Μία μεστή από συναισθήματα και μηνύματα θεατρική παράσταση παρακολούθησαν όσοι παραβρέθηκαν στο θέατρο “Απόλλων” για να τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου.

Εκεί, ο συγγραφέας Γιάννης Σκαραγκάς παρουσίασε το νέο θεατρικό μονόλογο του, με τίτλο “Η Κυρά της Ρω”, με την Φωτεινή Μπαξεβάνη να ενσαρκώνει με επιβλητικό τρόπο την αγέρωχη μορφή της Δέσποινας Αχλαδιώτη και τον Τάσο Μισιρλή να μετουσιώνει σε εικόνες τους μοναχικούς ήχους από το τσέλο του.

Η παράσταση που είναι βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα “Η Κυρά της Ρω”, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2017. Από τον Μάρτιο του 2018 βρίσκεται σε περιοδεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μετά από έναν επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ο μονόλογος εμπνέεται από τη ζωή της Δέσποινας Αχλαδιώτη, της επονομαζόμενης «Κυρά της Ρω».

Γεννημένη στο Καστελλόριζο, η Δέσποινα τόλμησε να παντρευτεί τον άντρα που έβοσκε τα ζωντανά του πατέρα της κόντρα στη θέληση της οικογένειά της, δεν δίστασε να μετακομίσει μόνη μαζί του στο ακατοίκητο νησί της Ρω μένοντας μόνη της για πολλά χρόνια μετά το θάνατό του αλλά και να εναντιωθεί στους εχθρούς, υψώνοντας καθημερινά την ελληνική σημαία απέναντι από τα τουρκικά παράλια…

Πρώτη φορά ύψωσε την ελληνική σημαία το 1929 αλλά από την περίοδο της Κατοχής, όπου υπήρξε και μέλος της Αντίστασης, ύψωνε την ελληνική σημαία κάθε πρωί και την κατέβαζε με τη δύση του ήλιου μέχρι και τον θάνατό της.

Απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών, στις 13 Μαΐου του 1982 .