Το Λύκειο των Ελληνίδων Σύρου, στα πλαίσια της εκπαιδευτικής του δραστηριότητας, ξεκίνησε το Εργαστήριο Μυθοπλασίας με την εθελοντική συνδρομή της εκπαιδευτικού κ. Λίτσας Παππά.

Γράφει η Φλώρα Μπαρμπέτα

Στις 12 το μεσημέρι, δεύτερη Κυριακή του μήνα, στην  αίθουσα του ΛΕΣ ακουγόντουσαν για άλλη μια φορά τιτιβίσματα από μικρά παιδιά. Στα μαθήματα μπορούν να προσέρχονται παιδιά ηλικίας 5 ετών έως … 105 όπως μας ανέφερε χαριτολογώντας η παιδαγωγός κ. Παππά. Σκοπός αυτών των συναντήσεων είναι να δημιουργηθεί μια μικρή λέσχη ανάγνωσης, αφήγησης, και έμπνευσης δημιουργικού παιχνιδιού με παραστατικότητα μέσω της διάδρασης και της κίνησης.

Πρωταγωνίστρια για τη φετινή χρονιά θα είναι η «Φλώρα». Η Φλώρα είναι ένα στυλό σε μορφή Φλαμέγκο. Όπως εξήγησε η κ. Παππά προσπαθεί να δημιουργήσει ένα συνειρμό ανάμεσα στο «Φ» Φλαμέγκο και στο «Φ» Φλώρα. Κάθε μέλος αυτής της εκπαιδευτικής συντροφιάς ακόμα και η ίδια η δασκάλα μιλάει κρατώντας στο χέρι του τη Φλώρα. Το στυλό υποτίθεται πως ακούει τις σκέψεις, τις ιστορίες, τα μηνύματα των παιδιών, όπως αυτά βγαίνουν πρωτόλεια από τη φαντασία των λιλιπούτιων αφηγητών,  προκειμένου η δασκάλα να τα καταγράψει σε ένα πολύχρωμο βιβλίο ώστε να συνταχθεί το παραμύθι των  παιδιών.

Η θεματολογία των ιστοριών προκύπτει από την καθημερινότητα. Τα παιδιά ενημερώνονται από τη δασκάλα σχετικά με το θέμα ώστε να έχουν κάνει μια σχετική προετοιμασία, φέρνοντας μαζί τους κάποιο εικονογραφημένο βιβλίο με παραμύθι ή ποίημα.  Έχοντας ολοκληρωθεί η ιστορία, τα παιδιά καλούνται σε δεύτερο χρόνο και επόμενο μάθημα να ζωγραφίσουν μέρος του παραμυθιού που τα ίδια κατασκεύασαν.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που έχουν διεισδύσει στη ζωή των μαθητών, κυρίως μέσα από την τεχνολογία, αλλά και το μειωμένο ελεύθερο χρόνο που αυτά διαθέτουν, η κ. Παππά με τη βοήθεια της «Φλώρας» προσπαθεί να ανασύρει συναισθήματα, να διδάξει κανόνες δημοκρατίας και ευταξίας, ευγένειας, συνέπειας, κυρίως να αναπτύξει τη φαντασία των παιδιών. Ζητούμενα που καλύπτουν τις βασικές αρχές και αξίες του ΛΕΣ.

Το σημερινό πρώτο μάθημα κάλυψε την ιστορία του Φθινοπώρου, τους μήνες που απαρτίζουν αυτή την εποχή, τα ήθη, τα έθιμα, τις συνήθειες, την καθημερινότητα αυτής της εποχής, αλλά και το ποια είναι η εικόνα της φύσης αυτή την εποχή. Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό σε ερωτήσεις, δίνοντας σωστές απαντήσεις και πληροφορίες γύρω από τις φθινοπωρινές δραστηριότητες. Αφήνοντας ελεύθερη τη φαντασία τους επινόησαν το κεντρικό ήρωα της ιστορίας ένα φθινοπωρινό φύλλο τον «Χάρη», ο οποίος μας παρέσυρε σε ένα ταξίδι μαγικό. Αξίζει τον κόπο μια επόμενη επίσκεψη για να δούμε πως οι μικροί φίλοι του Χάρη θα τον αποτυπώσουν τον ίδιο και το ταξίδι του στο χαρτί.  Το Λύκειο των Ελληνίδων με ανοιχτή αγκαλιά σας περιμένει!