Με αιχμή του δόρατος, και την φετινή χρονιά, την οσονούπω λειτουργία του «Ιστορικού – Λαογραφικού Μουσείου του Λυκείου των Ελληνίδων», πραγματοποιήθηκε ανήμερα της εορτής των Θεοφανίων η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΛΕΣ –  στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Ερμής»- με μειωμένη συμμετοχή λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, την παρουσία του Μητροπολίτη κ.κ. Δωροθέου Β, του Βικάριου της Καθολικής Εκκλησίας π. Αντώνη Βουτσίνου, του αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών και Συγκοινωνιών Κυκλάδων Μάρκου Δαδάου, ενώ ποικιλότροπα και άκρως δυσμενή σχόλια προκάλεσε η για πρώτη φορά στα χρονικά σε μια τέτοια εκδήλωση, απουσία εκπροσώπου του Δήμου Σύρου Ερμούπολης.

Η πρόεδρος Χριστίνα Λιγοψυχάκη αρχικά προέβει σε μια σύντομη ενημέρωση των πεπραγμένων της απελθούσης χρονιάς.

Κοπή πίτας Λυκείου Ελληνίδων Σύρου = Προσφώνηση Χριστίνας Λιγοψυχάκη

Geplaatst door Logotypos.gr op Maandag 6 januari 2020

«Κορυφαίος στόχος μας, προς τον οποίο κατευθύνονται όλες οι προσπάθειες μας είναι η ολοκλήρωση του έργου «Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο Λυκείου των Ελληνίδων». Χάρις στην μεγάλη χορηγία του ευεργέτου της Σύρου κου Αθανασίου Μαρτίνου η συντήρηση των εκθεμάτων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και έχει αρχίσει η μεταφορά τους στο μουσείο. Προς τον κο Μαρτίνο αμέριστη είναι η ευγνωμοσύνη μας… είμαστε πια κοντά στον στόχο μας να εγκαινιάσουμε και να προσφέρουμε στον τόπο μας το Ιστορικό — Λαογραφικό μουσείο που αξίζει στην ιστορία και τον πολιτισμό του» είπε χαρακτηριστικά η κα Λιγοψυχάκη, υπογραμμίζοντας ότι αν και  το 2019  αποτέλεσε μια ιδιαίτερα παραγωγική χρονιά για το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου  ωστόσο αυτή σημαδεύτηκε από την απώλεια δύο εκλεκτών συνεργάτιδων του: της Ιωάννας Βαρδαλάχου, εν ενεργεία Α’ Αντιπροέδρου και Εφόρου Οικονομικού και επί πολλά χρόνια Γενικής Ταμία και της Μυρσίνης Κοή, πρώην Εφόρου χορού και Εφόρου Ιματιοθήκης, οι οποίες επί σχεδόν 40 χρόνια υπηρέτησαν το έργο του Λυκείου με αφοσίωση και αγάπη.

Την εκδήλωση, ως είθισται, άνοιξαν τα παραδοσιακά κάλαντα από μουσικά και χορευτικά τμήματα του Λυκείου τα οποία ακολούθως παρουσίασαν χορούς από διάφορες γωνιές της πατρίδας μας.

Κοπή πίτας Λυκείου Ελληνίδων Σύρου – χοροί

Geplaatst door Logotypos.gr op Maandag 6 januari 2020

Η παρουσία του κόσμου ήταν εμφανώς μειωμένη, γεγονός που ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β’ απέδωσε στις κακές καιρικές συνθήκες: «Είναι τόσο μεγάλη η προσφορά του ΛΕΣ που οι δικές μας είναι αντίδωρα ευγνωμοσύνης…  Μπορεί σήμερα οι καιρικές συνθήκες να μη επέτρεψαν να είναι γεμάτη η αίθουσα, όπως κάθε χρόνο,  αλλά γνωρίζετε ότι η Τοπική Κοινωνία αναγνωρίζει το έργο σας και  το τιμά. Και μπορεί τα καθίσματα να είναι άδεια αλλά η αίθουσα είναι γεμάτη από πολλές ευχές. Μέσα από τον δυνατό άνεμο και μέσα από το χιονόνερο να κατακλύσουν,  όχι μόνο την αίθουσα, δεν θα είχε τόσο σημασία αυτό, όσο τις καρδιές σας. Και κει να τις φυλάξετε όλες αυτές τις ευχές το 2020» τόνισε, εκφράζοντας τη βούλησή του να στηρίξει περισσότερο το έργο που επιτελεί το Λύκειο, ως γνήσιος θεματοφύλακας της παράδοσης, την τρέχουσα χρονιά. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο χαιρετισμός του Βικάριου της Καθολικής Εκκλησίας π. Αντώνη Βουτσίνου ο οποίος εκπροσώπησε τον Επίσκοπο π. Πέτρο Στεφάνου, ο οποίος λόγω ποιμαντικών υποχρεώσεων ήταν στη Σαντορίνη, ενώ ο  κ. Δαδάος, αφού εξήρε το έργο που επιτελεί το Λύκειο υπογράμμισε ότι η στήριξη από πλευράς Περιφέρειας, και του Γιώργου Χατζημάρκου προσωπικά,  θα πρέπει να θεωρείται  δεδομένη σε οτιδήποτε  κι αν τους ζητηθεί.

Οι δράσεις μέσα στο 2019

Σύντομη αναφορά έκανε η κ. Λιγοψυχάκη και στις νέες δραστηριότητες του ΛΕΣ, μη παραλείποντας να ευχαριστήσει τους γονείς και τα παιδιά για τη συνεχή  στήριξή τους. Παράλληλα  προέβη σε μια σύντομη αποτίμηση των σημαντικότερων δράσεων του απελθόντος έτους: «Ιδιαίτερη χαρά μας έδωσε η συμμετοχή μας – κατόπιν προσκλήσεων – στον εορτασμό των 100 χρόνων του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων και στο Διεθνές Συνέδριο που οργάνωσε ο Όμιλος Inner Wheel  Σύρου, καθώς και η συμμετοχή μας (με 25μελή ομάδα) στο Διεθνές φεστιβάλ «ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ» στην Καβάλα, όπου εκπροσωπήσαμε την Ελλάδα και αποσπάσαμε πολλά συγχαρητήρια για τις φορεσιές και τους χορούς μας.

Επιτυχία επίσης σημείωσαν οι παραστάσεις μας στο ιστορικό μας θέατρο «αναμνήσεις ενός καθρέφτη» τις απόκριες και «Χριστουγεννιάτικο όνειρο» τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ τα μικρά μας παιδιά ζέσταναν τις καρδιές μας παρουσιάζοντας στους γονείς και τους φίλους μας την δική τους παράσταση με τίτλο «ένας χορός κι ένα παιχνίδι» στην αίθουσα που ευγενικά μας παραχώρησαν τα εκπαιδευτήρια «Δελασάλ». Επίσης, με πρωτοβουλία του Λ.Ε.Σ. και της εφημερίδας «Ο ΛΟΓΟΣ των Κυκλάδων», την συνεργασία των θεατρικών Ομίλων και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης διοργανώθηκε στο θέατρο ΑΠΟΛΛΩΝ το μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τον θάνατο του Γεωργίου Σουρή με τίτλο «ένας Ρωμηός ονόματι Σουρής» που έλαβε πανελλήνια έκταση χάρις στην ευγενική διάθεση της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» που συμπεριέλαβε στο φύλλο της της 1ης Δεκεμβρίου 2019 ένθετο του σύγχρονου «Ρωμηού» και ειδικό αφιέρωμα.

Συμμετείχαμε ακόμη  στην οργάνωση της «Ναυτικής εβδομάδας 2019», όπου μεταξύ άλλων δράσεων παρουσιάσαμε στην αίθουσά μας την έκθεση κειμηλίων από το μουσείο ιστορίας του Πολεμικού Ναυτικού… Ωστόσο η δράση που ξεχώρισε, έκανε γνωστό το έργο του Λ.Ε.Σ. στο πανελλήνιο και έφερε το Λύκειό μας στην πρώτη θέση του ενδιαφέροντος της Λυκειακής οικογένειας ήταν η ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. να μεταβεί και να στηρίξει με 12μελή αντιπροσωπεία χορευτών τον μοναδικό μαθητή της 4ης Δημοτικού και την ηρωική δασκάλα του στο ακριτικό νησί των Αρκιών με τους 35 κατοίκους. Κατά την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου το Λ.Ε.Σ. παρέλασε με σημαιοφόρο τον μικρό Χρήστο.. και με την πανελλήνια δημοσιότητα που δόθηκε από τον Τύπο και την Τηλεόραση, έγινε αφορμή να γεμίσει το νησάκι κόσμο..».

Την από κοινού κοπή πίτας από τους κκ Δωρόθεο Β’ και π. Αντώνιο Βουτσίνο ακολούθησε ποικίλο  μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από τον μουσικό Πέτρο Παλαιολόγο καθώς και οι κληρώσεις των 23 δώρων της λαχειοφόρου αγοράς.

Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι η πρόεδρος του ΛΕΣ ευχαρίστησε ονομαστικά όλους όσοι καθ’ οιονδήποτε τρόπο συνδράμουν το έργο τους και ιδιαίτερα τους δασκάλους χορού: Μαλαματή Αναστασοπούλου, Μαρία Κορφιάτου, Άννα Χρήστου, Βάσω Χερουβείμ και Φώτη Καλκαβούρα, τον  ζωγράφο και γλύπτη Παναγιώτη Καλούδη, τους χορευτές Αργεντίνικου τάγκο: Χριστίνα Σαριόγλου και Rozer Zalaazar, την εκπαιδευτικό Λίτσα Παππά – Μάνη για την εθελοντική δημιουργία του εργαστηρίου μυθοπλασίας καθώς επίσης όλους τους συνεργάτες που εθελοντικά και με αγάπη πλαισιώνουν τις επί μέρους δράσεις τους.