Επτά χορευτικά τμήματα – τα οποία απαρτίζονταν από 400 περίπου χορευτές – αντάμωσαν  στο Θέατρο Απόλλων προκειμένου να  συνεορτάσουν με το κοινό της Σύρου την παγκόσμια ημέρα χορού  σ’ ένα ξεχωριστό παραδοσιακό χορευτικό φεστιβάλ.

Η Παγκόσμια Ημέρα Χορού (από το 1982), καθιερώθηκε να γιορτάζεται στις 29 Απριλίου κάθε έτους  από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της UNESCO, τον επίσημο ανώτατο οργανισμό για όλες τις μορφές χορού, σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Χαιρετισμό, με σύντομη αναφορά στον συμβολισμό της ημέρας έκανε η αντιδήμαρχος πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού  υπογραμμίζοντας ότι το Λύκειο Ελληνίδων αποτελεί το θεματοφύλακα της παράδοσης στη Σύρο, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος της UNESCO Πειραιώς και Νήσων Γιάννης Μαρωνίτης υπογράμμισε ότι αποτελεί τιμή για τον ίδιο η παρουσία του  στο ιστορικό αυτό θέατρο και μάλιστα σε μια τόσο σημαντική για την παγκόσμια κοινότητα μέρα,  λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εδώ λοιπόν, σε αυτό το πανέμορφο νησί, στην πριγκίπισσα των Κυκλάδων, γιορτάζουμε αυτή την πολύ σημαντική ημέρα. Και ιδιαίτερα για τη χώρα μας, γι’ αυτή τη μικρή και πανέμορφη χώρα, την Ελλάδα, και ιδιαίτερα σ’ αυτή την περίοδο που ο λαός υποφέρει από μια τεράστια κρίση θεσμών, αλλά και οικονομική, είναι πολύ σημαντικό να γιορτάζουμε αυτή τη μέρα. Γιατί ενώνονται οι ψυχές των χορευτών, οι ψυχές των ανθρώπων που έχουν σαν φόρο ζωής να προβάλουν αυτή την πολύ μεγάλη δύναμη του ελληνικού πολιτισμού. Και πραγματικά πιστεύω ότι αν άλλες χώρες είναι υπερδυνάμεις στα όπλα και στην οικονομία, αυτή η μικρή και πανέμορφη χώρα είναι υπερδύναμη στον πολιτισμό».

Το πρόγραμμα  άνοιξε το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου σε ένα πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς από τη Βέροια και ακολούθησαν: ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κερατσινίου «ΘΥΜΑΙΤΑΔΑΙ», η Χορευτική Ομάδα Ι.Ν Παναγιά Βλαχερνών Κερατσινίου, ο Πολιτιστικός Παραδοσιακός Χορευτικός Σύλλογος Μυκόνου »Ανεμόμυλοι», ο Χορευτικός Σύλλογος Αγρινίου »Ο Ζορμπάς», η Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης Λάρισας, ο  πολιτιστικός Σύλλογος Αλοννήσου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κερατσινίου «ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΑΝΑΔΡΟΜΕΣ».

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε  από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και τον Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε το παράπονο που εξέφρασε ο κ Μαρωνίτης στο «Λ» για την ελλιπή προβολή της εκδήλωσης από τον Δήμο. Όπως δήλωσε, παρά το γεγονός ότι είχαν στείλει στο Δήμο αφίσες της εκδήλωσης, ο ίδιος δεν είδε ούτε μια αναρτημένη σε ολόκληρη την πόλη.

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Μαρωνίτη θα δημοσιευθεί σε προσεχές φύλλο του ΛΟΓΟΥ.