Έτος 1907. Με χορηγία του μεγαλεμπόρου Θεοδώρου Παγκάλου (1833 – 1915), κατασκευάζεται η ιστορική εξέδρα της πλατείας Μιαούλη από τον μαρμαρογλύπτη Ιωάννη Βιτάλη, όπως αναφέρεται και στην πρόσοψή της: «Θεόδωρος Πάγκαλος, εχορήγει 1907 και Ιωάννης Βιτάλης εποίει».

Η νέα εξέδρα, φτιαγμένη από πεντελικό μάρμαρο, διακοσμήθηκε με ανάγλυφα του Απόλλωνα και των Μουσών και δέκα φανοστάτες, αντικαθιστώντας μια παλαιότερη ξύλινη που είχε φθαρεί.

Στα εγκαίνια της, η ορχήστρα των Φιλομούσων έπαιξε τον ύμνο της Ελευθερίας και αποσπάσματα από τη «Νόρμα» του Μπελίνι και τον «Τανχόυζερ», ενώ η κατασκευή της εξέδρας έγινε με τέτοιο τρόπο που από μόνη της λειτουργεί ως φυσικό ηχείο καθώς κάτω από την εξέδρα υπάρχουν κενοί χώροι («πηγάδια») με τέτοιο τρόπο τοποθετημένοι που να λειτουργούν γι αυτό τον σκοπό. ΠΡΟΣΟΧΗ ΦΩΤΟ

Έτος 2019.Οι βίδες που κάποιοι στο πρόσφατο παρελθόν χρησιμοποίησαν για να στερεώσουν τα φώτα πάνω στην εξέδρα, έχουν σκουριάσει εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα η σκουριά να έχει «σκίσει» τα μάρμαρα.

Από την παρέμβαση αυτή φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχει προκληθεί σοβαρή ρωγμή στην πρόσοψη της εξέδρας, γεγονός που απειλεί άμεσα με αποκόλληση και το ανάγλυφο του θεού Απόλλωνα που βρίσκεται στο συγκεκριμένο σημείο. ΠΡΟΣΟΧΗ ΦΩΤΟ

Δυστυχώς, η σημερινή εικόνα που εμφανίζει η άλλοτε «αρχοντική» Ερμούπολη σε πολλά σημεία της προκαλεί εύλογα ερωτηματικά για το αν σήμερα μπορούμε να φανούμε άξιοι ώστε να διασώσουμε, συντηρήσουμε και να αποδώσουμε στην επόμενη γενιά την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά που άφησαν οι πρόγονοι αυτού του τόπου.