Κλειστά θα παραμείνουν την Δευτέρα 10 και την Τρίτη 11 Ιουνίου και στη Σύρο τα Διαγνωστικά Εργαστήρια, μετά από απόφαση των ιδιοκτητών τους, συμμετέχοντας στην πανελλήνια απεργιακή κινητοποίηση διαρκείας που έχουν εξαγγείλει οι Ιδιωτικές Ενώσεις Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Την στήριξη των κινητοποιήσεων ανακοίνωσε και ο Ιατρικός Σύλλογος Κυκλάδων ο οποίος ζητά από τους ασφαλισμένους να δείξουν κατανόηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης, οι ιδιωτικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (διαγνωστικά κέντρα, μικροβιολογικά εργαστήρια κ.λ.π) εξαιτίας του clawback και του rebate οδηγούνται  με μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική καταστροφή μετά το τραγικό αδιέξοδο, στο οποίο έχουν περιέλθει.

Μετά από ασφαλείς πληροφορίες που έχουμε, και στη Σύρο τα ιδιωτικά εργαστήρια βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο εξαιτίας των μεγάλων ποσών που τους οφείλονται από τον ΕΟΠΠΥ, ενώ με την  απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε κούρεμα των οφειλών, το οποίο αγγίζει ακόμα και το 70%, πολλά διαγνωστικά εργαστήρια θα οδηγηθούν ακόμα και στο λουκέτο.

Ερωτηματικά προκαλούνται σε εκατοντάδες ασφαλισμένους σχετικά με την παροχολογία την οποία τις τελευταίες ημέρες εξαγγέλλει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μοιράζοντας με μεγάλη ευκολία επιδόματα αλλά αδυνατώντας απ την άλλη πλευρά να εξοφλήσει ο ΕΟΠΠΥ τις υποχρεώσεις του απέναντι στον ιδιωτικό τομέα. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι με τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων μοιράζονται προεκλογικά επιδόματα παντός είδους.

Βασικά αιτήματα των εργαστηριακών ιατρών είναι:

Στα βασικά αιτήματα των εργαστηριακών ιατρών είναι:

  • Κατάργηση των υποχρεωτικών επιστροφών (Clawback) και των υποχρεωτικών εκπτώσεων (Rebate).
  • Σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
  • Αύξηση προϋπολογισμού για το έτος 2019.
  • Σωστές υπηρεσίες υγείας για τον ασθενή και κατάλληλες αμοιβές για την επιβίωση των ιατρών.