«Η Σύρος δεν έχει περιθώρια για περιόδους χάριτος, οι επωφελείς δράσεις πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα»

Μία ημέρα μετά την εκλογή της ως Γραμματέας του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μαρία Καζαντζάκη δίνει την πρώτη της συνέντευξη στον «ΛΟΓΟ», ερμηνεύοντας το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών, κάνοντας ένα μίνι απολογισμό της προεδρίας της στο Ισιδώρειο Ορφανοτροφείο,  και δίνοντας το στίγμα καθώς και τις ξεκάθαρες αρχές πάνω στις οποίες θα στηρίξει την αντιπολιτευτική της πολιτική.

Έχοντας περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα από την διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών και έχοντας κάνει την απαιτούμενη αυτοκριτική, πώς θα αποτιμούσατε το γενικό αποτέλεσμα σε σχέση με τη δική σας παράταξη αλλά και όλων των υπολοίπων…

Η πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση υπήρξε ένα ισχυρό μάθημα για εμάς, αλλά πιστεύω και για τη συριανή κοινωνία.

Σαφές και ξεκάθαρό είναι πλέον ότι η συριανή κοινωνία τιμώρησε την αλαζονική στάση και την έπαρση της Δημοτικής Αρχής του κου Μαραγκού, και προκειμένου να μην επιτρέψει στην παράταξη «Η Σύρος που αξίζουμε» να διεκδικήσει εκλογή την δεύτερη Κυριακή, το εκλογικό σώμα πολώθηκε υπέρ της παράταξης του νυν Δημάρχου. Έτσι, κατέληξε στην τρίτη θέση η δική μας παράταξη, καθαρά από θέμα συγκυριών και λόγω της τιμωρητικής διάθεσης του εκλογικού σώματος απέναντι στην παράταξη του κου Μαραγκού.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κάναμε λάθη, είμαστε όμως περήφανοι γιατί καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου υπήρξαμε αξιοπρεπείς, αληθινοί και έντιμοι απέναντι στον κόσμο.  Είναι αλήθεια ότι προεκλογικά δεχτήκαμε πόλεμο ανέντιμο, υποχθόνιο και ύπουλο, δεν σας κρύβω ότι υποψήφιοί μας δέχτηκαν ακόμα και απειλές προκειμένου να αποσύρουν τις υποψηφιότητές τους, αλλά καταφέραμε και παραμείναμε σταθεροί στις αξίες μας και αυτό εκτίμησε ο κόσμος.

Όσον αφορά στις άλλες παρατάξεις, ήδη έχει αρχίσει και διαφαίνεται το ποιος αγωνίστηκε για να βοηθήσει τον τόπο και ποιος για να εξυπηρετήσει ιδιοτελή συμφέροντα. Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, πιστεύω θα δούμε πολλές αλλαγές σε πολιτικές συμπεριφορές αλλά και αλλαγές πολιτικών στρατοπέδων, οι οποίες κάποιους μπορεί να τους εκπλήξουν, εμάς όμως όχι.

Ως επικεφαλής της ελάσσονος  μειοψηφίας και Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου, ποιο θα είναι το στίγμα της αντιπολιτευτικής πολιτικής που θα ακολουθήσετε στο μέλλον;

Η αντιπολίτευση παίζει πάντα πολύ σημαντικό ρόλο στην πορεία των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Συνήθως βέβαια, οι εκάστοτε Δημοτικές Αρχές, ακολουθούν τακτικές απομόνωσης της αντιπολίτευσης, δεν δίνουν ελεύθερη πρόσβαση τους συμβούλους της αντιπολίτευσης στις υπηρεσίες του Δήμου για ενημέρωση, γεγονός που κάνει την δουλειά του αντιπολιτευομένου δημοτικού συμβούλου πιο δύσκολη. Εμείς είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις, ήδη έχουμε έτοιμες προτάσεις τις οποίες θα παραδώσουμε στη Δημοτική Αρχή προς αξιολόγηση και διαθέτουμε την απαιτούμενη εμπειρία και γνώση για να φέρουμε εις πέρας το έργο που μας ανέθεσε η συριανή κοινωνία.  Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι θα υποστηρίξουμε κάθε θετική πρόταση για τη Σύρο, από όποια παράταξη και αν αυτή προέρχεται, αλλά θα καυτηριάζουμε κάθε τι που κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Εξάλλου, δεν περιοριζόμαστε από εξαρτήσεις, ούτε κάναμε υπόγειες και μυστικές πολιτικές διαπραγματεύσεις, οπότε θα ακολουθήσουμε την πορεία που θα ευνοήσει τον τόπο.

