της δράσης «ΒΗΜΑΤΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ», και σε συνεργασία με το πρώτο Πρότυπο Εθελοντικό Κέντρο Α.Μ.Ε.Α. Κυκλάδων,  με  έδρα την Νάουσα Πάρου, πραγματοποιήθηκε – σε ένα πραγματικά πολύ ζεστό περιβάλλον – ανοικτή συζήτηση με τα μέλη του Σωματείου που ταξίδεψαν στο γειτονικό νησί και τους εκεί παρευρισκόμενους.

της Άννας – Μαρίας Φωσκόλου

Αρχικά, ο πρόεδρος της «Αρωγής» Νίκος Βαρθαλίτης, αφού ευχαρίστησε την  πρόεδρο του Πρότυπου Κέντρου Άννα Πολυκανδριώτη, η οποία εξαρχής ήταν θετική για την πραγματοποίηση της συνάντησης αυτής, την αντιπρόεδρο Βάσω Χασούρη και τις κ. Ξαγοράρη Χαρά, Γιαναρά Ζωή για την ζεστή υποδοχή που τους επεφύλαξαν, έκανε αναφορά για την ύπαρξη του Σωματείου «Αρωγή», μιας και η Πάρος αποτελεί το πρώτο νησί – σταθμό στα πλαίσια της εξωστρέφειας της «Αρωγής» στις Κυκλάδες.

Ο κ. Βαρθαλίτης τόνισε ιδιαίτερα πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της οικογένειας στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του ατόμου που αντιμετωπίζει πρόβλημα με την όρασή του και κατ επέκταση στην αποδοχή του από το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Στη συνέχεια, η αντιπρόεδρος της «Αρωγής» Άννα – Μαρία Φωσκόλου ανέφερε τις δράσεις ευαισθητοποίησης που έχουν πραγματοποιηθεί στη Σύρο, όπως είναι ο βιωματικός περίπατος στους δρόμους της Ερμούπολης με τα μάτια κλειστά και η ενημέρωση για τους σκύλους – οδηγούς των ατόμων με οπτική αναπηρία. Επίσης,  έδωσε πληροφορίες για τα τεχνικά βοηθήματα και τις εφαρμογές που υπάρχουν σε υπολογιστή και κινητό, που μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητά των ατόμων με οπτική αναπηρία.

Σε συνεργασία με το αρωγό μέλος Άννα Πρίντεζη, ανέλυσαν τους τρόπους συμπεριφοράς απέναντι στα άτομα με πρόβλημα όρασης στον δρόμο και στις κοινωνικές δραστηριότητες, όπως επίσης και τους τρόπους σωστής συνοδείας των ατόμων αυτών.

Επειδή ο προσβάσιμος τουρισμός είναι ένας από τους μελλοντικούς στόχους του Σωματείου, για τον λόγο αυτό έγινε αναφορά για τη συνεργασία Σύρου-Κύπρου, στο πλαίσιο επιδοτούμενου προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση (εν αναμονή της έγκρισής του), ώστε να τοποθετηθεί ο απαραίτητος εξοπλισμός σε επιλεγμένες παραλίες  που θα προσφέρει ασφαλείς διακοπές σε ένα μεγάλο εν δυνάμει αριθμό  επισκεπτών των νησιών.

Ακολούθως, τον λόγο έλαβε το αρωγό μέλος Αγνή Βαρθαλίτου, ενημερώνοντας για την επικείμενη ημερίδα που πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τους οφθαλμιάτρους των δύο νησιών, ενώ ήταν πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι ο κ. Μπαρμπαρής Κωνσταντίνος, χειρούργος οφθαλμίατρος, δεσμεύτηκε να ενημερώσει τους ασθενείς του σχετικά με την ύπαρξη του Σωματείου, ευελπιστώντας ότι το παράδειγμά του θα το ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι οφθαλμίατροι των δύο νησιών.
Πολύ σημαντική, επίσης, ήταν και η συμμετοχή των εθελοντών Αθηνάς Χειμαριού (δραστηριοποιείται στον χώρο της Τέχνης-Πολιτισμού-Εθελοντισμού-Τουρισμού), η οποία φιλοτέχνησε την αφίσα της δράσης, και του Νικόλα Κονταράτου, ιδρυτή της Μ.Κ.Ο www. LAVEyou.com, ο οποίος έκανε πολύ σημαντικές τοποθετήσεις που βοήθησαν στην εξέλιξη της συζήτησης. Και οι δύο τους, άλλωστε, θα αποτελέσουν τους βασικούς συνεργάτες για τις δράσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο μέλλον στο νησί της Πάρου.

Όπως τόνισαν τα μέλη της αποστολής του Σωματείου «Αρωγής», το πρώτο βήμα έγινε και υπάρχει η θέληση να ακολουθήσουν κι άλλα ακόμα που θα τους οδηγήσουν πιο κοντά στην ανεξαρτησία τους. Τα νησιά, λοιπόν, απέκτησαν έναν συνδετικό κρίκο και ο κάθε ένας θα σταθεί κοντά σε όλους όσους χρειάζονται την «ΑΡΩΓΗ».

Για άμεση επικοινωνία με το Σωματείο, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο facebook : ΑΡΩΓΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΡΑΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ» και στο e-mail: [email protected].