Βαρύ πένθος απλώθηκε σαν πέπλο πάνω από την οικογένεια του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου στο άκουσμα της ξαφνικής είδησης του θανάτου της Α’ Αντιπροέδρου και Εφόρου Οικονομικού Ιωάννας Βαρδαλάχου, την περασμένη Δευτέρα το πρωί.

Σύσσωμο το ΔΣ του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, η οικογένειά της και πλήθος κόσμου συνόδεψε την επομένη μέρα την ιδιαιτέρως αγαπητή στην συριανή κοινωνία Ιωάννα Βαρδαλάχου στην τελευταία της κατοικία, γεγονός για το οποίο έκανε και ειδική αναφορά στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο πρόεδρος του Σώματος Γιώργος Δούναβης, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης προς τους οικείους της.

Εκτός από το ψήφισμα που εξέδωσε το Λύκειο Ελληνίδων για τον ξαφνικό χαμό του πολύτιμου μέλους του (ακολουθεί παρακάτω), με βαθειά συγκίνηση και θλίψη στην καρδιά, η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, κα Χριστίνα Λιγοψυχάκη, εκφώνησε τον παρακάτω επικήδειο:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Λυκείου των Ελληνίδων Σύρου, οι συνεργάτες, οι μαθητές και τα μέλη του, σύσσωμη η Συριανή κοινωνία, με άφατη θλίψη αποχαιρετούν σήμερα, προπέμποντας στην τελευταία της κατοικία, ένα εξέχων μέλος του, μια εκλεκτή συνεργάτιδα, την εν ενεργεία Α΄ Αντιπρόεδρο και ΄Εφορο του Οικονομικού του Τμήματος, την ξεχωριστά αγαπημένη φίλη μας ΙΩΑΝΝΑ.

Η  ΙΩΑΝΝΑ ΒΑΡΔΑΛΑΧΟΥ, το γένος Δημητρίου και Φλώρας Καλλιβρούση, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σύρο, όπου κι ετελείωσε όλες τις εγκύκλιες σπουδές της.  Ορφανεύοντας από πατέρα στα πιο τρυφερά παιδικά της χρόνια, μεγάλωσε στη ζεστή φωλιά της μητρικής και συγγενικής αγάπης, αλλά και ανάμεσα σε φίλους που ο καλός της χαρακτήρας και η γενναιόδωρη καρδιά της κράτησαν κοντά της για ολόκληρη την ζωή της.  Μεγάλωσε με τις ηθικές αξίες της παλιάς καλής ελληνοχριστιανικής οικογένειας και αυτά τα προσωπικά της βιώματα, που απαρασάλευτα τηρούσε σε όλη της ζωή, μετέφερε αργότερα και στην δική της προσωπική οικογένεια, όταν με τον αγαπημένο της Μανώλη και τον Νίκο της έχτισαν το δικό τους «σπιτικό».

Κοινωνική, χαρούμενη και γελαστή πάντα, ενδιαφερόταν για τα κοινωνικά δρώμενα και η προσφορά της, όπου ανεκάλυπτε ανάγκες, ήταν πάντα αθόρυβη και αποτελεσματική, ακόμα κι όταν αυτή της η προσφορά ήταν το γλυκό χαμόγελο και το χάδι της.

Στα παιδικά της χρόνια βρέθηκε στους κόλπους του Λυκείου των Ελληνίδων και από τα νεανικά της και μετά δραστηριοποιήθηκε ενεργά μέσα σ’αυτό, στην αρχή ως μέλος και κατόπιν Αντιπρόεδρος του τότε Τμήματος Νεανίδων.  Αργότερα έθεσε υποψηφιότητα για το Διοικητικό Συμβούλιο, εκλεγόμενη ανελλιπώς σε αυτό για πάνω από 30 χρόνια, καταλαμβάνοντας πάντα μια από τις πρώτες θέσεις, δείγμα της εκτιμήσεως που τα μέλη του Λυκείου έτρεφαν προς το πρόσωπό της. Επί πολλά χρόνια διετέλεσε Γενική Ταμίας, έχοντας κερδίσει όχι μόνο την εμπιστοσύνη του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και την εκτίμηση των υπηρεσιών και επιχειρηματιών, για τους οποίους η παρουσία της ήταν η εγγύηση της καλής συνεργασίας με το Λύκειο Ελληνίδων. Διαχειρίστηκε άψογα τα χρήματα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα για την προώθηση των εργασιών του Ιστορικού – Λαογραφικού μουσείου και είχε την χαρά να το παραλάβει τελειωμένο.Τα τελευταία χρόνια και αφού παρέδωσε το Ταμείο σε άξια χέρια, εξελέγη Α΄ Αντιπρόεδρος, στηρίζοντας την Πρόεδρο και έχοντας πάντα κατά νου το συμφέρον του Λυκείου αλλά και την πιστή εφαρμογή του Καταστατικού του κατά τις συζητήσεις των διαφόρων θεμάτων. Εφαρμόζοντας πιστά το λυκειακό αξίωμα «εμείς και όχι εγώ», ήπιων τόνων η ίδια εκ χαρακτήρος, ήταν υπέρμαχος του πολιτισμένου διαλόγου, φρόντιζε να κατευνάζει τυχόν οξύτητες και εντάσεις και απαιτούσε να κλείνουν οι συνεδριάσεις με χαμόγελο και καλή διάθεση. Δεν δίσταζε ωστόσο να τοποθετηθεί με το θάρρος της γνώμης της και να διεκδικεί με πλήρη επίγνωση και ανάληψη των ευθυνών της.

Αυτή η ΙΩΑΝΝΑ θα μας λείψει από τις συνεδριάσεις μας. Αυτή η ΙΩΑΝΝΑ θα λείψει κι από τους δασκάλους και τα παιδιά που την αγαπούσαν για την πάντα ανοιχτή για όλους αγκαλιά της.

Είναι η ΙΩΑΝΝΑ που θα λείπει από τους λατρεμένους της, τον Μανώλη και τον Νίκο της, την Μαρία, την Μίτση και τον Δημήτρη, τα αγαπημένα της ανίψια και τους συγγενείς της, τους αφοσιωμένους φίλους της.

Καλό σου ταξίδι αγαπημένη μας ΙΩΑΝΝΑ…   Και καλό δρόμο για τη γειτονιά των αγγέλων που σε περιμένει …».

Το ψήφισμα του Λυκείου Ελληνίδων

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Λυκείου των Ελληνίδων Σύρου συνήλθε εκτάκτως σήμερα Δευτέρα 15 Ιουλίου τρ. έ. και αφού άκουσε από την Πρόεδρο την θλιβερή αναγγελία του αιφνιδίου θανάτου του εκλεκτού μέλους του, Α΄ Αντιπροέδρου και Εφόρου Οικονομικού, αγαπημένης και αξέχαστης φίλης

ΙΩΑΝΝΑΣ ΕΜΜ. ΒΑΡΔΑΛΑΧΟΥ

ψηφίζει τα παρακάτω:
1] Να κυματίζει μεσίστιος η Σημαία του Λυκείου επί τριήμερον.
2] Να αργήσουν τα Γραφεία και να ανασταλούν όλες οι εκδηλώσεις του Λυκείου επί 40 ημέρες.
3] Να παρακολουθήσει σύσσωμο το Δ.Σ. και οι συνεργάτες του Λυκείου την εκφοράν της και να εκφωνηθεί επικήδειος λόγος από την Πρόεδρον.
4] Να κατατεθεί στέφανος εξ ανθέων επί της σορού της.
5] Να εκφρασθούν τα συλλυπητήρια του Λυκείου εις τους οικείους της.
6] Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο.

             Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                             Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ
Χριστίνα Λιγοψυχάκη-Δενδρινού               Λίτσα Χαραλάμπους

ΤΑ ΜΕΛΗ
Ειρήνη Δεκαβάλλα, Μαργαρίτα Ζαρμπώνη, ΄Αννα Γκιούλη – Κουκή, Βιβή Γεωργιάδου, Ειρήνη Χαρδαλή, Αιμιλία Αμπατζή – Διακοδημητρίου, Ιωάννα Νικολάου – Δρακάκη, Ελένη Λεμποτέση