Τεράστια ανησυχία έχει προκληθεί τις τελευταίες μέρες σε όλους τους ΟΤΑ της χώρας από τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου που έκανε στο βήμα της συνέλευσης της ΚΕΔΕ, ο οποίος ανακοίνωσε ουσιαστικά την κατάργηση του προγράμματος «Φιλόδημος» παραθέτοντας μια σειρά από στοιχεία για τη χρηματοδότηση, υλοποίηση και απορροφητικότητα του προγράμματος, επιρρίπτοντας ευθύνες στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, προκαλώντας παράλληλα την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι, ενώ η δανειακή σύμβαση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, από 200 εκατ. ευρώ το 2017, μειώθηκε στα 137 εκατ. ευρώ και προβλέπει ρητά και κατηγορηματικά η λήξη των έργων να είναι στις 31/12/19, η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, όπως είπε, έχει εντάξει στο πρόγραμμα 502 έργα, ύψους 1,235 δισ. ευρώ.

Έτσι, το υπουργείο Εσωτερικών καταργεί το πρόγραμμα «Φιλόδημος» με  τη σημερινή δομή του και ανακοινώνει ότι για την περίοδο 2020-23  θα  υλοποιηθεί νέο πρόγραμμα για  έργα 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο στους δήμους της χώρας, επιπροσθέτως από τα έργα που θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ.

Σε ότι αφορά «Τα έργα του «Φιλόδημου» που έχουν εγκριθεί, αυτά θα μεταφερθούν στα ΠΕΠ και σε τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, ενώ όσα δεν μπορούν να ενταχθούν, θα εξεταστούν από το Υπουργείο προς υλοποίηση από το νέο πρόγραμμα.

Καθησυχαστική η  πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου

Η εξέλιξη αυτή βέβαια απασχόλησε και τη νέα ηγεσία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, με την πρόεδρό του Κανδιώ Μαραγκού να εξηγεί στον “Λ” πως έχει η κατάσταση: “Σε κάθε περίπτωση, η ενημέρωση που έχουμε αυτή τη στιγμή από το Υπουργείο Εσωτερικών είναι ότι οι δηλώσεις του κ. Θεοδωρικάκου αφορούν στον “Φιλόδημο I”, δηλαδή για έργα που αφορούν στους Δήμους και όχι τον “Φιλόδημο II”, που αφορά σε χρηματοδοτήσεις μελετών για τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία της χώρας.

Εμείς υποβάλλαμε αίτημα ένταξης στην πρόσκληση του “Φιλόδημος II”, ωστόσο αν καταργηθεί και αυτό – έχει ήδη ανακοινωθεί πως θα υπάρξει μια εναλλακτική μορφή προγραμμάτων στα οποία θα μπορούν να ενταχθούν όλες αυτές οι μελέτες.

Πάντως, από την ενημέρωση που έχουμε, ουσιαστικά δεν κινδυνεύουν οι χρηματοδοτήσεις των μελετών του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, που συνολικά  φτάνουν τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.