Εξαιρετική εμφάνιση πραγματοποίησαν στον μαγευτικό αύλειο χώρο του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης,  η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Σύρου Ερμούπολης και η Φιλαρμονική Musikverein Freiburg-Zarhringen e. V, από τη Γερμανία, σε έργα διάσημων ξένων μουσουργών, μουσικά θέματα από δημοφιλείς ταινίες όπως ο Μόγλης, καθώς και έργα κορυφαίων ελλήνων συνθετών όπως ο Μάνος Χατζιδάκης και  ο Βαγγέλης Παπαθανασίου.

Όπως τόνισε κατά την διάρκεια του χαιρετισμού της η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμάη Μενδρινού η συγκεκριμένη εκδήλωση εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο μιας σειράς δράσεων για τον εορτασμό της επετείου των 150 χρόνων από την δημιουργία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας, έχοντας ως απώτερο στόχο να τιμηθεί η διαχρονική προσφορά και συμβολή της Φιλαρμονικής στην προώθηση της  μουσικής παράδοσης και του Πολιτισμού του τόπου μας.

Από την πλευρά της η κα Καλουτά σημείωσε ότι η φιλοξενούμενη γερμανική χορωδία ιδρύθηκε το 1902 προκειμένου να εξυπηρετήσει θρησκευτικές εκδηλώσεις και εορτές, και από το 1988 και μετά άνοιξε το ρεπερτόριο της υλοποιώντας παράλληλα πολλές περιοδείες σε ευρωπαϊκές χώρες και με πολλές διαφορετικές μουσικές.

Δίνοντας δε το έναυσμα για την έναρξη της συναυλίας είπε: «Ας χαθούμε λοιπόν για μια ώρα, όλοι μας, μέσα σε νότες και ήχους, ας απολαύσουμε μια διαφορετική βραδιά, κι ας αφήσουμε όλη αυτή την ατμόσφαιρα να χωθεί για τα καλά στην ψυχή μας και να μας πετάξει για λίγο μακριά, μέσα από μια πανανθρώπινη γλώσσα. Αυτή της μουσικής. Εξ’ άλλου, κατά τον Πλάτωνα, η μουσική δίνει ψυχή στις καρδιές και φτερά στη σκέψη. Μ’ αυτά τα φτερά να πετάξουμε απόψε».

Οι μουσικοί των δύο Ορχηστρών, υπό την μουσική διεύθυνση των: Alice Labarche και Thierry Abramovici κατέκτησαν από τα πρώτα κιόλας λεπτά το κοινό, αποσπώντας δίκαια το παρατεταμένο χειροκρότημά του.

Το πέρας της συναυλίας ακολούθησε μικρό κέρασμα.