Μια μουσικοθεατρική παράσταση πέρα απ’ τα καθιερωμένα θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όλοι όσοι την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου δηλώσουν παρουσία στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.

Το έργο «…και μένει μόνο ο δρόμος» που ανεβάζουν οι «Γιατί Έτσι» σε συμπαραγωγή με το site  του μουσικού Γιάννη Ρούσσου «Science Behind Music”»,  πραγματεύεται  μια γλυκόπικρη ιστορία του δρόμου με πρωταγωνιστές τον Άρη, τη Λήδα, τον Φίλιππο, τον Ορφέα και τον Τόνι.

Όπως δηλώνει στο «Λ»  η ηθοποιός Σοφία Νομικού το σενάριο γράφτηκε από  τον Μάκη Αποστόλου, ο οποίος άντλησε την έμπνευση από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν με την προσαγωγή της μουσικού του δρόμου στη Θεσσαλονίκη –  βάσει του νόμου περί επαιτείας –  οι οποίες και αποτέλεσαν την θρυαλλίδα για την κατάργηση του επίμαχου αυτού νόμου το 2018.

Και στην συγκεκριμένη παράσταση η συνεργασία της θεατρικής ομάδας «Ατάκα» με τους «Γιατί Έτσι» συνεχίζεται, με την συμμετοχή των ηθοποιών Μιχάλη Ζουλουφού και Γιάννη Ξαγοράρη, ενώ το θεατρικό του ντεμπούτο κάνει ο δημοτικός σύμβουλος- πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ Ανδρέας Γιαλόγλου, ο οποίος και παντρεύει πλέον την μουσική με τη υποκριτική.

«Είναι μια ωραία συνεργασία αυτή» δηλώνει ο κ. Γιαλόγλου, σπεύδοντας να προσθέσει  χαριτολογώντας  ότι είχε να ασχοληθεί με το θέατρο από την ηλικία των πέντε ετών, όταν είχε λάβει μέρος σε μια σχολική παράσταση: «Βέβαια στην συγκεκριμένη παράσταση μού είναι πιο εύκολο επειδή υπάρχουν τραγούδια τα οποία αποδίδονται ελεύθερα στον δρόμο και αποτελούν συνδετικό κρίκο γι’ αυτήν» σημειώνει, και χαμογελώντας προσθέτει ότι οι πρόβες είναι τόσο εντατικές ώστε: «Νόμιζα ότι με όλες αυτές θα φτιάχναμε τον “Άρχοντα των δαχτυλιδιών”».

Ο μουσικός Μάκης Αποστόλου, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, παραδέχεται ότι το σενάριο περιγράφει ουσιαστικά έναν Rock τρόπο ζωής: «Υπάρχει η αίσθηση του ελεύθερου που υπάρχει στο Rock. Οι χαρακτήρες είναι ελεύθεροι. Χωρίς την πίεση της κοινωνίας, χωρίς να είναι μέσα σε κουτάκια… το περίεργο σε όλο αυτό είναι ότι είμαστε τρείς μουσικοί στην παράσταση (Ανδρέας Γιαλόγλου, ο ίδιος και Γιάννης Ρούσσος) οι οποίοι λόγω του στόρι πρέπει να παίξουμε. Έχουμε βασικούς ρόλους αλλά είμαστε πάντα μουσικοί» τονίζει.

Στα περίεργα της παράστασης είναι και το γεγονός ότι στο καστ των πέντε βασικών ηθοποιών, οι δύο έχουν ακριβώς το ίδιο όνομα: «Γιάννης Ρούσσος». Ο πρώτος, επαγγελματίας μουσικός και ιδιοκτήτης του site “Science Behind Music”»: «Εγώ έχω αναλάβει τη συμπαραγωγή της παράστασης. Όλο αυτό είναι κάτι νέο για μένα. Δεν έχω ξανά-ασχοληθεί ποτέ με το θέατρο.  Γι’ αυτό ευθύνονται τα παιδιά. Όμως είναι καλοί καθοδηγητές  και πιστεύω ότι κάτι καλό κάνουμε… Μου αρέσει πάρα πολύ που δουλεύω μαζί τους, πρώτα απ’ όλα όμως είναι φίλοι. Εκτιμώ ότι θα βγει κάτι πάρα πολύ καλό και στις 26 του μήνα θα ευχαριστηθούμε τη ζωή μας. Το στόρι μίλησε στην ψυχή μας. Την πρώτη στιγμή που μου δώσανε το χαρτί με ατάκες, είπα για μένα, για τη ζωή μου γράφει τώρα;»

Ο δεύτερος Γιάννης, είναι ηθοποιός και στέλεχος των «Γιατί Έτσι» ο οποίος έχει εμφανιστεί σε πλειάδα παραστάσεων. «Οι τρείς μουσικοί  που παίζουν στην παράσταση ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες ενός θεατρικού έργου, πολύ περισσότερο απ’ ότι περιμέναμε στην αρχή» λέει, προσθέτοντας: «Και οι τρείς, από την πρώτη στιγμή, βγάλανε αυτό που έπρεπε να βγάλουν για τον χαρακτήρα τους».

Όπως συμπλήρωσε η Σοφία Νομικού κατά κάποιο τρόπο ακολουθήθηκε η  συνταγή του παλιού ελληνικού  κινηματογράφου όπου ο ρόλος γραφόταν πάνω στον ηθοποιό που τον ερμήνευε, με τον κ. Ρούσσο να προσθέτει ότι παράλληλα με τα κοινά στοιχεία με την πραγματική ζωή των τριών μουσικών – ηθοποιών της συγκεκριμένης παράστασης προστέθηκαν και κάποια «κόντρα» για μεγαλύτερο σασπένς.

Η επιλογή της Πινακοθήκης ως χώρου για την πρεμιέρα εκπορεύτηκε από το γεγονός ότι προσφέρει μεγαλύτερη ευχέρεια στην δημιουργία κλίματος δρόμου, το οποίο αποτελεί βασικό συστατικό της συγκεκριμένης παράστασης, δεδομένου και του γεγονότος ότι η απόσταση ανάμεσα στους  θεατές και τους ηθοποιούς είναι πολύ μικρή.

Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι παίζουν με σειρά εμφάνισης οι: Μάκης Αποστόλου (Άρης), Σοφία Νομικού (Λήδα), Ανδρέας Γιαλόγλου (Φίλιππος), Γιάννης Ρούσσος Δ.(Ορφέας), Γιάννης Ρούσσος Α. (Τόνυ) και συμμετέχουν οι: Μιχάλης Ζουλουφός, Γιάννης Ξαγοράρης, Βασιλική Στρατή σε μικρότερους ρόλους.

Η τιμή των εισιτηρίων έχει καθοριστεί στα 5 & και στα 8 ευρώ, με ώρα έναρξης της παράστασης την 9η βραδινή. Και στην συγκεκριμένη παράσταση την σκηνοθεσία υπογράφει ο γνωστός ηθοποιός Στέλιος Γεράνης  και η Σοφία Νομικού, ενώ όπως τόνισε ο Γιάννης Ρούσσος (Γιατί Έτσι)  όταν η παράσταση αυτή ανέβει στο θέατρο Απόλλων θα υπάρξουν τροποποιήσεις προκειμένου να εναρμονιστεί στο εκεί περιβάλλον.