Η Κανδιώ Μαραγκού, Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος  Σύρου – Ερμούπολης  με το Συνδυασμό «Ανοιχτοί Ορίζοντες για τη Σύρο» με επικεφαλής το Νίκο Λειβαδάρα, γνωστή όχι μόνο ως δικηγόρος αλλά και ως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ποσειδωνίας αναφέρεται μεταξύ άλλων στα προβλήματα στον επιχειρηματικό κόσμο, στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της τοπικής ανάπτυξης. Ασκεί κριτική στην παρούσα δημοτική αρχή και τονίζει  ότι θα ήθελε να ασχοληθεί με τον τομέα του Τουρισμού καθώς όραμά της είναι η Σύρος, «ένα νησί με ιστορία, φυσικές ομορφιές, πολιτιστική κληρονομιά», να γίνει ο μεγάλος ανταγωνιστής πολλών προορισμών πολυτελείας».

Συνέντευξη στη Λίτσα Χαραλάμπους

  1. Σήμερα που η ενασχόληση με τα κοινά είναι είδος προς αναζήτηση, εσείς, έχοντας και προτέρα εμπειρία στην αυτοδιοίκηση, μάλιστα ως Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Ποσειδωνίας 2007-2008, γιατί επανέρχεστε;

Πάντα με ενδιέφερε η τοπική αυτοδιοίκηση. Νιώθω ενεργός πολίτης και αγαπώ την ευθύνη. Γι’ αυτό και από το 2014 μέχρι και σήμερα συμμετέχω ενεργά στη διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, ως μέλος και ταμίας του Δ.Σ. Σήμερα δε, έχοντας αποκτήσει σημαντική επαγγελματική και όχι μόνο εμπειρία, νιώθω έτοιμη και ικανή ν’ αναλάβω την ευθύνη διαμόρφωσης του μέλλοντος του νησιού μας. Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και το μέλλον δεν περιμένει.

2.Γιατί να ψηφίσουμε εσάς και όχι κάποιον άλλο υποψήφιο της παράταξης σας; Τι θα προσφέρετε επί πλέον ;

Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός. Είμαι όμως επαγγελματίας. Προερχόμενη από μία αγροτική οικογένεια, έχω δουλέψει στη ζωή μου, έχω κοπιάσει, έχω αγωνιστεί και ξέρω ότι την προκοπή τη φέρνει ο ιδρώτας, ο σωματικός και ο διανοητικός. Μετά από 13 χρόνια μάχιμης δικηγορίας μπορώ να πω ότι υπηρετώ αξιοπρεπώς τον απαιτητικό χώρο της Δικαιοσύνης. Γνωρίζω από επιχειρηματικότητα και νιώθω ότι έλκομαι από το χώρο αυτό. Πιστεύω ότι ρόλος της εκάστοτε δημοτικής αρχής δεν είναι απλά να διαχειριστεί, αλλά να διοικήσει, δημιουργώντας ευκαιρίες π.χ. προς το επιχειρείν και προσελκύοντας επενδυτές. Στους δύσπιστους θα έλεγα λοιπόν «Ελάτε, ψάξτε με, για να δείτε ότι δεν υπάρχει τίποτε πέρα απ’ ό,τι φαίνεται. Ψάξτε κι άλλους, συγκρίνετε, αξιολογήστε, ρωτήστε, προβληματιστείτε».

  1. Τι θεωρείτε ότι μπορεί η Παράταξή σας να προσφέρει περισσότερο από αυτό που έδωσε η παρούσα δημοτική αρχή.

Δυστυχώς, η παρούσα δημοτική αρχή δεν είχε όραμα. Η Σύρος έχασε πολύτιμο χρόνο και έμεινε πίσω να κοιτά τα γειτονικά νησιά να αναπτύσσονται, να προκρίνονται, να εξασφαλίζουν στους κατοίκους τους επιχειρηματικές και όχι μόνο ευκαιρίες. Επί παραδείγματι, με φτηνές δικαιολογίες, απέσυρε την υποψηφιότητα της Σύρου για τη διεκδίκηση του τίτλου της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021. Και κάπως έτσι η Σύρος έμεινε να κοιτά την Ελευσίνα να τολμά και να «φλερτάρει» με την πανευρωπαϊκή διαφημιστική της προβολή και αναγνώριση. Κι όλα αυτά για 20.000 – 30.000 €, τη στιγμή που για το Portal του Δήμου μας δαπανήθηκαν 120.000 € περίπου. Αλλά και με την ανακύκλωση, η δημοτική αρχή κατάφερε να την απαξιώσει τόσο πολύ που, ενώ η Σύρος φιγουράριζε στις πρώτες θέσεις πανελληνίως, σήμερα αδυνατεί να διακριθεί ακόμη και σε επίπεδο Κυκλάδων. Στις μέρες του κ. Μαραγκού ό,τι με κόπο είχε «χτιστεί» στο παρελθόν, γκρεμίστηκε. Εύκολο, λοιπόν, να είναι κανείς καλύτερος από τη νυν δημοτική αρχή. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό.

Το πρώτο στοίχημα για τους Ανοικτούς Ορίζοντες και τον επικεφαλής μας, Νίκο Λειβαδάρα, είναι να γίνει η παράταξή μας φορέας πολιτικής υγείας, επαναφέροντας κανόνες διαφάνειας, αξιοκρατίας και συνεργασίας. Η «πολιτική» των πελατειακών σχέσεων πρέπει να ισοπεδωθεί και στη θέση της να χτίσουμε ένα Δήμο παραγωγικό και καινοτόμο. Έχουμε ιδέες, γνώσεις, εμπειρία. Έχουμε τόλμη να αγγίξουμε και να δώσουμε λύση σε σοβαρά προβλήματα στου νησιού μας (τουριστική ανάπτυξη – προβολή, συγκοινωνίες, Υπουργείο Πολιτισμού, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, Πανεπιστήμιο κ.α.). Είναι υποχρέωσή μας να εμπνεύσουμε τους δημότες μας να αναζητούν αλλά και να απαιτούν ποιότητα ζωής και ομορφότερες εικόνες στην καθημερινότητά τους. Ένα νησί με περισσότερο πράσινο, με πεζοδρόμια, με καθαρές παραλίες, με καθαρούς κάδους απορριμμάτων, με σύγχρονο και όχι ενοχλητικό φωτισμό, ένα νησί τακτοποιημένο, με ευρωπαϊκά πρότυπα.

  1. Σε ποιον τομέα μπορείτε να βοηθήσετε; Αν είχατε την δυνατότητα να υλοποιήσετε ένα έργο στο τόπο ποιο θα ήταν αυτό;

Χωρίς δεύτερη σκέψη, στον τομέα του Τουρισμού. Όραμά μου είναι η Σύρος, ένα νησί με ιστορία, φυσικές ομορφιές, πολιτιστική κληρονομιά, να γίνει ο μεγάλος ανταγωνιστής πολλών προορισμών πολυτελείας. Όταν το νεοσύστατο (2006) Μαυροβούνιο κατάφερε να καθιερωθεί στη διεθνή αγορά ως ένας από τους καλύτερους προορισμούς πολυτελών σκαφών, μέσα από τη μετατροπή μιας πρώην ναυτικής βάσης σε σούπερ μαρίνα και κέντρο φιλοξενίας 5 αστέρων στον Κόλπο του Κότορ, φανταστείτε τί προοπτικές έχει η Σύρος, στην καρδιά των Κυκλάδων και σε απόσταση «αναπνοής» από παγκοσμίως γνωστούς προορισμούς, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη.