Μια υπέροχη μουσική βραδιά με φόντο τον μαγευτικό όρμο του Μέγα Γιαλού διοργάνωσε- στο πλαίσιο του 3ου Σεμιναρίου Παραδοσιακής Μουσικής στη Σύρο – ο Σύλλογος Μικρασιατών Ερμούπολης σε συνεργασία με την ΚΟΙΝΣΕΠ Κυκλάδων «ALERA VITA»  στο υπαίθριο αμφιθέατρο Ειρήνης και Ηλία Λαζάρογλου.

«Κάποιες στιγμές στη ζωή του ανθρώπου πιστεύω ότι είναι καρμικές.  Μια τέτοια στιγμή ήταν και η συνάντησή μας με τον Απόστολο Μάρη. Και το πιστεύω αυτό, γιατί είμαι σίγουρος, ότι ξεκινά σήμερα μια όμορφη συνεργασία μαζί του που είναι πολύτιμη για το Σύλλογό μας, το «Σύλλογο Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου» τόνισε κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Νίκος Λειβαδάρας, σημειώνοντας ότι με την συγκεκριμένη συναυλία μπήκαν τα θεμέλια για δράσεις που θα καταστήσουν το Σύλλογο  ζωντανό κύτταρο, με δράσεις που παράγουν  πολιτισμό, και διατηρούν τη λαϊκή μας παράδοση στον ειδυλλιακό χώρο που δημιούργησε ο Μικρασιάτης Μπάμπης Λαζάρογλου.

Από την πλευρά του ο κ. Λαζάρογλου τόνισε: «Σαν γόνος, κατά το ήμισυ, προσφυγικής οικογένειας, χαιρετίζω εγκάρδια τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου μας. Πέντε ευχαριστώ θα πω,   και  μια ευχή θα κάνω».

Τα πέντε ευχαριστώ απευθύνονταν: Αρχικά στον κόσμο  που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα  του Συλλόγου, και εν συνεχεία στον Δημήτρη  Μιχάλοβιτς  και το τεχνικό γραφείο του,  που σχεδίασε  και κατασκεύασε το θεατράκι, στον γιατρό-ιστορικό και Λογοτέχνη Νίκο Λειβαδάρα και στο Θεό που τον αξίωσε να βιώσει αυτή τη χαρά. Όσο για την ευχή; Όπως είπε: «Είθε το θεατράκι αυτό, να  βάλει ένα λιθαράκι στην  όλο  ανερχόμενη  πολιτισμικά,  πατρίδα  μας,  την  Σύρο».

Δια χειρός Νίκου Λειβαδάρα απονεμήθηκε στον κ. Λαζάρογλου τιμητική πλακέτα.

Οι τρείς καταξιωμένοι μουσικοί: Κατερίνα Παπαδοπούλου (τραγούδι), Σωκράτης Σινόπουλος (πολίτικη Λύρα) και Στέφανος Δορμπαράκης (κανονάκι) παρουσίασαν ένα εξαιρετικό μουσικό πρόγραμμα παραδοσιακής Μουσικής με έμφαση σε τραγούδια της Μικράς Ασίας, αποσπώντας δικαίως το παρατεταμένο χειροκρότημα του κόσμου.

Το υπαίθριο θεατράκι, χωρητικότητας 150 ατόμων, που δημιούργησε ο Μπάμπης Λαζάρογλου είναι μαγευτικό και ενδεχόμενα στο μέλλον θα αποτελέσει πόλο έλξης για πολλές παραστάσεις και συναυλίες.

Ακολουθεί το κείμενο από τον χαιρετισμό  του κ. Λειβαδάρα:

Απόστολε,

ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς για την καταλυτική παρέμβασή σου, ώστε ο Σύλλογος μας μαζί με την ΚΟΙΝΣΕΠ Κυκλάδων «ALTERA VITA» στο πλαίσιο του 3ου Σεμιναρίου Παραδοσιακής Μουσικής στη Σύρο να διοργανώσει δωρεάν συναυλία  με καταξιωμένους μουσικούς στο είδος τους και να πραγματοποιηθεί η σημερινή εκδήλωση και σε διαβεβαιώ ότι θα είμαστε πάντα δίπλα σου σε ό,τι μας χρειαστείς.

Ξεκινάμε τη συνεργασία,αυτή τη Μουσική βραδιά, με παραδοσιακά Μικρασιάτικα τραγούδια, φιλοξενούμενοι σ’ αυτόν τον ειδυλλιακό χώρο, στο χώρο που δημιούργησε ο Μπάμπης Λαζάρογλου και χωρίς δεύτερη σκέψη μας τον παραχώρησε για να μπορέσουμε σήμερα να συναντηθούμε όλοι μαζί και να απολαύσουμε όμορφες μουσικές στιγμές.

Ο Μπάμπης Λαζάρογλου, Μικρασιάτης δεύτερης γενιάς, αλλά και φανατικός Συριανός, είναι ένας από τους τρεις χρηματοδότες μας για την επίτευξη του στόχου που είχαμε βάλει, της δημιουργίας της «Στέγης Μικρασιατικής Μνήμης».

Το ΔΣ του Συλλόγου ΟΜΟΦΩΝΑ αποφάσισε να δώσει στους τρεις χρηματοδότες μας μια αναμνηστική πλακέτα ως ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης τής βοήθειάς τους.

Μπάμπη σ’ ευχαριστούμε για όλα και για τη σημερινή φιλοξενία σου. Τη σημερινή βραδιά την αφιερώνουμε στη μνήμη του Μκρασιάτη πατέρα σου Ηλία Λαζάρογλου.

Να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την Blue Star Ferriesγια την έκπτωση 30% στα εισιτήρια, από και προς Πειραιά, στους συνέδρους οι οποίοι παρακολουθούν το 3ο Σεμινάριο Παραδοσιακής Μουσικής και συνδιοργανώνουμε με την ΚΟΙΝΣΕΠ Κυκλάδων «ALTERA VITA» στη Σύρο.

Λίγα λόγια για το Βιογραφικό των καλλιτεχνών μας.

Έχουν όλοι τους ένα μακροσκελές έργο να παρουσιάσουν τόσο εκπαίδευσης όσο και εκπαιδευτικό. Θα με συγχωρήσουν που πολύ επιγραμματικά θα προσπαθήσω να δώσω το στίγμα τους.

Κατερίνα Παπαδοπούλου

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σε μικρή ηλικία έγινε μέλος χορωδίας παραδοσιακής μουσικής, παρακολούθησε μαθήματα δημοτικού τραγουδιού, βυζαντινής μουσικής, παραδοσιακών χορών της Ελλάδας και μαθήματα στο ούτι με τους Ιωάννη καιΧρήστο Τσιαμούλη.

Το 1991 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο παγκόσμιο φεστιβάλ νεότητας που έγινε στο Παρίσι.

Δίδαξε ούτι στο  Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Παλλήνης, στο Πρότυπο Μουσικό Κέντρο Πειραιά, δημοτική μουσική σε γυμνάσια και Λύκεια της Φινλανδίας και ελληνικό τραγούδι σε εξαμηνιαία βάση στη Μασσαλία.

Διδάσκει δημοτικό τραγούδι σε μεταπτυχιακούς του τμήματος μουσικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έχει συμμετάσχει σε διάφορα μουσικά ντοκιμαντέρ-αφιερώματα στο ρεμπέτικο και δημοτικό τραγούδι.

Έχει συνεργαστεί σε συναυλίες και ηχογραφήσεις με Έλληνες και ξένους μουσικούς στην Ευρώπη και Ασία.

Υπάρχει μακρύς κατάλογος των συμμετοχών της στη δισκογραφία.

Σωκράτης Σινόπουλος

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Στα δεκατέσσερα γνώρισε τον Ross Daly και ξεκίνησε τη μελέτη του πάνω στην πολίτικη λύρα και το λαούτο. Έχει ενεργό μουσική δράση σε συγκροτήματα με επίκεντρο τη ελληνική Δημοτική, τη Βυζαντινή, την κλασική Οθωμανική Μουσική, την Jazz και το Ρεμπέτικο.

Σπούδασε κλασική κιθάρα, βυζαντινή μουσική και δημοτικό τραγούδι στη σχολή του Σίμωνα Καρά και το 1997 ολοκλήρωσε τις μουσικολογικές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Έχει πλήθος συμμετοχές σε συναυλίες και ηχογραφήσεις ελληνικών και ξένων συγκροτημάτων και συνεργασίες με καταξιωμένους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες.

Από το 1989 άρχισε τη συνεργασία του με τη Δόμνα Σαμίου στη δισκογραφία και  εμφανίζεται μαζί της σε ένα πλήθος συναυλιών. Το 2000 τιμήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού με το Κρατικό Βραβείο Νέων Καλλιτεχνών «Μελίνα Μερκούρη». Είναι Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Στέφανος Δορμπαράκης

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολείται με τη μουσική από μικρή ηλικία κάνοντας μαθήματα κλασικού πιάνου και μετέπειτα ηλεκτρικού αρμονίου και έρχεται σε επαφή με την παραδοσιακή μουσική και συγκεκριμένα με το κανονάκι όπου ξεκίνησε μαθήματα δίπλα σε καταξιωμένους δασκάλους.

Διπλωματούχος της Βυζαντινής Μουσικής με βαθμό Άριστα. Συμμετέχει τα τελευταία χρόνια σε διάφορα μουσικά συγκροτήματα παραδοσιακής και έντεχνης μουσικής καθώς και σε διάφορες χορωδίες βυζαντινής μουσικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έχει λάβει μέρος σε διάφορες ηχογραφήσεις δίσκων. Το 2016 κυκλοφορεί την πρώτη του ανεξάρτητη δισκογραφική απόπειρα με τίτλο «λευκό γράμμα». Εκδίδεται το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Σε τεντωμένη χορδή – Ο Πυθαγόρας και οι απαρχές της μουσικής». Και το 2017 εκδίδεται το δεύτερο βιβλίο του  με τίτλο: «Πέτρος ο Πελοποννήσιος – Η Ακρόπολη της Μουσικής Ανατολής».

Και λίγα λόγια για τον συντοπίτη μας Απόστολο Μάρη πρωτεργάτη της σημερινής οργάνωσης της συναυλίας, όπως προανέφερα.

Μάρης Απόστολος

Εργοθεραπευτής για ηλικιωμένους. Έχει ασχοληθεί με την παραδοσιακή ελληνική μουσική, με τη βυζαντινή μουσική και τη μουσική της ανατολικής Μεσογείου παίζοντας τα μουσικά όργανα: ούτι, κανονάκι, νέυ, καβάλ, τουμπελέκι, λαούτο, κιθάρα. Έχει πτυχίο ενοργάνωσης πνευστών οργάνων, ειδικό αρμονίας, ενώ παίζει επίσης σαξόφωνο τενόρο και κλασσική κιθάρα. Έχει γράψει μουσική για θεατρικές παραστάσεις και έχει συμμετάσχει σε συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Είναι μέλος της «Ορχήστρας των Κυκλάδων» υπό τη διεύθυνση του Νίκου Κυπουργού και διδάσκει κανονάκι.

Από καρδιάς ένα μεγάλο ευχαριστώ στους μουσικούς και σε όλους εσάς για την παρουσία σας.