Με μεγάλη συμμετοχή  και  αγωνιστικό παλμό εκ μέρους των ομιλητών πραγματοποιήθηκε ο φετινός εορτασμός της  Εργατικής  Πρωτομαγιάς  από το  Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο  Κυκλάδων.

Η παρουσία εργαζομένων του  Νεωρίου ήταν μαζική, όπως και αυτή υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων, καθώς και εκπροσώπων φορέων.

Ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων

Geplaatst door Logotypos.gr op Woensdag 1 mei 2019

«Πρώτη του Μάη, και οι αγωνιστικές παραδόσεις για κατάργηση της εκμετάλλευσης συναντούν τις σύγχρονες διεκδικήσεις για κοινωνική δικαιοσύνη» τόνισε ο πρόεδρος του Ε.Κ. Κυκλάδων Μάρκος Βουτσίνος υπογραμμίζοντας ότι σήμερα: «Το δικαίωμα στην εργασία γίνεται αγωνιώδες ζητούμενο».

Συνεχίζοντας έκανε σαφές ότι τα Συνδικάτα, ακόμη και σε μια φάση περιδίνησης, αποτελούν το τελευταίο ανάχωμα απέναντι στα μέτρα των ισχυρών, και τον μοναδικό πυλώνα για την ανατροπή των αποφάσεών τους.

Στο σημείο αυτό εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στο ΠΑΜΕ λέγοντας: «Κι όμως σε αυτή την κρίσιμη περίοδο κάποιοι ανακάλυψαν τον εχθρό εντός των τειχών, αφήνοντας κυβέρνηση και ανάλγητους εργοδότες να αλωνίζουν… Η σημερινή ημέρα δεν προσφέρεται για εσωστρέφεια και διχόνοια. Η στάση, όμως, του ΠΑΜΕ δημιουργεί πολλά ερωτήματα και ερωτηματικά… Με τραμπουκισμούς και βιαιότητες ματαίωσαν δύο φορές το Συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Οδήγησαν τη Συνομοσπονδία σε διορισμένη Διοίκηση ανοίγοντας μια γκρίζα σελίδα στην Ιστορία της, μια σελίδα που επιβάλλεται να κλείσει το συντομότερο δυνατό με τη διεξαγωγή του 37ου Συνεδρίου. Δεν δίστασαν να αμαυρώσουν τη σημαντικότατη προσφορά του πολιτικού τους χώρου και του κομματικού τους φορέα στη ΙΟΟχρονη ιστορία της ΓΣΕΕ, ώστε να κρύψουν την μείωση των δυνάμεών τους. Επιστράτευσαν άθλιες συκοφαντίες και ψευδείς ισχυρισμούς, γιατί το παραμύθι τους έπρεπε να έχει δράκο. Μιλούν για μαϊμούδες, ενώ είναι εκείνοι που βάζουν μπανανόφλουδες στην προσπάθεια του Συνδικαλιστικού Κινήματος να ορθώσει ξανά το ανάστημά του. Η διαίρεση που ξεκίνησε με την ίδρυση του ΠΑΜΕ γίνεται με τις πρακτικές τους διχασμός…»

Αναφορά έκανε και στους Οικονομικούς πυλώνες ανόρθωσης  της τοπικής οικονομίας κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο Νεώριο, καταλήγοντας με ένα ενωτικό και ταυτόχρονα αγωνιστικό μήνυμα: «Ενώνουμε τις φωνές και τις δυνάμεις μας. Κλείνουμε τα αυτιά στις σειρήνες του κοινωνικού αυτοματισμού και της κομματικής απομόνωσης Ισχυροποιούμε την κοινωνική συμμαχία της παραγωγικής και δημιουργικής Ελλάδος Διεκδικούμε την ανάκτηση του χαμένου εδάφους,  απαιτούμε την επαναφορά της κανονικότητας.  Το δίκιο των εργαζομένων πρέπει να ξαναγίνει Εργατικό Δίκαιο και να είστε σίγουροι ότι θα ξαναγίνει».

Η ενότητα  – πέρα από χρώματα και κόμματα – ήταν ένα ακόμη  από τα συνθήματα που ακούστηκαν  με τον  υπέργηρο συνδικαλιστή κ. Σπύρο Κρεατσούλα  να  την καθιστά μονόδρομο για την ανάπτυξη της Σύρου. Με τη συγκίνηση ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του υπογράμμισε ότι  το νησί που γνώρισε δόξες και ραγδαία ανάπτυξη στο παρελθόν βιώνει σήμερα εργασιακή κρίση, μη κρύβοντας τη χαρά του για τη μαζική παρουσία εργαζομένων και εκπροσώπων φορέων και παρατάξεων στον φετινό εορτασμό.

Χαιρετισμό απεύθυναν: Οι υποψήφιοι δήμαρχοι Γιώργος Μαραγκός, που δεν έχασε την ευκαιρία να κάνει προβολή  έργων υπό σχεδιασμό, και Νίκος Λειβαδάρας ο οποίος επικεντρώθηκε στο νόημα της ημέρας,  ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Λεονταρίτης, ο περιφερειακός Σύμβουλος Μάρκος Δαδάος, ο πολιτευτής ΝΔ Γιώργος Βακόνδιος, ο πρόεδρος των Συνταξιούχων Ναυτικών Κυκλάδων Γιώργος Μηλιός, ο Σωτήρης Νάτσικας εκπροσωπώντας την πυροσβεστική ο παλιός συνδικαλιστής Σπύρος Κρεατσούλας, ο πρόεδρος του ΟΑΕΕ Κοσμάς Πρίντεζης, ο πρόεδρος των συνταξιούχων  ΔΕΗ, ο πρώην πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θοδωρής Μήτσκας και ο πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου Αντώνης Χατζαντώνης.

Στο τρίγωνο «Πανεπιστήμιο, Νεώριο, Τουρισμό» για την ανάταση της τοπικής Οικονομίας εστίασε η πλειοψηφία των ομιλητών, με τον πρόεδρο του Εργοστασιακού Σωματείου Αντώνη Χατζαντώνη να ασκεί δριμεία κριτική στους επικριτές του Συριανού Ναυπηγείου, λέγοντας χαρακτηριστικά «Χάσαμε συναδέλφους από το άγχος» ζητώντας παράλληλα  στη μνήμη των δύο εργαζομένων  του Νεωρίου,  Νάσο Αργυρό και  Σπύρο Κανακάρη να τηρηθεί  ενός λεπτού σιγή.

Να αναφέρουμε  τέλος ότι ο φετινός εορτασμός έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνο ως συμβολισμό για την ανάσταση τόσο  της Χώρας όσο και του Εργατικού εν γένει,  κινήματος.