ΓΙΑ μια ακόμη φορά πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Σύρου (σήμερα ο Βαγγέλης Αλεξανδρίδης) κρούει καμπανάκι κινδύνου για το μέλλον της μικρομεσαίας εμπορικής επιχείρησης στο νησί .

ΔΗΛΩΝΕΙ απερίφραστα ότι «Κατά κοινή ομολογία, τα πράγματα ήταν λίγο πεσμένα σε σχέση με την περσινή χρονιά. Και την περίοδο των Χριστουγέννων και αυτή της Πρωτοχρονιάς η αγορά κινήθηκε λίγο χειρότερα από πέρσι, καταγράφοντας μια μείωση της τάξης του 10%. Δεν ήταν λοιπόν μια από τις καλές χρονιές, μάλιστα θα την χαρακτήριζα ως υποτονική χρονιά για την οικονομία του νησιού».

ΕΣΤΙΑΖΟΝΤΑΣ τη βασική αιτία της κρίσης αναφέρεται στη ζημιά που κάνει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η λειτουργία των μεγάλων Πολυκαταστημάτων, «…έχει παίξει μεγάλο ρόλο η έλευση των πολυκαταστημάτων που έχουν έρθει στη Σύρο και που μαζεύουνε το χρήμα, το οποίο δεν μένει στη Σύρο και φεύγει από εδώ».

ΠΕΡΑΝ αυτού, θα ήταν παράλειψή του να μην αναφερόταν και σε άλλους καταλυτικούς παράγοντες οι οποίοι συντελούν τα μέγιστα στον μαρασμό της μικρομεσαίας επιχείρησης, όπως λ.χ «…το διαδικτυακό εμπόριο καθώς οι πωλήσεις αγαθών μέσω του διαδικτύου παρουσιάζουν μεγάλη έξαρση στη Σύρο. Κοιτάζουνε να πάρουνε μια  τηλεόραση που μπορεί να είναι 50-70 ευρώ ακριβότερη από εδώ, και τελικά ενδίδουν και την αγοράζουν από το ίντερνετ».

ΠΟΥ οδηγεί η κατάσταση αυτή; Φυσικά σε έναν φαύλο κύκλο ο οποίος ξεκινάει με απολύσεις εργατικού δυναμικού «…καθώς ένας καταστηματάρχης που απασχολεί 3-4 υπαλλήλους θα τους μειώσει, η ποικιλία θα περιοριστεί και όλα αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας το προσεχές διάστημα» και επεκτείνεται γενικότερα στην οικονομική κατάρρευση του βασικού ιστού του νησιού.

ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ότι αυτά που επισήμανε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου κ. Αλεξανδρίδης δεν είναι ούτε πρωτόγνωρα ούτε σημερινά. Είναι, δυστυχώς, διαχρονικά και συνεχώς επιδεινούμενα, χωρίς -όπως φαίνεται- να υπάρχει δυνατότητα αντιστροφής τους, μιας και η οικονομική κρίση που ενέσκηψε βάθυνε περισσότερο το πρόβλημα, με τον χειμαζόμενο οικονομικά καταναλωτή να αναζητά στα μεγάλα πολυκαταστήματα καλύτερες τιμές, προκειμένου να μειώσει στο ελάχιστο τη φυσική ροή των εξόδων της οικογένειάς του.

ΑΣ θυμηθούμε τι είχε πει το 2014 ο σημερινός πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Μάρκος Βουτσίνος, σχετικά με την επέλαση των μεγάλων πολυκαταστημάτων και την συρρίκνωση της μικρομεσαίας επιχείρησης: «Όταν με την ταυτόχρονη λειτουργία των πολυεθνικών, θα αρχίσει και η αντίστροφη μέτρηση για τη λειτουργία των μικρών επιχειρήσεων του νησιού μας και θα στείλει στο ταμείο ανεργίας τους περίπου χίλιους εργαζόμενους που απασχολούνται σε αυτές, -διότι δυστυχώς εκ των πραγμάτων δεν θα αντέξουν την συμπίεση αυτού του είδους ανταγωνισμού-, παρακαλώ πολύ αναζητήστε τις ευθύνες σε εκείνους που άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου και επέτρεψαν την απόβαση των ξένων συμφερόντων στο νησί μας και οι οποίοι δεν αντιστάθηκαν με σθένος και ψυχή την κρίσιμη στιγμή, ώστε να προστατέψουν τα συμφέροντα αυτού του τόπου και των κατοίκων του. Οι ευθύνες είναι συγκεκριμένες και έχουν ονοματεπώνυμο».

ΠΡΟΦΗΤΙΚΑ (και εκείνος) είχε επισημάνει πως  «Θα μετράμε τις πληγές μας, αλλά θα είναι δυστυχώς πολύ αργά για να τις επουλώσουμε. Μακάρι ο κάθε συριανός  καταναλωτής να έχει πλέον καταλάβει ότι το συμφέρον του είναι να στηρίξει τον τόπο του και τις επιχειρήσεις του νησιού, διότι εδώ είναι το σπίτι του, η οικογένειά του, το παρόν και το μέλλον του. Για μια ακόμη φορά θέτω το ερώτημα. “Πιστεύουμε ότι αξίζουμε μια τέτοια κατάσταση, ώστε ουσιαστικά να στέλνουμε εμείς οι ίδιοι στο εξωτερικό, στους αιμοβόρους τοκογλύφους δανειστές μας, τα λιγοστά χρήματα που μας έχουν επιτρέψει να διαθέτουμε για την επιβίωσή μας; Ας αναρωτηθούμε με ειλικρίνεια όλοι μας”».

ΠΟΙΟΣ, όμως, θα αναρωτηθεί, όταν ο καθένας κοιτάζει την πάρτη του και ο Θεός για όλους; Ας αναλογιστεί όμως καθένας από εμάς τα λόγια του Βαγγέλη Αλεξανδρίδη και ας πράξει αναλόγως: «Ο κόσμος πρέπει να κοιτάξει και τη στήριξη της τοπικής αγοράς διότι όλα σχεδόν τα καταστήματα προσφέρουν εργασία σε 2 -3 υπαλλήλους, οι οποίοι ανακυκλώνουνε το χρήμα στη Σύρο κι έτσι δημιουργείται μια οικονομική κινητικότητα. Αν συρρικνωθεί το εμπόριο στη Σύρο, με τα πολυκαταστήματα από τη μια και με το διαδικτυακό εμπόριο από την άλλη, σίγουρα θα αυξηθεί η ανεργία και θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα».