Τους μοναδικούς και ολότελα δικούς της  «Θαλάσσιους τόπους» μας καλεί να εξερευνήσουμε η  γνωστή ζωγράφος Μαρία Κτιστοπούλου στην ομώνυμη ατομική της έκθεση ζωγραφικής – υπό την επιμέλεια του Γιώργου Αλτουβά –  η οποία μέχρι και τις 31 Αυγούστου θα λαμβάνει χώρα στην  Αίθουσα Τέχνης «Γιάννη & Ελένης Βάτη» στην Ερμούπολη της Σύρου.

Η καταξιωμένη εικαστικός, στα χρόνια της καλλιτεχνικής της πορείας  έχει αναπτύξει μια βαθιά και ουσιαστική σχέση με το υγρό στοιχείο, και στην παρούσα έκθεση  παρουσιάζει διαφορετικές όψεις της θάλασσας, οι οποίες προέκυψαν από την επίμονη και επίπονη παρατήρησή της.

«Θυμάμαι πόσες φορές έκανα βουτιές, αγναντεύοντας από τη βεράντα μου, μέσα στα τεράστια κύματα του Αιγαίου», δήλωσε η Μαρία Κτιστοπούλου, με αφορμή τη νέα της έκθεση σε γνωστό αθηναϊκό μέσο, προσθέτοντας: «Πόσες φορές δεν βίωσα την κάθαρση από την αγιοσύνη του νερού… «Να σ’ αγναντεύω Θάλασσα να μην χορταίνω», αναφέρει ο Κώστας Βάρναλης στον πρόλογο της γνωστής ποιητικής συλλογής του «Το φως που καίει». Άλλες φορές πάλι βλέποντας την καταιγίδα να ‘ρχεται στην απεραντοσύνη του πελάγους, θυμόμουν τον Όμηρο «Πέλαγος δε ουδείς πω δια τέλους ήσεν ούτε ποιητής ούτε λογογράφος», (Το πέλαγος κανείς ακόμα δεν το τραγούδησε ως το τέλος, ούτε ποιητής ούτε πεζογράφος). Έτσι λοιπόν μου γεννήθηκε το ενδιαφέρον να προσπαθήσω να αποδώσω εικαστικά την καταιγίδα και θαλασσοταραχή του Αιγαίου. Την Μουσική του Αιγαίου!!»

Τα λεγόμενα της ενισχύουν τα λόγια της κριτικού και ιστορικού Τέχνης Ηρούς Παπαστόλου στο εισαγωγικό σημείωμα του φυλλαδίου της έκθεσης: «Για την Μαρία Κτιστοπούλου η αρχέγονη θάλασσα είναι η μήτρα που εμπεριέχει τη θηλυκή εκδοχή ίου κόσμου. Είναι γέννα, κάθαρση και φωs. Μία πρώτη ανάγνωση μαρτυρά ρεαλισμό, όμως η ζωγραφική πράξη ms Μαρίας Κτιστοπούλου δανείζεται στοιχεία και από τον ρομαντισμό, τη στροφή πpos τη φύση και την έμφαση, στην υποκειμενική ευαισθησία, καθώς  και από τον εξπρεσιονισμό· σκοπός της να εκφράσει τα συναισθήματα και την ιδιότυπη εικαστική οπτική της…». Η δε κριτικός και ιστορικός Τέχνης Αθηνά Σχινά απ’ την πλευρά της επιχειρεί να διεισδύσει στα ενδότερα της τεχνοτροπίας και του ύφους της κας Κτιστοπούλου υπογραμμίζοντας: «Η ζωγράφος χειρίζεται με έμπνευση και μαεστρία, το σχέδιο, την ογκοπλαστική αληθοφάνεια, συνδυ­ασμένη με την συναισθαντική αμεσότητα στις προσβασιμότητες του βλέμματος, όπως επίσης τις ποικίλες διαφάνειες, αλλά και τις αποστάσεις από τις οποίες υποβάλλει τον θεατή στις τονικότητες του χρώματος. Η γραφή και κυρίως η υφολογία των έργων αυτών, αφορά τον μεταμοντέρνο παραστατικό ρεαλισμό, σε ένα πρώτο τουλάχιστον επίπεδο ανάγνωσης, όπου η Μαρία Κτιστοπούλου έχει δώσει – εδώ και αρκετά χρόνια – εξαιρετικά αποτελέσματα. Τα έργα της ωστόσο, με προφανή τον ρεαλισμό, λειτουργούν αλληγο­ρικά».

Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια πολύ ενδιαφέρουσα ομάδα εικαστικών έργων της Μαρίας Κτιστοπούλου την οποία αξίζει κανείς να επισκεφθεί, καθώς ερχόμενος σε  οπτική επαφή με τα  εντυπωσιακά κύματα της γαλαζοπράσινης «αφρόεσσας» θάλασσας, βιώνει την αίσθηση ότι ερχόμενα αυτά από το πέλαγος, παφλάζουν στην ακτή.

Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 11:00-13:00 & 18:30-22:30
Δευτέρα & Τρίτη Πρωί: Κλειστά