Κάλεσμα προσφοράς αγάπης και ζωής προς τους συνανθρώπους μας με την εγγραφή νέων μελών που μπορούν να αιμοδοτήσουν, έκανε για μια ακόμη χρονιά ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντικής Αιμοδοσίας π. Αντώνιος Βουτσίνος, κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου, που πραγματοποιήθηκε στην ενοριακή αίθουσα του Αγίου Σεβαστιανού, στην Άνω Σύρο.
Η λιτή εκδήλωση του Συλλόγου που έκλεισε 49 χρόνια ζωής, αποτέλεσε παράλληλα και την Γενική Συνέλευση των μελών, όπου εγκρίθηκαν τα πεπραγμένα του 2019 και ο προϋπολογισμός του 2020.
Από τα στοιχεία που κοινοποίησε ο π. Βουτσίνος, ξεχώρισαν οι αναφορές για τη φθίνουσα πορεία των ενεργών μελών, καθώς από τα 1738 εγγεγραμμένα μέλη, μόνο τα 693 είναι ενεργά, αφού οι υπόλοιποι έχουν ήδη συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας του, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να ξαναδώσουν πια αίμα, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά ιατρικά στάνταρντ.
Από τα υπόλοιπα που ανέφερε, επίσης, σημαντικό είναι να τονιστεί ότι κατά το 2019 έγιναν συνολικά 1254 αιμοληψίες στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, από τις οποίες οι 337 προήλθαν από μέλη του Συλλόγου, με το αίμα να διοχετεύεται σε 133 περιστατικά του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, ενώ οι υπόλοιπες προσφέρθηκαν σε νοσηλευτικά ιδρύματα των Αθηνών, του Πειραιά και σε άλλα μέρη.
Το λυπηρό είναι ότι για το 2019 εγγράφτηκαν μόνο 7 νέα μέλη ως εθελοντές, τη στιγμή που αποχώρησαν μετά επαίνων 40, ενώ από τα 470 μέλη στήριξης του Συλλόγου, τα οποία το 2016 είχαν συμβάλει με την οικονομική ενίσχυση των 10 ευρώ, το 2019 τα άτομα αυτά μειώθηκαν σε μόλις 113, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο τα «στενά οικονομικά» του Συλλόγου.
Αυτή τη χρονιά, ο κ. Βουτσίνος, αφού μετέφερε τις ευχές του Καθολικού Επισκόπου Πέτρου Στεφάνου που βρίσκονταν στη Σαντορίνη, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους παρευρισκομένους και όλους όσοι στηρίζουν τον Σύλλογο, και ιδιαίτερα προς τους χορηγούς των δώρων και τον εφημέριο του Αγ. Σεβαστιανού όπου κάθε πραγματοποιείται η εκδήλωση.
«Το παρών» στην εκδήλωση έδωσαν – μεταξύ άλλων – ο εφημέριος των Τριών Ταξιαρχών π. Κωνσταντίνος Χαρούλης, ο οποίος μετέφερε τις ευχές του μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β’ προς τους παρευρισκόμενους, ο αντιδήμαρχος Νικόλαος Φωτεινιάς και η δημοτική σύμβουλος Ρόζα Ξανθάκη, οι οποίοι ευχήθηκαν σε όλους καλή χρονιά, προσφέροντας μάλιστα και διπλώματα στα 40 μέλη που φέτος συμπλήρωσαν το 65ο έτος της ηλικίας τους.
Με το πέρας της απονομής, μοιράστηκαν κομμάτια πίτας σε όλους τους παρόντες, ενώ κληρώθηκαν και 24 τυχεροί αριθμοί στους κατόχους των οποίων μοιράστηκαν ισάριθμα δώρα.