Ως γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν σκοπεύω να περιοριστώ μόνο στην αναγγελία των παρουσιών στο Δημοτικό Συμβούλιο και στις ψηφοφορίες, όπως οι προηγούμενοι. Θα συνεργαστώ με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο για την εύρυθμη λειτουργία του Συμβουλίου και θα παρεμβαίνω όπου χρειάζεται για τη βελτίωση της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, την εισαγωγή των θεμάτων και την προετοιμασία των αποφάσεων.  Ο ρόλος του Γραμματέα του ΔΣ δεν είναι τυπικός αλλά ουσιαστικός, έχω απόλυτη επίγνωση της ευθύνης που μου ανατέθηκε και είμαι έτοιμη να προχωρήσω σε πράξεις.

Θεωρείτε ότι θα πρέπει να δοθεί ένα άτυπο χρονικό διάστημα προσαρμογής για τα νεοεκλεγέντα κυρίως μέλη της καινούργιας Δημοτικής Αρχής;

Μια Δημοτική Αρχή μπορεί να είναι επιτυχημένη, μόνο αν εργάζεται συλλογικά. Πολλά μέλη της σημερινής Δημοτικής Αρχής έχουν εμπειρία στα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γι’ αυτό πιστεύω ότι δεν δικαιολογείται περίοδος χάριτος. Το κυριότερο, βέβαια, είναι ότι η Σύρος δεν έχει περιθώρια για περιόδους χάριτος, οι επωφελείς δράσεις πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα.

Σε ποιους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης θεωρείτε ότι είναι επιβεβλημένο να γίνουν τομές;

Η αρχή πρέπει να γίνει από τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, τα σχολεία και τις κοινωνικές δομές, είναι κάτι που το έχει ανάγκη η κοινωνία.  Θα πω όμως ότι ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στην οικονομική κατάσταση, η οποία, – παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες του απερχομένου Δημάρχου – είναι δεινή και, αν η νέα Δημοτική Αρχή διενεργήσει ενδελεχή έλεγχο, είμαι βέβαιη ότι θα το διαπιστώσει.

Σε ποια μεγάλα ζητήματα που απασχολούν το νησί πιστεύετε ότι θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα η νέα Δημοτική Αρχή;

Η Σύρος έχει ήδη χάσει πολύ χρόνο και υπάρχει απόλυτη και άμεση ανάγκη να τεθεί σε αναπτυξιακή πορεία, με βήματα όμως προσεγμένα, με σχέδιο και προγραμματισμό, όχι με αποσπασματικές ενέργειες που σκοπό έχουν τα παλαμάκια και τις ζητωκραυγές.

Αρχικά, θα πρέπει να επιδιωχθεί η ουσιαστική συνεργασία των φορέων, να υπάρξει ένα μεσοπρόθεσμο και ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για την τουριστική ανάπτυξη της Σύρου και βέβαια να επιδιωχθεί η παράλληλη ενίσχυση των υποδομών και η δημιουργία νέων, για την δημιουργία του θεματικού τουρισμού.  Όλοι οι σχεδιασμοί ανάπτυξης θα πρέπει να λειτουργούν συνδυαστικά και αρμονικά μεταξύ τους, να τύχουν της αποδοχής της τοπικής κοινωνίας, και τότε είμαι βέβαιη ότι θα ενισχυθούν και από το κεντρικό κράτος.

Ποιος είναι ο απολογισμός που θα κάνατε μέχρι στιγμής όντας πρόεδρος του Ισιδωρείου Ιδρύματος; Θα ήσασταν ανοιχτή σε μια τυχόν πρόταση συνεργασίας από τον κ. Λειβαδάρα έτσι ώστε να ανανεωθεί η θητεία σας;

Τα τελευταία πέντε χρόνια που είχα την τιμή να υπηρετήσω ως Πρόεδρος του Ισιδωρείου Ορφανοτροφείου, καταφέραμε σε απόλυτη συνεργασία με τα λοιπά μέλη του ΔΣ, να βελτιώσουμε τις υποδομές του ιδρύματος και να προάγουμε τις δράσεις του.

Αρχικά, καταφέραμε να κρατήσουμε το ίδρυμα μακριά από πολιτικές αντιπαραθέσεις, παρότι δεν έλειψαν οι προκλήσεις, από αυτούς που η προσωπική τους εμπάθεια για το πρόσωπό μου δεν τους επέτρεψε να δουν το καλό του ιδρύματος.  Τους αγνοήσαμε όμως, όχι μόνο εγώ, αλλά και η ίδια η τοπική κοινωνία τελικά.

Μέσα σε πέντε μόνο χρόνια αποκαταστήσαμε όλες τις τουαλέτες και τα μπάνια του ιδρύματος που ήταν σε κακή κατάσταση, φτιάξαμε δύο νέα δωμάτια για τα παιδιά, εκεί που δέσποζε ένα τεράστιο δυσλειτουργικό σαλόνι, αναστυλώσαμε τον Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών, αλλάξαμε μέρος των κουφωμάτων του ιδρύματος, αποκαταστήσαμε ετοιμόρροπα κτίρια του ιδρύματος, μισθώσαμε όλα τα προς εκμετάλλευση ακίνητα για να έχει όφελος το ίδρυμα και βέβαια υλοποιήσαμε άμεσα το πρώτο μέρος της μελέτης αποκατάστασης του τρίτου δημοτικού σχολείου, που η απερχόμενη Δημοτική Αρχή του κου Μαραγκού κωλυσιεργούσε.

Ενδεικτικά ακόμη αναφέρω: τοποθέτηση ηλιακών θερμοσιφώνων για τη κάλυψη ζεστού νερού στα παιδιά, τοποθέτηση φίλτρου για την υγιεινή του πόσιμου νερού,  κάλυψη για περισσότερο από 6 μήνες διατροφής μέσω της Φιλοπτώχου του Αγίου Νικολάου, δωρεά τροφίμων στα παιδιά και πρωινού από εθελοντικές διοργανώσεις, οργάνωση ημερήσιων εκδρομών με προσφορά γευμάτων, κάλυψη θέρμανσης από δωρεά , τοποθέτηση τοιχίου για την ασφάλεια των παιδιών κλπ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι όλα τα ανωτέρω έγιναν με ορθολογιστική διαχείριση των πόρων του Ιδρύματος και με ιδιωτικές χορηγίες, ενώ από πλευράς Δήμου δεν είχαμε την παραμικρή βοήθεια. Το έργο μας μπορεί να διαπιστωθεί και να αξιολογηθεί από οποιονδήποτε ενδιαφέρεται και βέβαια υπάρχει πλήρης σχεδιασμός για τις δράσεις του ιδρύματος για το μέλλον, τον οποίο, εφόσον παραμείνω στην διοίκηση του Ιδρύματος, είμαι έτοιμη να προχωρήσω και μάλιστα άμεσα, σε αντίθετη περίπτωση, θα δώσω κατευθύνσεις στον αντικαταστάτη μου.

Το Ίδρυμα βοηθάει παιδιά να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και ο σκοπός του είναι τόσο σπουδαίος, που πρέπει να συνεχιστεί σε κάθε περίπτωση.  Προσωπικά δεσμεύομαι ότι θα βοηθήσω στην εξέλιξη του Ιδρύματος με κάθε τρόπο και από οποιαδήποτε θέση, αρκεί να συνεχίσει τη λειτουργία του και να μπορέσουν τα παιδιά μας να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να διεκδικήσουν το μέλλον που τους αξίζει. Τότε, μόνο, μπορούμε να αποκαλούμαστε «νησί του Πολιτισμού» διότι Πολιτισμός είναι η στήριξη των αδυνάτων και η παροχή ελπίδας και μέλλοντος στα παιδιά μας.