Μαζική παρουσία δήλωσαν – στην εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου στη Γυάρο που διοργάνωσε η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ – σήμερα το μεσημέρι στο νησί  με ομιλητή τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του Κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα, στελέχη και μέλη του κόμματος.

Η αποστολή  αναχώρησε στις 9.00 το πρωί  από το λιμάνι της Ερμούπολης (Νησάκι)και λίγη ώρα αργότερα στο νησί της Γυάρου συμμετείχε στην εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου το οποίο στήθηκε προκειμένου να τιμηθεί η μνήμη των φυλακισμένων και των νεκρών στο νησί την περίοδο λειτουργίας ως τόπου εκτόπισης και φυλάκισης. Σε αυτά ακριβώς τα στοιχεία επικεντρώθηκε και η ομιλία του κ, Κουτσούμπα.

Σύμφωνα με τον Περιφερειακό Σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης Βαγγέλη Σιγάλα τρία πλοιάρια, παρά την θαλασσοταραχή, μετέφεραν τουλάχιστον χίλια άτομα στη Γυάρο, προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στις ψυχές εκατοντάδων αδικοχαμένων ανθρώπων στον βωμό ενός στυγνού καθεστώτος: «Ήταν μια εκδήλωση που άξιζε» τόνισε στο logotypos.gr , με την επιστροφή της αποστολής στ Σύρο, προσθέτοντας: «Γι’ αυτούς τους ανθρώπους που αφήσανε την ψυχούλα τους εκεί. Για το αίμα τους και τις κακουχίες που περάσανε. Ήταν ένας ελάχιστος φόρος τιμής. Εμείς οι νεώτεροι παίρνουμε από το παράδειγμά τους δύναμη να συνεχίσουμε τον Αγώνα, όπως είπε  και ο ΓΓ στην ομιλία του. Ο καιρός λίγο μας τα χάλασε, όμως εμείς οι κομμουνιστές δεν πτοούμαστε και ξεπερνάμε τα προβλήματα».

Στο ερώτημα δε τι αναπαριστά το συγκεκριμένο μνημείο, απάντησε: «Τις 21 ρωγμές, οι οποίες συμβολίζουν τα 21 χρόνια λειτουργίας της Γυάρου. Δηλαδή κάθε χρόνος δείχνει και μια ρωγμή στο αστικό κράτος. Είναι αξιόλογο μνημείο και αξίζει τον κόπο να το δει κάποιος».

Με τη επιστροφή της αποστολής στη Σύρο ο Γ.Γ. του Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας συνοδευόμενος από την Αλέκα Παπαρήγα και άλλα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής συνέφαγε σε γνωστό παραλιακό εστιατόριο της Ερμούπολης, αναμένοντας το πλοίο «Δήλος», το οποίο στις θα αναχωρήσει στις οκτώ το βράδυ με προορισμό τον Πειραιά.