Με τη φράση: «Κυριολεκτικά ματώνουμε»  ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιχειρηματιών «Ερμής» απευθύνει έκκληση στον κόσμο να στηρίξει την τοπική αγορά και κατ’ επέκταση την Οικονομία του νησιού, υπογραμμίζοντας ότι η εκπτωτική και αποκριάτικη περίοδος ήταν «Υποτονική… έως και  ανύπαρκτη».

Αποδίδει την κατάσταση αυτή στον απαγορευτικό για τον δημότη χαρακτήρα της Ερμούπολης – εκφράζοντας τη σκέψη ότι ενδεχομένως κάποιοι θέλουν να τους  διώξουν απ’ την πόλη –  ενώ τονίζει  ότι ακόμη και οι όποιες εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα  δεν συμβάλουν στην αντιστροφή του δυσμενούς οικονομικού κλίματος.

Δράττοντας την ευκαιρία  ξεκαθαρίζει ότι οι συριανοί επιχειρηματίες δεν «κλέβουν»  τον κόσμο, όπως πολλοί διαδίδουν, ξεκαθαρίζοντας  ότι όσο περισσότερες πωλήσεις κάνουν, τόσο καλύτερες τιμές μπορούν να διεκδικήσουν από τους προμηθευτές τους και κατά συνέπεια να κατεβάσουν και οι ίδιοι τις τιμές τους προς όφελος του καταναλωτικού κοινού.

Πέραν αυτού εκτιμά ότι το Νεώριο και το Πανεπιστήμιο αποτελούν πολύ σημαντικούς οικονομικούς πυλώνες για το νησί, δεδομένου ότι ο τουρισμός όπως αποδεικνύεται είναι μια μακροχρόνια λύση, που θα αργήσει πολύ να εμφανίσει απτά αποτελέσματα.

Ειδικότερα. Αναφερόμενος στην αναιμική κίνηση της αγοράς την περίοδο των εκπτώσεων, ο κ. Φρέρης εκτιμά ότι σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην κακή ψυχολογία του κόσμου και τον απαγορευτικό χαρακτήρα της πόλης και όχι μόνο σε οικονομικούς παράγοντες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι μόνο ότι δεν έχει λεφτά ο κόσμος. Αυτό έχει μια δόση αληθείας αλλά δεν είναι η πραγματικότητα. Φεύγει πολύ μεγάλος τζίρος εκτός Σύρου. Τεράστιος. Και από τα πολυκαταστήματα, από τις πάμπολλες ηλεκτρονικές αγορές. Κυριολεκτικά ματώνουμε. Ενώ στη Σύρο υπάρχουν καταστήματα με μεγάλες προσφορές και πολύ καλής ποιότητας εμπορεύματα, δεν μπορείς να ανταγωνιστείς τις δύο μεγάλες αυτές πληγές.

Ο μεγαλύτερος ωστόσο λόγος είναι ότι η Ερμούπολη  είναι απαγορευτική ως προς το να κατέβει κάποιος. Δεν μπορεί να κατέβει.. για το οτιδήποτε. Πού θα παρκάρει; Πού θα σταματήσει;  Έστω και για ένα λεπτό δεν μπορεί να βρει πουθενά παρκινγκ».

Στο ερώτημα αν οι εκδηλώσεις βοηθούν στην αναθέρμανση της εμπορικής κίνησης, η απάντησή του κοφτή και άμεση: «Όπως θα είδες την Τσικνοπέμπτη δεν έγινε καμία εκδήλωση. Κάτι λέει αυτό. Οι έμποροι παλιότερα στα μανάβικα και σε πολλά άλλα σημεία κάναμε εκδηλώσεις. Δεν έχουν όμως πλέον την όρεξη αυτή, οι επιχειρηματίες. Αυτό έχει έξοδα για να γίνει και απ’ τη στιγμή που δεν υπάρχουν έσοδα οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να διαθέτουν στην διασκέδαση. Δεν γίνεται να ματώνουμε… να θεωρούμαστε οι κακοί… οι κλέφτες, και οτιδήποτε μπορεί να σκεφτεί ο καταναλωτής , κι εμείς να προσφέρουμε συνέχεια σε οτιδήποτε. Κι αυτό την ώρα, που ενώ έχουν τη διάθεση να ψωνίσουν  δεν επιλέγουν τη συριανή αγορά  για ακατανόητους πλέον λόγους.  Δεν την επιλέγουν, σαν να θέλουν να την τιμωρήσουν . Αυτό το θεωρώ απαράδεκτο.  Γιατί κι εμείς συριανούς υπαλλήλους έχουμε, κι από τα έσοδα που θα έχουμε από τις πωλήσεις θα πληρώσουμε  τις υποχρεώσεις και τους υπαλλήλους μας.  Αν έχουμε περισσότερες πωλήσεις , θα χρειαστούμε περισσότερους υπαλλήλους .. αυτό είναι ένας μύλος».

