Σε μια διαδραστική εκπαιδευτική δραστηριότητα, τα παιδιά ηλικίας 6 έως 16 ετών τα οποία  δήλωσαν παρουσία στην αίθουσα του Λυκείου Ελληνίδων το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής, εντρύφησαν στα οφέλη και τις αρετές της Ειρήνης στον κόσμο  υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού Λίτσας Παππά – Μάνη.

«28η Οκτωβρίου 1940: Όχι στο Φασισμό όχι στο Ναζισμό». Με αφορμή την Ελληνική εποποιία του 40 στα βουνά της Πίνδου, η οποία εορτάζεται τον μήνα που διανύουμε,  η κα Παππά, επεχείρησε  αφενός να εμφυσήσει στα παιδιά το εθνικό αίσθημα και αφετέρου να τους καταστήσει σαφές τον πόνο και τις καταστροφές που αφήνει πίσω του ένας πόλεμος. «Ναι στην Ειρήνη. Όχι στον Πόλεμο. Όλοι διαφορετικοί. Όλοι ίσοι» ήταν ένα από τα μηνύματα που πέρασε στα παιδιά, κάνοντάς τους σαφές  ότι παρά τις φυλετικές και όποιες άλλες διαφορετικές των λαών, οι άνθρωποι θα πρέπει να συμβιώνουν αρμονικά, και οικοδομώντας έναν ειρηνικό κόσμο προς όφελος των μελλοντικών γενιών. Αναφορά έκανε και στην 12 Οκτωβρίου, ημέρα απελευθέρωσης της Σύρου από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής, σημειώνοντας ότι  το τίμημα για το νησί ήταν ιδιαίτερα βαρύ.

Κάνοντας χρήση του βιβλίου «Το Φαγκρί και το Σκουμπρί» του Ευγένιου Τριβιζά, πέρασε το μήνυμα  στα παιδιά ότι οι περισσότεροι  πόλεμοι ξεκινούν για ασήμαντες αφορμές, καθώς και ότι όταν επικρατήσουν οι πιο ψύχραιμες και λογικές φωνές αυτοί αποσοβούνται. Παράλληλα με το βιβλίο «Το μαγικό μολύβι της Μαλάλα», μέσα από τα μάτια ενός μικρού κοριτσιού περιέγραψε το πώς οραματίζονται τα παιδιά τον κόσμο μας. Ένα κόσμο ειρηνικό, δίκαιο, δίχως πείνα και αρρώστια , αλλά και ίσες ευκαιρίες για όλους.

Τα παιδιά συμμετείχαν και με δικές τους ιστορίες, ενώ με το πέρας της εκδήλωσης όλοι μαζί, πιασμένοι χέρι –χέρι, χόρεψαν και τραγούδησαν το τραγούδι: «Αν όλα τα παιδιά της Γής πιάναν γερά τα χέρια, κορίτσια αγόρια στη σειρά και στήνανε χορό ο κύκλος θα γινότανε πολύ πολύ μεγάλος κι ολόκληρη τη Γη μας θ’ αγκάλιαζε θαρρώ», ανανεώνοντας το ραντεβού τους για την ερχόμενη εβδομάδα στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα.