Μια πολύ όμορφη και συνάμα συγκινητική εικόνα αντίκριζε κανείς την περασμένη Παρασκευή  στην πλατεία Μιαούλη, ξέχειλη από χρώμα, αισιοδοξία και πάνω απ’ όλα αστείρευτη θέληση για μια καλύτερη ζωή.

Ο λόγος για την ολοήμερη έκθεση έργων μαθητών των Εργαστηρίων  Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ) , τα έσοδα της οποίας στο μεγαλύτερο μέρος τους χρησιμοποιούνται για την προμήθεια αναγκαίων υλικών για τον εξοπλισμό των εργαστηρίων.

Μιλώντας στο «Λ» ο υπεύθυνος του εργαστηρίου χειροτεχνίας κ Νίκος Αναγνωστόπουλος, τόνισε μεταξύ άλλων: «Τα παζάρι αυτό το κάνουμε κάθε χρόνο, την ίδια εποχή, και διαθέτουμε προς πώληση  ότι έχουμε δημιουργήσει  όλο το χρόνο με τα παιδιά στα δύο εργαστήρια  του σχολείου, το χειροτεχνίας και το φυτικής παραγωγής. Στο παζάρι αυτό παρουσιάζουμε την δουλειά των παιδιών και ταυτόχρονα βγαίνουμε προς τα έξω στην κοινωνία ως σχολείο.  Υπάρχει αρκετή ανταπόκριση από τον κόσμο και τα παιδιά νιώθουν ικανοποίηση που βλέπουν την προσπάθειά τους να αμείβεται.  Πέρσι το παζάρι είχε διαρκέσει δύο ημέρες, φέτος ήταν μόνο μια, από το πρωί έως το βράδυ».

Στους πάγκους με τα έργα των παιδιών φιλοξενούνταν η ίδια η Ελπίδα. Άλλοτε είχε τη μορφή ενός πολύχρωμου μενταγιόν, άλλοτε μιας ζωγραφιάς και  ενίοτε ενός ζωγραφισμένου κοχυλιού ή ενός όμορφα φροντισμένου φυτού από το εργαστήρι φυσικής. Η προσμονή των παιδιών και η λάμψη  στο βλέμμα τους κάθε φορά που πουλιόταν κάτι, θαρρείς ότι τα όπλιζε με το αναγκαίο πείσμα και τη δύναμη να διεκδικήσουν τη δική τους θέση στη ζωή, ως ισότιμα μέλη της και όχι ως άτομα με ιδιαιτερότητες.

«Τα χρήματα που συγκεντρώνουμε καλύπτουν τις ανάγκες των εργαστηρίων. Δηλαδή ξαναπαίρνουμε υλικά πάλι για την επόμενη χρονιά, αλλά καλύπτουν επίσης τις ανάγκες των εκδρομών των παιδιών καθώς το κόστος των εξόδων για φαγητό και άλλες κοινωνικές δραστηριότητες» τόνισε καταλήγοντας ο κ. Αναγνωστόπουλος,.

Και φυσικά χρέος όλης της κοινωνίας, είναι η ουσιαστική στήριξη τέτοιων δράσεων.