Αν και τα πολυκαταστήματα αποτελούν εν δυνάμει αντίπαλο των Συριανών Επιχειρήσεων ο κ. Φρέρης θεωρεί ότι δεν είναι ανέφικτη μια αποτελεσματική  αντιμετώπισή τους:  «Θεωρώ ότι έχουμε τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε τα πολυκαταστήματα. Έχουμε τεράστια δύναμη. Αν είχαμε τη δυνατότητα αυτή η πόλη να γίνει προσβάσιμη και να μην  είναι  αποκρουστική… Δηλαδή    να μην αποτρέπει κάποιον  να κατέβει σε αυτήν, θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά πράγματα.  Το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι η πόλη δεν είναι προσβάσιμη. Δημόσιες Υπηρεσίες, λογιστικά γραφεία, δικηγόροι, Ιατρεία… καταστήματα,  όλοι έχουν τεράστιο πρόβλημα. Πολλές φορές έχω σκεφτεί ότι ίσως  κάποιοι θέλουν να μας διώξουν απ’ την πόλη.  Ίσως θέλουν, κάποια στιγμή, να δημιουργήσουν αυτές τις συνθήκες  ώστε ο κόσμος  να απηυδήσει  και να πει «φεύγω πάω αλλού. Βγαίνω έξω από την πόλη».

Πριν πολλά χρόνια υπήρξε το σύνθημα «Πάρτε την πόλη στα πόδια σας» με ζητούμενο να κλείσει η πόλη για τα οχήματα. Νομίζω ότι υπάρχει μια κεντρική ιδέα τα καταστήματα να φύγουν απ’ την πόλη γιατί δημιουργούν πρόβλημα. Εντάξει, θέλουν να μετακινηθούμε, αλλά με τέτοιο βίαιο τρόπο δεν το βλέπω σωστό. Υπάρχει θέμα».

Οι εκπτώσεις, όπως λέει δεν συνέβαλαν στην τόνωση της αγοράς,  όπως πολλοί νόμιζαν, εξηγώντας τους λόγους: «Κανένα κατάστημα δεν κινήθηκε.  Έχουμε καταντήσει να κάνουμε όλο τον χρόνο εκπτώσεις. Δεν υπάρχει μέρα του χρόνου που να μην μπει πελάτης στο μαγαζί και να μην ζητήσει καλύτερη τιμή. Δηλαδή οι εκπτώσεις  έχουν ουσιαστικά καταργηθεί  και δεν έχουν πλέον νόημα . Απλά υπάρχει μια περίοδος που το κάνουμε νόμιμα αυτό.

Στο ερώτημα με ποιο τρόπο θα μπορούσε να υπάρξει μια σχετική ανάκαμψη στην αγορά της Σύρου, απαντά: «Χρήμα καινούργιο να ‘ρθει στην πόλη.  Το ότι το Νεώριο μπορεί να φέρει , έστω κι αυτό που αυτή τη στιγμή φέρνει, είναι τεράστιο βήμα. Όσον αφορά το Πανεπιστήμιο, για μας είναι κάτι για το οποίο έχουμε παλέψει πάρα πολύ.  Πρέπει να γίνει οπωσδήποτε Πανεπιστημιούπολη μέσα στο Στρατόπεδο. Πρέπει να οργανωθεί  και να έρθουν καινούργια τμήματα. Με αυτό τον τρόπο φέρνουμε καινούργιους μόνιμους κατοίκους μέσα στην πόλη.  Εμείς ως επιχειρηματίες σκεφτόμαστε το χρήμα. Κάποιοι άλλοι σκέφτονται το Πανεπιστήμιο σαν πόλο έλξης επιστημόνων  και μιας συνεργασίας του με το Νεώριο. Υπάρχει φυσικά και  η δυνατότητα μιας συνεργασίας με τους επιχειρηματίες  σε διάφορους τομείς. Δηλαδή, ξέχωρα από το οικονομικό σκέλος για τη Σύρο, υπάρχει μια μεγάλη γκάμα ωφελειών για το νησί.

Το πανεπιστήμιο αποτελεί μια διέξοδο.  Ο τουρισμός όπως βλέπουμε είναι μια μακροχρόνια λύση, η οποία αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να έχουμε άμεσα αποτελέσματα. Πρέπει να επενδύσεις τώρα για να έχεις όφελος μετά από πολλά χρόνια. Άρα, παράλληλα με τον τουρισμό , το Πανεπιστήμιο, το Νεώριο  και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει , μπορεί να κάνει βήματα  μπροστά η οικονομία του νησιού».

Κλείνοντας απευθύνει για μια ακόμη φορά έκκληση για στήριξη της τοπικής αγοράς κάνοντας σαφές πώς ενδεχόμενος αφανισμός της θα φέρει στο νησί τα μονοπώλια: «Πρέπει να στηρίξουμε την τοπική αγορά. Έστω κι ένα ευρώ παραπάνω  για το τζίρο είναι πολύ σημαντική. Η τιμή διαμορφώνεται από τον όγκο των πωλήσεων. Όσες περισσότερες είναι, τόσο καλύτερη τιμή διεκδικούμε απ’ τους προμηθευτές μας και τόσο καλύτερες τιμές έχουμε τη δυνατότητα να αποδώσουμε στον κόσμο. Χωρίς τοπική αγορά δεν υπάρχουν υπάλληλοι   και εν συνεχεία εμπόριο. Κάτι το οποίο φέρνει το μονοπώλιο».