Μόνο έκπληξη και το θερμό χειροκρότημα του κοινού προκάλεσε η παρουσία του Ισραηλινού συγκροτήματος Perach Adom στο 4ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου που πραγματοποιείται στη Σύρο.

Γνώριμες μουσικές και λαϊκά ακούσματα σε ένα αφιέρωμα στις κορυφαίες εβραϊκής καταγωγής ερμηνεύτριες του ρεμπέτικου και του παραδοσιακού τραγουδιού Ρόζα Εσκενάζυ, Στέλλα Χασκίλ και Αμαλία Βάκα, αποδόθηκαν με εξαιρετικά ελληνικά από ένα συγκρότημα που ταξίδεψε από την Ιερουσαλήμ μέχρι τη Σύρο για να συμμετέχει στο 4ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου φανερώνοντας την αγάπη τους γι αυτό αλλά και το πάθος τους για τη μουσική.

Την εκδήλωση προλόγισαν η αντιδήμαρχος Πολιτισμού  κα Θωμαή Μενδρινού και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννης Ρούσσος καθώς με τη σύμπραξη των ανωτέρων φορέων πραγματοποιείται το Φεστιβάλ.

Μικρή σύντομη αναδρομή στις γυναικείες φωνές του ρεμπέτικου που προαναφέραμε, έκανε ο Αντώνης Μαραγκός μουσικός και στέλεχος του Επιμελητηρίου, όσο και ο γνωστός ηθοποιός, σκηνογράφος και συγγραφέας Αλμπέρτο Εσκενάζυ.

Ο κ. Εσκενάζυ με παρεμβάσεις και δικές του μαρτυρίες τόσο για τη Ρόζα Εσκενάζυ (σ.σ. με την οποία δεν έχει καμία συγγένεια όπως τόνισε) την οποία γνώρισε από κοντά, αλλά και για τις άλλες δύο ερμηνεύτριες του ρεμπέτικου και παραδοσιακού τραγουδιού προσπάθησε να βάλει το κοινό μέσα στο πνεύμα της βραδιάς.

Το συγκρότημα Perach Adom ιδρύθηκε το 2001 από τον Tomer Katz απόφοιτο της Ακαδημίας Μουσικής και Χορού του Robin στην Ιερουσαλήμ. Παίζει ελληνική λαϊκή μουσική αλλά δημιουργεί και νέα πρωτότυπα κομμάτια σε ισραηλινή έκδοση υπό την επιρροή της ελληνικής μουσικής. Η ονομασία «Perach Adom» σημαίνει «Κόκκινο Λουλούδι» για να δείξει την αγάπη (λουλούδι) και τον πόνο (κόκκινο) που περιλαμβάνει το Ρεμπέτικο.

Το μουσικό αυτό σχήμα αποτελούν οι μουσικοί ο οποίοι και έπαιξαν:

Tomer Katz (μπουζούκι, τραγούδι)

Maayan Tzafrir (τραγούδι)

IdanElmalam (κιθάρα)

Yishai Adar (κανονάκι)

Liad Mor (μπάσο)

Ivan Ceressnjes (κρουστά)

Τέλος να αναφέρουμε τις θερμές ευχαριστίες των διοργανωτών και συντελεστών τόσο προς την Πρεσβεία του Ισραήλ όσο και στην Ισραηλιτική Κοινότητα στην Ελλάδα για την πολύτιμη συνεργασία και βοήθειά τους προκειμένου να συμμετέχει το Perach Adom στο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου.