Η σημειολογία του φετινού εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου καθίσταται από τις πλέον επίκαιρες των τελευταίων ετών  δεδομένου ότι η Χώρα βάλλεται πανταχόθεν με απρόβλεπτες εξελίξεις,   δεδομένου ότι  παραδοσιακοί της Σύμμαχοι εμφανίζονται απρόθυμοι – για τις δικές του σκοπιμότητες και επιδιώξεις ο καθένας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου – να σταθούν στο πλευρό της.

Η παρουσία εκπροσώπων των πολιτικών, στρατιωτικών και θρησκευτικών αρχών αλλά και απλού κόσμου στην επίσημη Δοξολογία που τελέστηκε, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου,  χοροστατούντος του Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β,  υπήρξε μαζική.

Έπειτα από μια σύντομη ανασκόπηση των δραματικών γεγονότων που ακολούθησαν το ιστορικό ΟΧΙ του Μεταξά στον αξίωση του Μουσολίνι ή χώρα μας να παραδώσει γη και ύδωρ, η εκπαιδευτικός της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ελισάβετ Αποστολίδου – κατά την διάρκεια της εκφώνησης του Πανηγυρικού της Ημέρας (μετά το πέρας της Δοξολογίας, εντός του Ι.Ν.), υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι στο διάβα της μακραίωνης ιστορίας μας, διδαχτήκαμε να αγωνιζόμαστε για τα ιδανικά μας, και να συμπαραστεκόμαστε σ’ αυτούς που βιώνουν την αδικία.

Δείτε το βίντεο του Πανηγυρικού της Ημέρας και της απαγγελίας του Εθνικού Ύμνου εντός του Ι.Ν.:

ΣΥΡΟΣ 28η Οκτωβρίου – Ο πανηγυρικός της Εθνικής Επετείου, από την εκπαιδευτικό Ελισάβετ Αποστολίδου

Geplaatst door Logotypos.gr op Maandag 28 oktober 2019

Κορυφαία στιγμή αποτέλεσε η απαγγελία, εντός του Ι. Ναού του Εθνικού μας Ύμνου, από σύσσωμο το εκκλησίασμα , με τις καρδιές  των παρισταμένων να πάλλονται από αγαλλίαση. «Ζήτω η Ελλάδα», φώναξε ο Σεβασμιώτατος, με τους πιστούς  να σπεύδουν να ανταποδώσουν το κέλευσμα.

Δείτε το βίντεο με την Επιμνημόσυνη Δέηση και τις καταθέσεις στεφάνων:

ΣΥΡΟΣ 28η Οκτωβρίου – Κατάθεση στεφάνων στο Εθνικό Ηρώο

Geplaatst door Logotypos.gr op Maandag 28 oktober 2019

Η ατμόσφαιρα κατά την διάρκεια της Επιμνημόσυνης Δέησης στο Εθνικό Ηρώο της πόλης ήταν κατανυκτική, με τους εκπροσώπους πολιτικών, κομματικών και κοινωνικών φορέων να αποτίνουν φόρο τιμής στους πεσόντες με την κατάθεση στεφάνων.

Δείτε το βίντεο με την παρέλαση στην πλατεία Μιαούλη:

ΣΥΡΟΣ 28η Οκτωβρίου – Η παρέλαση

Geplaatst door Logotypos.gr op Maandag 28 oktober 2019

Λίγη ώρα αργότερα στην πλατεία Μιαούλη,  με μπροστάρη την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Σύρου Ερμούπολης, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας,με τη σημαία του Συλλόγου Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, που ο τελευταίος Πρόεδρός του Μαρίνος Ρηγούτσος  παρέδωσε ως παρακαταθήκη στην Ιερά Μητρόπολη Σύρου να προπορεύεται: “Το κειμήλιο αυτό διαφυλάσσεται στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου και κάθε χώρο παρελαύνει από τους νέους και νέες του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου” τόνισε η εκφωνήτρια της  Παρέλασης Κατερίνα Σιγάλα, προσθέτοντας: “Με πρωτοβουλία του Δ.Σ. του Λυκείου, σημαιοφόρος σήμερα είναι ο εγγονός του τελευταίου φαροφύλακα, ο οποίος με την εισβολή των κατακτητών, διέσωσε την ελληνική σημαία, μεταφέροντάς την κολυμπώντας από τη νησίδα του φάρου μέχρι τις ακτές της Σύρου. Η Σημαία του φάρου σήμερα φυλάσσεται στο Μουσείο Ιστορίας του Πολεμικού μας Ναυτικού”. Το στρατιωτικό άγημα διέσχισε τελευταίο την πλατεία καταχειροκροτούμενο από τον κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από το ένοπλο πεζοπόρο τμήμα του Τάγματος Εθνοφυλακής Ερμούπολης, παρέλασε το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, ο Σύλλογος  Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου, ο Σύλλογος  Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου «Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρητών Σύρου, η μαθητιώσα νεολαία του νησιού, ο Ναυτικός Όμιλος  Σύρου, ο  Αθλητικός  Σύλλογος Tae Kwon Do Ερμούπολης,  το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, και σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου.

Με το πέρας της παρέλασης, χορευτικές ομάδες του Λυκείου των Ελληνίδων Σύρου παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς.

ΣΥΡΟΣ 28η Οκτωβρίου χοροί από το ΛΕΣ

Geplaatst door Logotypos.gr op Maandag 28 oktober 2019

Ακολουθούν φωτογραφίες από τα παραπάνω δρώμενα.

Περισσότερες φωτογραφίες στα άλμπουμ που θα αναρτηθούν σε λίγο…