Στο έργο της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Σύρου, που στοχεύει στη δημιουργική απασχόληση των ανηλίκων, την αφύπνισή τους και τη θωράκισή τους για την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία, αναφέρθηκε στον “Λ’ η πρόεδρος του φορέα Μαρία Αρχοντάκη, Εφέτης Εφετείου Αιγαίου.

Αρχικά θα ήθελα να μας κάνετε μια συνοπτική αναφορά για την ίδρυση της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Σύρου και ποια είναι η οργανωτική δομή της.

Η Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Σύρου συστήθηκε τον Ιούνιο του 2015 ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΦΕΚ ΥΟΔΔ/433/16.6.2015), που εποπτεύεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, στο οποίο κατά το νόμο μετέχει Εφέτης ή Αντεισαγγελέας Εφετών ως Πρόεδρος, και η συμμετοχή των μελών του είναι άμισθη. Τα γραφεία της βρίσκονται στον 1ο όροφο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Ποιοι είναι οι σκοποί της λειτουργίας της και ποια εργαλεία χρησιμοποιείτε για την επίτευξη των στόχων σας;

Σκοπός της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Σύρου είναι, σύμφωνα με το νόμο, να συμβάλλει ενεργά στην πρόληψη της θυματοποίησης των ανηλίκων, που, λόγω ακατάλληλου οικογενειακού περιβάλλοντος ή άλλων συνθηκών και αιτίων, διατρέχουν κινδύνους παραμέλησης ή και κακοποίησης. Παράλληλα, έχει σκοπό, επίσης κατά το νόμο, να συμβάλλει ενεργά στην πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων, που, λόγω των παραπάνω συνθηκών διαβίωσης, εμφανίζουν αντικοινωνική συμπεριφορά και κινδυνεύουν να γίνουν δράστες αξιόποινων πράξεων.

Για την επίτευξη αυτού του σκοπού επιδιώκουμε την παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης στους ανηλίκους και τους ανθρώπους που έχουν την επιμέλειά τους, γονείς ή άλλους, καθώς και την υλική ενίσχυσή τους, ενεργώντας κατά περίπτωση, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε εποπτευόμενου ανηλίκου και του περιβάλλοντος στο οποίο διαβιώνει.

Στο πλαίσιο αυτό:

1) Έχουμε συγκροτήσει Διεπιστημονική Ομάδα, τα μέλη της οποίας είναι επίσης άμισθα, και η οποία παρέχει σε ανηλίκους που έχουν ανάγκη, μετά από αίτηση εκείνων που έχουν την επιμέλειά τους ή κατόπιν Εισαγγελικής παραγγελίας, πολυεπίπεδη συμβουλευτική, ψυχοκοινωνική στήριξη.

2) Παρέχουμε νομική βοήθεια σε ανηλίκους κατηγορούμενους ή και σε εποπτευόμενες οικογένειες ανηλίκων, όπως και αναγκαία υλική ενίσχυση, κρίνοντας την αναγκαιότητα κατά περίπτωση και με βάση τις δυνατότητες της Εταιρείας, καθώς επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό με πενιχρά κονδύλια, και μόνο για τις λειτουργικές της δαπάνες.

3) Διοργανώνουμε ημερίδες και άλλες ενημερωτικές συναντήσεις και σεμινάρια με εκπαιδευτικούς και γονείς για παιδαγωγικά θέματα, αλλά και για την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με τα προβλήματα και τις κατάλληλες συμπεριφορές στους κόλπους της σύγχρονης οικογένειας, με γνώμονα την πρόληψη της θυματοποίησης και παραβατικότητας των ανηλίκων.

4) Επιδιώκουμε, με την τήρηση μητρώου εθελοντών, να συνδράμουν εθελοντές την Διεπιστημονική Ομάδα στο έργο της, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες υποστηρικτικές δράσεις ως προς ανηλίκους υπό την εποπτεία της.

Πόσες οικογένειες και ανήλικοι ωφελούνται σήμερα από τις δράσεις της Εταιρείας και ποιες συγκεκριμένες ανάγκες καλύπτει προς αυτούς;

Ο αριθμός είναι …σταθερά μεταβαλλόμενος στην πορεία του χρόνου! Θέλω να πω ότι η ψυχοκοινωνική στήριξη χρειάζεται συνήθως χρόνο και πολυεπίπεδες παρεμβάσεις, ανάλογα με την κάθε επιμέρους περίπτωση, για να μπορέσει να αποδώσει. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η Διεπιστημονική Ομάδα επιλαμβάνεται μετά από εισαγγελική παραγγελία, αλλά μπορεί επίσης να επιληφθεί αν το ζητήσει εκείνος που έχει την επιμέλεια του ανηλίκου.

Έχει επίσης σημασία ο αριθμός των ανηλίκων και των ενηλίκων που διαβιώνουν στο ίδιο δυσμενές οικογενειακό περιβάλλον και καλούνται να υπερβούν τις αρνητικές συνθήκες και συνήθειες της ζωής τους. Συνεδρίες με παιδοψυχίατρο και ψυχολόγο, επισκέψεις στην οικία της οικογένειας για την ενθάρρυνση των ενηλίκων στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ρόλου τους ως γονιών ή γενικότερα φροντιστών των ανηλίκων που έχουν την επιμέλειά τους, παιδαγωγικές δραστηριότητες με τους ανηλίκους στο χώρο της Εταιρείας ή και αλλού, ποικίλη υλική ενίσχυση εποπτευομένων οικογενειών (όπως, παροχή τροφίμων και άλλων αναγκαίων ειδών καθημερινής χρήσης, πληρωμή λογαριασμών κοινής ωφέλειας, κάλυψη εξόδων ιδιώτη ψυχολόγου για συνεδρίες ενήλικα, κάλυψη εξόδων ένδυσης και άλλων αναγκαίων ειδών [λ.χ. γυαλιών όρασης ανηλίκου] κ.α.) είναι δείγματα των πολλαπλών παρεμβάσεων της Εταιρείας σε οικογένειες που άλλοτε χρειάζονται περισσότερη και άλλοτε λιγότερη στήριξη.

Η Εταιρεία δεν λειτουργεί ως Κέντρο Ημέρας για να φιλοξενεί σε καθημερινή βάση συγκεκριμένο αριθμό ανηλίκων, αλλά δρώντας με τον τρόπο που προαναφέρθηκε, στο πλαίσιο του σκοπού της, επιδιώκει την βελτίωση των σχέσεων και την καλύτερη δυνατή ανάπτυξη των ανηλίκων στο περιβάλλον όπου ζουν. Ωφελούνται, αποχωρούν, αντιμετωπίζουν εκ νέου δυσκολίες, επανέρχονται, ένας ή περισσότεροι ανήλικοι / ενήλικες από το ίδιο περιβάλλον. Χρειάζεται επιμονή και υπομονή από όλους τους εμπλεκόμενους.

Έχετε προγραμματίσει δράσεις – συνέργειες για την εξωστρέφεια και οικονομική ενίσχυση της Εταιρείας;

Η ομολογουμένως επιτυχημένη μουσική εκδήλωση που έγινε στο θέατρο “Απόλλων” τον περασμένο Οκτώβριο με την πρόθυμη συμμετοχή, αφιλοκερδώς, της Παιδικής – Νεανικής Χορωδίας της Ορχήστρας των Κυκλάδων και τριών μουσικών συγκροτημάτων, για την ενίσχυση των σκοπών της Εταιρείας από τα έσοδα των εισιτηρίων, ήταν μια καλή αρχή και ευελπιστούμε ότι θα διοργανώσουμε και στο μέλλον ανάλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις, με στόχο διττό: την ψυχαγωγία των θεατών (την αγωγή της ψυχής διαμέσου πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας) και την εξυπηρέτηση των σκοπών της Εταιρείας.

Πώς μπορεί κανείς να έρθει σε επαφή με την Εταιρεία και να εκθέσει το πρόβλημά του;

Είναι διαθέσιμα το τηλέφωνο της Εταιρείας: 22810 – 88721, η ηλεκτρονική της διεύθυνση: [email protected] και η ιστοσελίδα της: http://epasyros.wixsite.com/epasyros.

Ένα μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Εταιρείας, στο οποίο θα δίνονται τα στοιχεία επικοινωνίας του/της ενδιαφερομένου/νης (τηλέφωνο ή και ηλεκτρονική διεύθυνση) και στο οποίο μπορεί να γίνεται και μια πολύ συνοπτική αναφορά του ζητήματος που τον/την απασχολεί, είναι ένας πρόσφορος τρόπος για αμεσότερη επικοινωνία με την Εταιρεία, καθώς δεν διαθέτει διοικητικό προσωπικό, που θα ήταν κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στα γραφεία της.

Εξάλλου, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και της Διεπιστημονικής Ομάδας είναι γνωστά στην τοπική κοινότητα και με βάση τις υπηρεσιακές τους ιδιότητες (όπως Αντιδήμαρχος, Δικαστής, Δικηγόρος, Εκπαιδευτικός, Επιμελήτριες Κοινωνικής Αρωγής και Ανηλίκων, Παιδοψυχίατρος, κ.α.) και μπορεί ο/η ενδιαφερόμενος/νη να απευθυνθεί σε ένα από αυτά, προκειμένου να γίνει γνωστό στην Εταιρεία το θέμα που τον/την απασχολεί, το οποίο, εννοείται, παραμένει αυστηρά εμπιστευτικό.

Μαρία Αρχοντάκη:
«Στο πλαίσιο τόσο της πρωτογενούς, όσο και της δευτερογενούς πρόληψης, επιδιώκουμε να στεκόμαστε δίπλα στους νέους με απώτερο στόχο τη δημιουργική απασχόληση των ανηλίκων, την αφύπνισή τους και τη θωράκισή τους, για την ομαλή ένταξη στην κοινωνία.
Να αντιμετωπίζουμε καθημερινές ανάγκες και προβλήματα των ανηλίκων που τελούν υπό την προστασία μας.
Να στηρίζουμε νομικά, κοινωνικά και ψυχολογικά τους ανηλίκους μας και τις οικογένειές τους.
Να παρέχουμε σε αυτούς, σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς και επαγγελματίες, εκπαίδευση, πολιτιστική καλλιέργεια και ψυχαγωγία».