Δεν χρειάζεται να πάμε πολύ μακριά για να μπούμε στο πνεύμα και στην ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων. Αυτή την περίοδο το θέατρο Απόλλων βρίθει εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου και  πλήρως εναρμονισμένων με το πνεύμα των ημερών.

Μια από αυτές είναι και το Παραμύθι «Το ταξίδι του Χιονάνθρωπου», η πρεμιέρα του οποίου έγινε το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου στη σκηνή του Ιστορικού μας Θεάτρου, σκορπίζοντας απλόχερα χρυσόσκονη και αύρα Χριστουγέννων  στους παρισταμένους (μικρούς και μεγάλους)  οι οποίοι και αποχώρησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Η παιδική χορωδία της Ορχήστρας των Κυκλάδων με την σύμπραξη της  κλασικής ορχήστρας από το Βέλγιο “European FairyTale Orchestra”, υπό την καθοδήγηση του μαέστρου Dirk Boiy και του συριανού δασκάλου μουσικής Νίκου Ρούσσου, άνοιξαν εντυπωσιακά  το πρώτο μέρος της εκδήλωσης με πασίγνωστα μουσικά τραγούδια απ’ όλο τον κόσμο, δεσπόζουσα θέση στα οποία είχαν τα κάλαντα της Σύρου.

Στον χαιρετισμό της η διαχειρίστρια της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Ούριος Άνεμος» Κριστέλ Λούκιτς τόνισε ότι η πρόταση για την υλοποίηση της συγκριμένης δράσης προήλθε από την Μαργαρίτα Αγγελοπούλου και τον μαέστρο Dirk Boiy σε μια περίοδο που η Εταιρεία είχε αποφασίσει να κάνει ένα μικρό διάλλειμα ως προς την διοργάνωση εκδηλώσεων: «Αυτή η πρόταση μας έκανε να ξεχάσουμε την κούραση μας. Την είδαμε σαν μια καλή ευκαιρία να μπούμε στο πνεύμα των Χριστουγέννων, αφού αυτή η εκδήλωση είναι η απόδειξη της αδελφοσύνης, της Αγάπης, και της συνεργασίας Μουσικών και Παιδιών – που για μας είναι πολύ σημαντικό – μέσα από το μουσικό ταξίδι» είπε χαρακτηριστικά μη παραλείποντας να αναφέρει ονομαστικά όλους όσοι βοήθησαν στην επίτευξη αυτού του δύσκολου εγχειρήματος.

Ακολούθως η κλασσική ορχήστρα European FairlyTale Association, άνοιξε το πρώτο μέρος της εκδήλωσης, συνοδεύοντας μουσικά τα παιδιά της χορωδίας της Ορχήστρας των Κυκλάδων (περίπου 70-75 σε κάθε παράσταση) τα οποία απέδωσαν εξαιρετικά  Χριστουγεννιάτικα κάλαντα της Ελλάδας και του κόσμου.

Το δεύτερο μέρος, αποτέλεσε μια πανδαισία ηχοθεάματος.  Σε αυτό οι  13 Βέλγοι μουσικοί παρουσιάζουν, την τελευταία τους δουλειά, τη γνωστή μουσική ιστορία “Ο Χιονάνθρωπος” του Howard Blake σε συνεργασία με την ηθοποιό Μαργαρίτα Αγγελοπούλου στην αφήγηση του παραμυθιού και ένα παιδί σολίστ από τη Σύρο. Έτσι χθες,  Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, η νεαρή σολίστ Λένα Μώτου κυριολεκτικά εξέπληξε τους θεατές με την ζεστή και ιδιαίτερα αισθαντική φωνή της ταξιδεύοντάς τους σε μέρη ονειρικά, ενώ σήμερα τη σκυτάλη αναλαμβάνει η Άρτεμις Λούκιτς.

Όπως σημειώνουν τα μέλη της “European FairyTale Orchestra” στο σχετικό Δελτίο Τύπου της εκδήλωσης: «Οι μουσικοί μας κάνουν μαγικούς ήχους με τα όργανα τους, μέσα από την πρακτική, το πάθος και την έμπνευση. Κάθε ένας από αυτούς πιστεύει ότι η κλασσική μουσική είναι ένα θαυμάσιο πλεονέκτημα που μπορεί να κάνει μια τεράστια διαφορά στην εκπαίδευση των παιδιών όλων των ηλικιών. Η κοινή λογική και οι μεμονωμένες εμπειρίες μας επιβεβαιώνουν ότι η καλή μουσική μπορεί να φτάσει, να αγγίξει, να εμπνεύσει, να συγκινήσει και να διδάξει πολύ μικρά παιδιά.

Αναζητώντας νέους τρόπους ανάπτυξης με τους νέους αποφασίσαμε να αναπτύξουμε το ρεπερτόριό μας των Μουσικών Παραμυθιών. Κάθε χώρα στην Ευρώπη έχει το δικό της πλούσιο κατάστημα παραμυθιών. Από τη Σουηδία μέχρι τις Αζόρες, από τη Λευκορωσία μέχρι τα νησιά Shetland, βρήκαμε ιστορίες γεμάτες χρώμα και μουσικότητα. Φοβιές, αστείες, ανόητες, ευφάνταστες και πραγματικές, βρήκαμε υπέροχες ιστορίες και υπέροχες μελωδίες που προσφέρουν εκπλήξεις, ξόρκια, τέρατα, μάγισσες και ζώα που μιλάνε».

Πρόκειται πραγματικά για μια πολύ αξιόλογη εκδήλωση που αξίζει να παρακολουθήσει κανείς. Να σημειωθεί ότι η τελευταία παράσταση θα δοθεί σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι στο θέατρο Απόλλων  με είσοδο: 5€ για τα παιδιά και 8€ για τους ενήλικες.

Μερικά στοιχεία για τους συντελεστές:

«Παιδική – Νεανική Χορωδία της Ορχήστρας των Κυκλάδων»

Ανάμεσα στους καταστατικούς σκοπούς της Ορχήστρας των Κυκλάδων είναι και η ανίχνευση, αξιοποίηση και προώθηση παιδιών και νέων που διαθέτουν κλίση και ιδιαίτερα χαρίσματα στη μουσική, αλλά και η δημιουργία χορωδίας και μουσικών υποσυνόλων για τη συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό η Ορχήστρα εγκαινίασε στα τέλη του 2012 την Παιδική-Νεανική Χορωδία των Κυκλάδων στοχεύοντας να παρέχει χορωδιακή αγωγή και μουσική καλλιέργεια μέσα από το ομαδικό τραγούδι. Η χορωδία, πυρήνας δημιουργικότητας, ψυχικής και πνευματικής καλλιέργειας, αποτελεί πολύτιμο εργαλείο στην προσπάθεια των παιδιών ν’ αναπτύξουν θετική στάση και αγάπη προς τη μουσική και ν’ αποκτήσουν πνεύμα ομαδικότητας και συνεργασίας.

Η Παιδική Χορωδία, σημειώνοντας μια σταθερά ανοδική πορεία, αυτή τη στιγμή αριθμεί περισσότερα από 100 παιδιά που παρακολουθούν την εβδομαδιαία πρόβα που γίνεται στο ΚΑΠΗ της Ερμούπολης. Φέτος, λειτουργούν 3 διαφορετικά τμήματα, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά που φοιτούν στο Γυμνάσιο και το Λύκειο, αποτελούν τον πυρήνα της νεανικής χορωδίας, ως φυσική συνέχεια των εμφανίσεων και των εμπειριών που έχουν βιώσει κατά τα τελευταία χρόνια μαζί με την Ορχήστρα των Κυκλάδων και την καθοδήγηση του μαέστρου κ. Νίκου Κυπουργού.

Η Χορωδία λειτουργεί ως τρίφωνη και έχει δώσει περισσότερες από 30 συναυλίες, συνοδεία της Ορχήστρας των Κυκλάδων, αυτόνομα ή συνοδεία άλλων μουσικών. Η Χορωδία την περσινή χρονιά ταξίδεψε για πρώτη φορά εκτός Σύρου και συγκεκριμένα πραγματοποίησε με επιτυχία 2 συναυλίες στην Τήνο και το Παρίσι. Φέτος θα εμφανιστεί στα νησιά Πάρο και Άνδρο, ενώ προγραμματίζεται μία εμφάνιση στη Λεμεσό της Κύπρου, στις 22 Απριλίου 2020.
Η διδασκαλία της χορωδίας γίνεται από ένα οργανωμένο επιτελείο 4 ατόμων και συγκεκριμένα από τους: Νίκο Ρούσσο, Βούλα Γλύκα, Ρένα Βέργου και Έλλη Γούναρη.

Η Χορωδία τελεί υπό την ηθική και υλική υποστήριξη της κυρίας Δέσποινας Παρασκευαΐδου.

Ο «ΟΥΡΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ» είναι μία Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που ιδρύθηκε το 2013 στην Σύρο, την πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Η ιδέα της ίδρυσής του μαζί με τη δραστηριότητα του Open Art Studio γεννήθηκε συγχρόνως με το 1ο Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου από μια ομάδα καλλιτεχνών που ζουν και δραστηριοποιούνται, είτε επαγγελματικά, είτε ερασιτεχνικά, στο νησί της Σύρου, πρόσφατα μπήκε στις δραστηριότητες και το Stray Art Festival.

Ο «ΟΥΡΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ» έχει ως σκοπό την ανάπτυξη δράσεων σε τομείς που σχετίζονται με τον πολιτισμό, το περιβάλλον και την εκπαίδευση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η επιθυμία των καλλιτεχνών που συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια είναι οι ιδέες τους και το έργο τους να υλοποιούνται με βάση τις αξίες της διαφάνειας, της ευελιξίας και της ανεξαρτησίας, αναπτύσσοντας συγχρόνως συνεργασίες και με άλλες οργανώσεις και Φορείς τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Οι κύριοι στόχοι του «ΟΥΡΙΟΥ ΑΝΕΜΟΥ» είναι η προβολή, ανάδειξη και εδραίωση του Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου, του Stray Art Festival, του Open Art Studio και γενικά η προώθηση πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων καθώς και η δικτύωση των καλλιτεχνών.

Ο «ΟΥΡΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ» δίνει μεγάλη σημασία στην εκπαίδευση του κοινού σε θέματα που σχετίζονται με την τέχνη, τον πολιτισμό και το περιβάλλον. Συμμετέχει επίσης στην υλοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για παιδιά και ενήλικες, σχετικά με την ενίσχυση της δημιουργικότητας και της περιβαλλοντικής ευαισθησίας.

Η φιλοδοξία και το όραμα του «ΟΥΡΙΟΥ ΑΝΕΜΟΥ» είναι να γίνει μια «στέγη καλλιτεχνικής έκφρασης» για τη τοπική κοινωνία, τους ανήσυχους πολίτες, το κοινό που θα συμμετέχει και θα παρακολουθεί τις δράσεις του, τους εθελοντές και τα μέλη του.

 

http://www.brusselssnowmanconcert.com/team.php
https://www.facebook.com/TheSnowmanCompetition